Bowie døde etter å ha drukket fra sølepytt
Hunden Bowie døde etter å ha slurpet i seg vann fra en sølepytt. Nå advares hundeeiere mot glykol. Stoffet finnes i vindusspylervæske og andre produkter til biler.
Ann Kristin Vilsvik opplevde alle hundeeieres mareritt da den ene av familiens to hunder ble glykolforgiftet.
– Da Bowie brått ble veldig syk, tok vi ham med til dyrlegen. De trodde først det var sukkersyke, men det fikk vi ikke til å stemme. Han drakk jo ikke så mye, noe vi visste kunne være et tegn på denne sykdommen, forteller Vilsvik.
Etter hvert kom dyrlegen frem til at Bowies symptomer kunne tyde på glykolforgiftning.
– Da skjønte jeg det. Den siste tiden hadde det regnet mye, det var sølepytter overalt.
Jeg husket at Bowie var veldig interessert i å drikke av en dam. Da vi kom tilbake fra tur, ville han drikke igjen, men jeg fikk stoppet ham. Det sto en gammel bil parkert over dammen, forteller Vilsvik.
Kjente ikke til faren for glykolforgiftning
Bowie ble fort kvalm og han mistet matlysten. Som ledd i behandlingen fikk han nyrefôr, og familien prøvde å presse i ham mat.
– Det har vi dårlig samvittighet for. Vi holdt kanskje liv i ham for lenge. Det virket som om han hadde det vondt, sier Vilsvik. Nå etterpå støtter hun seg til dyrlegens vurdering – at Bowie ikke hadde smerter, men «bare» var kvalm.
– Jeg har alltid tenkt at hundene vet best selv og vet hva de skal holde seg unna. Jeg var også mer oppmerksom på å unngå søledammer da hundeviruset herjet. Men dette med glykolforgiftning var jeg ikke klar over. Jeg mistenker at det er mange hundeeiere som ikke kjenner til denne risikoen, og jeg håper at vår historie kan gjøre dem oppmerksomme på faren, sier Vilsvik.
Glykol smaker søtt for hunden
Sjokolade er kjent nei-mat for den firbente. Men det er ikke bare matvarer som kan være fristende for en hund.
Glykol finnes blant annet i frostvæske, bremsevæske og vindusspylervæske. Dette er alle farlige væsker som kan lekke fra gamle biler. Stoffet smaker søtt for hundene og er ekstra fristende for dem å slurpe i seg. Det er kun små mengder glykol som skal til før det fører til forgiftning, opplyser veterinær Trude Mostue i FirstVet.
– Når glykolen inngår i en flytende substans, tas den raskt opp i kroppen. Da er tiden knapp med tanke på å gi behandling. Ofte har vi bare et vindu på noen få timer – hvis det er mulig å gjøre noe i det hele tatt, sier Mostue.
Hun understreker at det er viktig å ta kontakt med én gang man har mistanke om forgiftning hos hund. Har man innholdsdeklarasjonen på det hunden har fått i seg, er det til stor hjelp i behandlingen.
– I tillegg til mage- og tarmsymptomer, kan en glykolforgiftet hund bli sløv, sikle mye, få forstørrede pupiller, ikke klare å gå ordentlig, miste balansen eller få krampeanfall, opplyser veterinæren.
Advarer mot gjødsel om våren
Mostue minner alle tobente om at frysevæske og andre farlige stoffer alltid skal oppbevares utenfor rekkevidde for dyrene.
– Det er som å ha små barn, man må passe godt på, sier dyrlegen. Hun legger til at gjødsel også kan føre til forgiftning. Hønse- og plengjødsel inneholder ulike stoffer, og fellesnevneren er at disse er farlige.
– Dette ser vi mange eksempler på om våren. Hunder finner noen spennende, illeluktende klumper som de slafser i seg. Vi hadde for eksempel en hundeeier som kontaktet oss gjennom videokonsultasjon. Hunden hans hadde spist plengjødsel. Da var det rett til dyreklinikken for å fremkalle oppkast, opplyser Mostue.
Hun forteller at noen dyr, for eksempel rotter, har en slags ernæringsintuisjon. De vet instinktivt hva de skal holde seg unna.
– Hunder er derimot altetende og får i seg mye rart. De har svake smaksløker, men elsker alt som lukter vondt. Derfor ender hunder ofte opp med forgiftninger av ting som lukter og smaker «deilig, rart og merkelig», sier Mostue.
Forsikringen dekker forgiftning
Hvis du har hundeforsikring, bør du sjekke om den omfatter forgiftning. Maren Mattson i Gjensidige opplyser at selskapets kunder får dekket utgifter til behandling av slike skader.
– Vi betaler utgifter til veterinær opp til maksbeløpet i forsikringen etter fratrekk for egenandel. Gjennom dekningen Liv får eieren også en engangsutbetaling hvis dyret dør eller må avlives som følge av forgiftning, opplyser Mattson. Hun legger til at videokonsultasjoner med veterinærene i FirstVet er inkludert i Gjensidiges dyreforsikring.