Å, (h)jul med din vrede
Rett før jul smeller det daglig 50 prosent mer i trafikken enn på en gjennomsnittsdag ellers i året. 22. desember verstingen, ifølge eksperten.
Desember er en hektisk måned for mange, med juleforberedelser og farting hit og dit. Gjensidige alene får inn nærmere 7000 skademeldinger fra desembertrafikken hvert år, med et særlig høyt antall skademeldinger på den årlige «bulkedagen» 22. desember.
Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø oppfordrer alle trafikanter til å holde hodet kaldt og blikket frem for å unngå uheldige situasjoner i førjulsstria.
– Mange utsetter gjøremål til siste liten, gjerne kun to til tre dager før julaften. Det kan være lurt å begynne å gjøre unna enkelte gjøremål så tidlig som mulig – slik at man unngår at alt topper seg inn mot det verste trafikkaoset i dagene rett før julaften, sier han.
«Det er viktig å ta seg god tid, og være ekstra oppmerksom når du er ute og kjører – det er mange som har det travelt. »
Mer krevende kjøreforhold
Tall fra forsikringsbransjen, hentet ut over en tiårs-periode, viser at 22. desember er datoen hvor det krasjes mest. Frem mot jul øker trafikken, og når mange har dårlig tid og kjemper om de samme parkeringsplassene går det lett galt.
Om vinteren kan kjøreforholdene være sleipere enn vanlig. Det er en dårlig kombinasjon med stressede sjåfører, ifølge Fleinsjø.
– Det er viktig å ta seg god tid, og være ekstra oppmerksom når du er ute og kjører – det er mange som har det travelt. Vi ønsker jo at alle skal komme seg trygt frem, sier bilmekanikeren.
Les også: Slik kjører du trygt på vinterføre
Parkerings- og ryggeskader på topp
Jan forteller at skadestatistikken fra denne tiden på året domineres av ulike parkering- og ryggeskader.
Er en ute tidlig på dagen kan det være lettere å finne en grei parkeringsplass. Selv om julen er travel for de fleste, er det en god idé å ta det litt med ro. Det er bedre og sikrere for omgivelsene og kan spare deg for tusenvis av kroner, sier han, og løfter frem kollektivtransport som et godt alternativ til de som har mulighet for det.
«Rygg inn på parkeringsplassen når du skal parkere, og husk at det er den som starter opp fra parkert stilling som har vikeplikt.»
Ti tips for en trygg juletrafikk:
1. Unngå å stresse – man kommer ikke fortere frem. Pust med magen, og vær oppmerksom på trafikkbildet rundt deg
2. La bilen stå hvis du kan, og benytt deg gjerne av kollektivtransport. Særlig gjelder dette «bulkedagen» 22. desember, da det statistisk skjer flest ulykker
3. Tilpass farten etter føret. Ikke la deg stresse av utålmodige bilister bak deg – slipp de heller forbi
4. Parker gjerne et stykke unna butikken/kjøpesenteret, hvor det ofte er færre biler
5. Rygg inn på parkeringsplassen når du skal parkere, og husk at det er den som starter opp fra parkert stilling som har vikeplikt
6. Få hjelp av voksne medpassasjerer til å sikre omgivelsene ved parkering og når man rygger ut, om dere er flere i bilen
7. Når du skal pakke bilen din – legg de tyngste gjenstandene nederst, og unngå løse gjenstander
8. Vær oppmerksom på innbrudd, særlig hvis du har flere stopp på handleruten din. Fjern synlige verdisaker.
9. Sørg for å ikke overlaste bilen, det kan påvirke kjøreegenskapene
10. Dersom du skulle være uheldig å bulke, skriv alltid skademelding og gi beskjed til den andre parten
Risikerer bot om du stikker av
Å oppdage en fersk bulk i bilen etter en tur i butikken, uten noen form for beskjed, er ingen god følelse. De siste fem årene har det i snitt blitt meldt om nesten 62 000 årlige påkjørsler av parkerte kjøretøy, ifølge tall fra Finans Norge.
I henhold til Vegrafikkloven plikter en å oppgi navn og adresse ved innblanding i et trafikkuhell. De som stikker av uten å oppgi nevnt informasjon, risikerer å bli bøtelagt – og enda verre: tiltale.
– I de klassiske sakene, med små materielle skader, et bøtesatsen på 6500 kroner. Men, satsen øker i takt med skadegraden. Ved personskade er det lite som skal til før tiltale blir aktuelt, sier politiadvokat Linda Tengesdal i Øst politidistrikt og presiserer at hun uttaler seg på vegne av sistnevntes satser.