Tips til en trygg båttur med barn
Slik gjør du båtturen artig og sikker for det yngste mannskapet.
Det er hyggelig å ha barn med på båttur. Litt spenning kan det også bli når sjøspruten står. Og når fiskestangen kommer frem, går timene fort. Samtidig vil dere ikke at båtturen skal bli for spennende.
– Når sikkerheten er ivaretatt slik at både barn og voksne føler seg trygge, kan dere nyte turen mer, sier rådgiver Gudbrand Nordli Oppegaard i Redningsselskapet.
Regel nummer én er at både barn og voksne bruker redningsvest. Så lenge de er på dekk, bør barna beholde vesten på. Den må både ha gode flyteegenskaper og være behagelig å ha på, påpeker Oppegaard.
– De siste årene er den oppblåsbare vesten blitt veldig populær. Vi anbefaler at barna veier minst 40 kilo og kan svømme før de får en automatisk oppblåsbar vest. Videre bør barn ha en livvidde på minimum 55 centimeter og være minimum 140 centimeter høye før de får «pølsevest». Før den tid er det viktig at vesten har gode flyteegenskaper, at den er tilpasset høyde og vekt og at den holder barnets hode over vannet, sier han.
Hvis du arver en vest eller finner frem et gammelt eksemplar fra boden, er det lurt å sjekke at spennene klikker seg ordentlig på plass og at reimer er hele og solide.
– Vær oppmerksom på at kvaliteten på flyteelementene forringes etter mange år med bruk. Er vesten ti år gammel, er det smart å erstatte den med en ny, sier Oppegaard.
Barn over bord
Alle kan være uheldige og falle over bord. Det blir ekstra dramatisk hvis det skjer med et barn. Stort sett går det likevel bra, ikke minst takket være redningsvesten, påpeker Redningsselskapets rådgiver.
Hans råd er at dere gjennomfører en liten mann-over-bord-øvelse i begynnelsen av sesongen slik at både barn og voksne er forberedt på det som kan skje. Da kan dere kaste ut en fender eller noe annet som flyter og finne ut hvordan dere skal fiske gjenstanden opp.
– Av utstyr er det smart å ha en livbøye og båtshake om bord. Med en båtshake kan du huke tak i et barn og trekke det opp i båten. Vær oppmerksom på at våte klær og eventuelt en bleie gjør barnet tyngre enn det pleier å være. For øvrig er badestigen et godt verktøy når noen skal opp av vannet, men hold deg unna propellen, sier Gudbrand.
Han legger til at alle, ikke minst båtfolk, bør lære seg hjerte- og lungeredning (HLR). I en situasjon der barnet ikke puster, må gjenoppliving starte umiddelbart.
– Skaff deg kunnskap om hvordan du utfører HLR på små barn. De tåler ikke like «hardhendt» behandling som voksne kropper, sier Oppegaard.
Gjør båtturen spennende
Greit, da. En lang båttur kan bli kjedelig for energiske barn. Skal dere putre i lav fart i mange timer, gjelder det å få tiden til å gå. Redningsselskapet foreslår båtbingo, hvor dere speider etter måker, grønne og røde staker, skjær i sjøen eller seil i horisonten.
– Et annet tips er å slippe barna til ved rattet. La dem sikte seg inn på et fyr, en odde eller følge en kurs. Vi oppfordrer alle til å løfte blikket når de er på sjøen. Samtidig er det klart at nettbrett, bøker, brettspill og leker er god tidtrøyte, sier han.
Han viser til Redningsselskapets nettsider Eliasklubben, som inneholder både tips til aktiviteter og gode råd om sjøvett for både barn og foreldre.
Råd mot sjøsyke
Sjøsyke er ingen sykdom, men et tegn på at sansene virker som de skal. Resultatet er likevel det samme: Gleden over å være på båttur får seg et skudd for baugen.
– Sjøsyketabletter hjelper mange. For øvrig er det kanskje enklest å la naturen gå sin gang. Vær klar med bøtta og hold deg unna ripa mens det står på, sier Oppegaard og viser til Redningsselskapets 22 «mer eller mindre gode råd» mot sjøsyke.
– Noen er gode, andre er ikke helt vitenskapelige – men kan fungere likevel, sier han med et smil.
Forsikring som holder vann
– Heldigvis oppstår alvorlige skader på barn i båt svært sjelden, sier Pål Sætershagen, ansvarlig for båtforsikring i Gjensidige. Han understreker likevel at det er viktig å ha en båtforsikring som dekker skader på både farkosten og folkene om bord.
– Det er smart å sjekke om forsikringen din har en ulykkesdekning som gir utbetaling ved invaliditet og død, sier Sætershagen. Han opplyser at Gjensidiges båt- og reiseforsikringer har en slik ulykkesdekning. Båtforsikringen gjelder for både fører og passasjerer.
I tillegg dekkes blant annet berging og reparasjoner samt eventuell transport av båt og personer i forbindelse med dette.
– En god båtforsikring dekker ellers det du har med deg om bord. Utover dette kan personlige eiendeler du har med deg på turen, og som ikke er utstyr i båten, dekkes av reiseforsikringen. Hvis du er uheldig og mister noe i vannet, bør du ha en innboforsikring som dekker uhell, sier Sætershagen.