Fin båttur med hund om bord
Slik gjør du båtturen til en god opplevelse for din firbente venn.
Når familien skal på båttur, er det klart at husets kjæledegge må være med! Eller må den det? De fleste hunder foretrekker fast grunn under potene, påpeker Trond J. Hansen. Den erfarne båt- og hundeeieren deler jevnlig tips og råd om livet til sjøs i bøker og båtmagasiner.
– En vis mann har sagt at den beste båthunden er den som får bli på land. Samtidig vil vi jo gjerne ha alle med på tur, hunden inkludert. Hunder er dessuten flokkdyr som gjerne vil være sammen med familien sin, konstaterer Hansen.
Han understreker at båtturen må skje på hundens premisser. Det innebærer at turene ikke er for lange og at båten blir liggende til kai i ruskevær. I tillegg kan du gjøre mye for at hunden skal trives og være trygg om bord.
– Det overordnede rådet er at du er oppmerksom på at oppførselen din smitter over på hunden. Den blir stresset hvis du er stresset. Er du rolig, vil hunden falle til ro og ha det bra om bord, sier Hansen.
Dotur og lek på land
Før båtturen starter – og underveis – må hunden få muligheten til å strekke på beina og gå på do på land.
– En «ferdigtisset» hund er mye roligere om bord, påpeker Hansen.
For noen hunder kan det være vanskelig eller skummelt å komme seg opp i og ut av båten. Hvis hunden din ikke er «bærbar», kan det være smart å kjøpe eller lage en landgang. Den bør kunne legges sammen slik at den opptar minst mulig plass.
– Hvis dere ligger på svai, må landgangen skje fra jolle. Da er det viktig å ha øvd på forhånd slik at dette er en kjent manøver for hunden, sier Hansen.
Han anbefaler å gi hunden litt ekstra oppmerksomhet før og etter båtturen. Hvis hunden venner seg til at den får leke litt mellom øktene, øker sjansen for at den forbinder båtturen med noe positivt. Husk båndtvang og hold dere helt unna fuglereservater.
– Etter et bad må rester av saltvann i pels og på huden spyles bort. Hunden må være ren og tørr før den går til ro, sier Hansen.
Firbente trenger også flytevest
Akkurat som menneskene, må hunden ha flytevest. Selv om den er en god svømmer, kan hunden bli redd, utmattet og nedkjølt hvis den faller over bord.
– I tillegg til å holde hunden flytende, har vesten et håndtak på ryggen. Uten dette håndtaket kan det være nesten umulig å fiske opp en stor, våt og redd hund. Dessuten har vesten en kraftig signalfarge som gjør det lettere å få øye på dyret. Det kan ellers være vanskelig når det omtrent bare er snuten som er over vann, sier Hansen. Hans råd er at bikkja blir med på handleturen slik at den får en vest som har god passform.
En sikkerhetsline forhindrer hunden fra å hoppe eller falle i sjøen. Noen hunder, for eksempel jakthunder, kan finne på å stupe over ripa for å fange en fugl på vannet, påpeker Hansen.
– Linen kan kjøpes eller lages på egen hånd. Lengden må selvsagt tilpasses arealet på dekket. Fest ikke linen i halsbåndet, men i håndtaket på flytevesten, forklarer han og legger til at du også kan vurdere en mann-over-bord-sender på vesten (til både mennesker og dyr). Senderen gir alarm hvis noen faller i sjøen.
Fast plass om bord
For en hund er det vanskelig å få feste på et glatt skipsgulv av plast eller tre. Det er smart å legge ut sklisikre matter på steder der hunden oppholder seg mest. Hunden kan også utstyres med potesokker – slike man ellers bruker for å beskytte mot is og salt på vinterføre.
– Passopp bør også ha sin egen faste plass om bord – en trygg base med et tykt teppe eller en madrass. Det kan også være lurt å ha med noen leker som tidsfordriv. En ball er naturligvis en dårlig ide, velg leker som ikke ruller, men flyter, sier Hansen.
Hunden må ha rikelig tilgang på vann. Kjøp en «skvulpesikker» vannskål i butikken, ellers kan det fort bli mye søl, er den erfarne båtmannens råd.
– Vær i tillegg oppmerksom på at en hund kan bli sjøsyk, noe som er like ubehagelig for firbente som for tobente. Be veterinæren om tips med tanke på medisiner. Der får du også råd om medisinering og behandling ved hoggorm- og flåttbitt, sier Hansen.