Styringsrenta opp igjen: Dette bør du vite om betalingsutsettelse på studielånet
Aldri før har så mange regninger fra Lånekassen blitt utsatt.
Ved endt utdanning skal studielånet betales ned på. Men det er trange tider økonomisk og for flere nyutdannede kan regningene fra Lånekassen bli utfordrende å imøtekomme.
Mental Helse Ungdom registrerer nå en massiv økning i økonomirelaterte henvendelser på hjelpechatten sin. Alle mellom 18 og 36 år kan benytte tjenesten.
– Desember i fjor mottok vi få henvendelser som gjaldt økonomiske bekymringer. Siden har det eksplodert, sier kommunikasjonssjef Adrian Lorentsson i Mental Helse Ungdom (MHU).
Slik fungerer betalingsutsettelse
Lånekassen opplyser om at kunder som betaler på studielånet sitt kan utsette regningen inntil 36 ganger, som tilsvarer tre år, uten å måtte oppgi årsak. Du søker enkelt på lanekassen.no.
Gjennomsnittsgjelden etter fullført utdanning lå på 378 000 kroner i 2021. Et studielån på 400 000 kroner gir et månedlig terminbeløp på drøye 2000 kroner (med flytende rente per 26.10.2022 og nedbetalingstid over 20 år). En utgift som kanskje ikke høres så stor ut, men som fort kan «velte budsjettet» i en tid med høye leie-, strøm- og matvarepriser.
Er du nyutdannet og har behov for å utsette regningen, kan dette gjøres fra første regning. Den sendes ut cirka syv måneder etter du ikke lenger mottar støtte til fulltidsutdanning fra Lånekassen. Når du får betalingsutsettelse, utvides nedbetalingstiden tilsvarende og det blir lagt til renter for de månedene du ikke betaler.
Merk: På grunn av koronapandemien kan du utsette betaling av Lånekassen-regningen uten å bruke av kvoten på 36 betalingsutsettelser. Dette unntaket gjelder ut 2022.
Bør jeg eller bør jeg ikke?
Se for deg dette scenarioet: Du har det trangt økonomisk, første regning fra Lånekassen nærmer seg med stormskritt og du innser at denne blir vanskelig – om ikke umulig – å få betalt. Er det da lurt å søke om betalingsutsettelse på studielånet?
Margrethe Krane, teamleder for økonomienheten ved Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge, påpeker at det er vanskelig å gi et entydig svar på.
– Lånekassen er en fantastisk institusjon og studielånet er blant de mest fordelaktige lånene vi har. Det har god rente og ingen vil arve det hvis du skulle falle bort, for å nevne noe. Men betaler du ikke avdragene, forlenger du nedbetalingstiden og betaler mer totalt sett, sier Krane og legger til:
– Forpliktelsen blir ikke borte, bare forskjøvet. Det er viktig å huske på.
Dette vil skje med lånet ditt
Punkt én: Velger du betalingsutsettelse over tre år, forskyver du nedbetalingsperioden med tilsvarende og betaler dermed tre år lengre. Punkt to: Du får økte rentekostnader på lånet.
– Renter for de tre årene du har ventet med avdragene legges til lånet ditt. Da oppstår rentes-effekten. Renter på startbeløpet legges til summen som danner grunnlag for renteberegningen. Altså et høyere grunnlag til å betale «nye renter» på, forklarer Krane.
Ta utgangspunkt i gjennomsnittsgjelden etter fullført utdanning, en nedbetalingstid på 20 år og dagens flytende rente. Da vil tre års betalingsutsettelse føre til et par hundrelapper ekstra på de månedlige avdragene.
– Det høres ikke mye ut, men hvis du legger sammen disse hundrelappene for hver måned over 20 år, så blir det ganske mye penger, minner økonomen.
Her vil det lønne seg
I én situasjon vil det imidlertid klart lønne seg med betalingsutsettelse, ifølge Krane.
– Er du nyutdannet og ikke fått jobb ennå, vil du mest sannsynlig snart få det. Men det kan være utfordrende å få økonomien til å gå rundt i mellomtiden. Vurderer du å ta opp forbrukslån for å betjene livet, er det mye bedre å utsette litt, sier hun og understreker:
– Å ta opp forbruksgjeld er mye verre enn å utsette Lånekassen-regningene over et par måneder.
Vet du om denne muligheten?
Har du valgt å utsette Lånekassen-regningene, er det selvsagt mulig å betale inn en større sum når økonomien er mer stabil, påminner Krane.
– På den måten kan man «hente inn» de avdragene man utsatte.
Har du vært arbeidsledig eller hatt lav inntekt ved fulltidsarbeid i mer enn ett år, kan du søke om å få slettet renter for den aktuelle perioden. Du kan ergo ikke søke om at renter ikke skal bli lagt til i fremtiden, men om å få slettet renter som allerede er lagt til lånet ditt.
– Denne muligheten er helt unik for låntakere i Lånekassen. Sto du for eksempel uten jobb i noe tid etter fullførte studier, kan du få slettet rentene som ble lagt til studielånet ditt i det aktuelle tidsrommet. En vinn-vinn-løsning for den det gjelder, avslutter hun.
Sist oppdatert: