Høstonna står for tur: Mange «skal bare»-ulykker med traktor
Flere av dem kunne vært unngått med enkle grep.
Hvert år mottar Gjensidige mellom 40 og 50 personskader i forbindelse med bruk av traktor.
– Ulykker skjer hele året, men i vår- og høstonna er det mye håndtering av tungt utstyr og mye tid i og rundt traktoren. Vi regner med at det snart melder seg «høstonnskader», sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.
Dette er gjengangerne
Spesielt på to områder ser Gjensidige gjengangere i skademeldingene: Ved inn- og utstigning av traktoren og manglende bruk av setebeltet.
– En god del av personskadene oppstår i forbindelse med utforkjøringer og velt i terrenget eller på jordet. Her ser vi tydelig at det kan være helt avgjørende for utfallet om setebeltet har vært brukt, sier Eklo.
Det andre området er inn- og utstigning av traktoren. En typisk situasjon er å falle ned etter å ha snublet eller hektet seg fast i stigtrinnet, eller at en blir overkjørt av egen traktor.
– Dessverre får vi årlig meldinger om alvorlige personskader og dødsulykker der fører har blitt overkjørt av egen traktor. En stanser traktoren, glemmer å sikre den, hopper ut og blir overkjørt av traktor eller redskap festet til traktoren, sier Eklo.
Eksempler fra skademeldingene
I tillegg er det fortsatt en del «Petter Smart-løsninger» som viser seg å ikke være så smarte, men farlige, ifølge kommunikasjonssjefen.
– Det er kanskje lettere sagt enn gjort, men å ta seg litt bedre tid, og ha en større sikkerhetsmargin, kunne ha forhindret mange av traktorskadene vi får meldt inn, sier Eklo og viser til eksempler fra skademeldingene de har mottatt:
- Gled på stigtrinnet, falt og slo skulder
- Tatt av døra ved utstigning
- Skadet fingre i kraftuttaket
- Skadet av spett festet til kraftoverføringen
- Utforkjøringer og velt på jorder eller i terrenget
- Skadet på grunn av bråstopp etter påkjørsel av stein eller annet i terrenget
- Klemskader i tilkoblet utstyr eller ved reparasjoner
- Overkjørt av egen traktor eller tilhenger
Gode pauser er det viktigste
Bonden har lange arbeidsdager, er under stort arbeidspress og jobber dessuten ofte alene. Disse faktorene øker risikoen for ulykker, mener Astrid Solberg, organisasjonssjef i Norges Bondelag.
– Det er en selvfølge at man følger regelverket og alltid bruker setebelte i traktor, noe som er spesielt viktig ved kjøring på vei og i skrånende terreng. Vi anbefaler også at det sørges for godt vedlikehold av traktorene, slik at ikke tekniske forhold ved traktorene utgjør et skadepotensiale. Aller viktigst er det å ta tilstrekkelig med pauser, slik at ikke ulykker skjer fordi man blir for sliten og ukonsentrert, sier Solberg.
I 2020 trådte det generelle påbudet om beltebruk i traktor i kraft. Likevel er manglende bruk av belte årsak i en stor andel av ulykkene som meldes inn. Organisasjonssjefen tror dette har med vaner å gjøre, og at det etter hvert vil bli like utenkelig å kjøre traktor uten setebelte som det er å kjøre bil usikret.
– Å innarbeide nye, gode vaner tar tid. Mange opplever at det er upraktisk å skulle bruke setebeltet når man skal hyppig av og på traktor, for eksempel under steinplukking. Dette er det også unntak for i regelverket, sier hun og avslutter:
– Mange har likevel blitt skikkelig gode på å bruke setebelte, rett og slett fordi det oppleves som en trygghet.