Kortvettregler for unge som skal reise alene
Et bankkort er enkelt og trygt å bruke for ungdom som reiser på egen hånd. Her fire gode råd om sikker kortbruk.
Sommeren er travel for aktive ungdommer. Mange skal på tur uten foreldrene sine – kanskje for første gang – og da er det mye å passe på. Reisekassen, for eksempel. Uten lommepenger blir det jo ikke mye til tur! Men hva er best? Cash eller kort?
– Det er alltid smart å ha med litt lokal valuta til småkjøp. Men størstedelen av reisekassen bør stå på konto med tilhørende bankkort, anbefaler forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea.
Kort kan brukes i de aller fleste land som er aktuelle for turer i regi av skoler, korps, speidergrupper og idrettslag. I tillegg er det tryggere å benytte kort enn å bære med seg store kontantbeløp på reise. Et kort kan sperres hvis man mister det eller det blir stjålet. Kontanter som forsvinner vil som regel være tapt.
Kan ikke overtrekkes
Før avreise er det lurt å sjekke hvilke betingelser som gjelder for det kortet husets ungdom disponerer. Vilkårene varierer nemlig mellom bankene, blant annet når det gjelder aldersgrenser, brukersteder og beløpsgrenser.
– Men det må være penger på kontoen. Brukerstedet må altså være online og ha tilgang til saldo for at kortet skal virke, forklarer Incedursun. Hun understreker at foreldre bør forklare barna forskjellen på disponibelt beløp og bokført beløp. Det er disponibelt beløp som forteller hvor mye penger som faktisk står på konto.
Kort om kort
- PIN-koden er hemmelig. Pass på at ingen kan se hva du taster inn og røp ikke koden til noen.
- Ikke slipp kortet av syne. Ta det med deg når du forlater hotellet/sovesalen, og ikke la det ligge ubevoktet i en veske eller sekk.
- Følg med på kontoen din. Last ned mobilbank på telefonen før du drar. Da har du alltid oversikt over hvor mye penger du har på konto.
- Sett regionsperre på kortet. Slik sørger du for at kortet ikke kan misbrukes i land og verdensdeler du ikke oppholder deg i. Regionsperren settes enkelt i mobilbanken. Pass på at kortet ikke er sperret for bruk i det landet du skal reise til.
Håndballungdom velger kort
Norges håndballforbund (NHF) har cirka 85 000 registrerte spillere under 17 år. Mange drar på tur med klubben sin uten at mor og far er med, og må derfor styre reisekassen sin selv.
– Vi ser at kort og andre elektroniske bankløsninger er vanlig blant de unge. Det mener vi er positivt. Vårt inntrykk er at kort gjør det enklere å ha oversikt, i hvert fall når ungdommene kan følge med på kontoen sin i mobilbanken, sier utviklingsleder Trygve Johnsen i region vest i NHF.
– I tillegg ser det ut til at pengene brenner litt mindre i lommen når de ikke ligger der, men står på konto. Flere greier å fordele pengebeholdningen utover hele oppholdet i stedet for å bruke alt i løpet av et par dager, fortsetter Johnsen.
Ekstra sikkerhet
Ungdomskort har en ekstra sikkerhet i form av beløpsgrenser for uttak i minibank og varekjøp. Det er vanlig at beløpsgrensene øker med alderen.
– I Nordea Direct kan barn mellom åtte og tolv år ta ut 500 kroner i minibank i løpet av en firedagersperiode. En 13- eller 14-åring kan ta ut 2 000 kroner, mens en 15-åring kan ta ut 5 000 kroner, illustrerer Incedursun.
En annen fordel med kort er at foreldre som har konto i samme bank kan overføre penger der og da, slik at beløpet er tilgjengelig for ungdommen umiddelbart.