Slik ivaretar du hytta under "hytteforbudet"
Myndighetene har innført restriksjoner på bruk av hytta, men hva gjør du hvis den trenger helt nødvendig tilsyn?
19. mars ble det gjort innskrenkninger for bruk av fritidsboliger utenfor egen hjemkommune i kriseperioden. Samtidig er det mange som er bekymret for kritiske snømengder på hyttetaket.
Tømrer og produktutvikler i Gjensidige, Simon Andre Olsen, forteller at den nye forskriften åpner for at du fortsatt kan dra på hytta for å gjøre strengt nødvendig vedlikehold.
– De fleste hytteforsikringer dekker skader som følge av snøtyngde, men det følger også et eget ansvar om å måke snø for å forhindre at skader skjer, forklarer han.
Olsen påpeker at endringer fort kan komme, og at det derfor er viktig å til enhver tid følge med på gjeldende pålegg og retningslinjer fra myndighetene.
Mye snø i fjellet
Olsen sier at det har vært store mengder snø i flere hyttestrøk denne vinteren.
– Mange steder kan selv de hyttene som er dimensjonert for å tåle mye snø få skader om man ikke passer på snømengden, sier han, og legger til:
– Til de som ser til hyttene sine, er det også viktig å sjekke at det er nok varme til at ikke rørene fryser og at vannet er avstengt.
Les også: Derfor er viktig å måke taket
Be om hjelp
Mange er forhindret fra å gjennomføre tilsyn med hytta. Det kan for eksempel være fordi du er syk, i karantene, eller at det er et lokalt forbud mot å ta seg frem til hytta. Tømreren sier at alle som ikke har mulighet til å dra til hytta selv for å utføre kritisk vedlikehold, må be andre om hjelp.
– De fleste store hyttefelt har hytteservice som kan bistå med slike tjenester. I tillegg, har også mange hyttefelt egne Facebook-grupper, hvor du kan be om hjelp. Om du har festetomt kan det også hende at grunneier kan bistå. Du kan også høre med lokale entreprenører om de kan bistå. Om de ikke kan løse det selv, hender det at de kjenner noen som kan, sier Olsen.
Om du har gjort alt i din makt for å ivareta hytta, får du ikke avkortning på forsikringen.
– Vi er opptatt av å trygge de som har gjort alt de kan. Samtidig er det viktig at dette ikke blir en hvilepute for dem som allerede før denne spesielle situasjonen lot taket nærme seg bristepunktet av bæreevnen, sier Olsen.
Han minner også om at det er viktig at de som nå utfører snømåking på hyttetak er ekstra forsiktige.
– Det siste hyttekommunene trenger nå er økt press på helsevesenet på grunn av beinbrudd eller andre skader, avslutter han.
Sist oppdatert: