
Har du varmtvannsbereder under kjøkkenbenken? Dette burde du tenke på
En varmtvannsbereder under kjøkkenbenken er en praktisk løsning i små leiligheter. Men det er et par ting du bør huske på om du har en slik benkebereder.
I de fleste eneboliger og mange sameier og borettslag står varmtvannsberederen på et våtrom. Men i mindre leiligheter og fritidsboliger er det ofte ikke plass til en stor tank på flere hundre liter.
Da kan det være praktisk å ha en mindre bereder stuet bort der det er plass, ofte under kjøkkenbenken. Slike varmtvannsberedere blir ofte kalt benkeberedere.
Men varmtvannsberederen kan også være en kilde til skade. I et apparat som kombinerer vann, strøm og varme, kan små feil føre til store skader. Tall fra Finans Norge viser at antall vannskader fra varmtvannsberedere har økt jevnlig de siste årene. I 2010 var det 2 040 skader med varmtvannsberederen som årsak, som har økt til 3 170 skader i 2023.
Fordeler og ulemper med benkebereder
At benkeberederen tar mindre plass er ikke den eneste fordelen den har.
– Fordelen med benkebereder er at det tar kort tid fram til tappestedet. Du har berederen sentralt plassert i leiligheten, sier Are Skaar Nielsen, fagsjef i Rørentreprenørene Norge.
Men om du har plass til en frittstående varmtvannsbereder på et vaskerom med sluk og avløp, er det dumt å velge en benkebereder, forteller Nielsen:
– Det er mest ulemper med å ha typisk 120 liter vann stående usikret i et tørt rom, som det ofte står. Det er mange fordeler med å plassere berederen i et rom med sluk og vanntett gulv.
Små drypp kan bli store skader
Nielsen understreker at det er svært sjeldent at varmtvannsberederen får en feil som fører til at alt vannet fosser ut samtidig. Den vanligste feilen på varmtvannsberedere er drypplekkasjer, men på et baderom vil det trolig ikke gjøre stor skade før man oppdager det.
– Berederen kan være puttet inn i et hjørne man ikke har god tilgang til, så ser man ikke nødvendigvis tilkoblingspunkter, og at det lekker, sier rørleggeren.
Hvis en drypplekkasje får stå over lang tid, kan det føre til fuktskader i parkett, gulv og vekker. I verste konsekvens kan det svekke bygningskonstruksjon og treverk.
Få synlige tegn på at varmtvannstanken kommer til å lekke
Varmtvannsberedere har ikke evig levetid, og om man har en bereder i sin egen boenhet er det også ditt eget ansvar å vedlikeholde den, og eventuelt bytte den ut når det blir nødvendig.
Hvor lenge man kan forvente å ha den samme varmtvannsberederen varierer fra modell til modell, men en typisk levealder er 20-30 år. Selve varmtvannstanken på en moderne bereder kan vare mye lengre enn dette, men noen komponenter mer utsatt for skade og slitasje.
Atle Bjaanes, rørlegger og skadekontroller i Gjensidige, sier det er flere typiske tegn på at varmtvannsberederen er moden for å skiftes ut:
– Det er jo at den avgir dårlig varme, eller at mye av varmen går ut i rommet. At mantlingen begynner å bli dårlig, eller små drypplekkasjer som kanskje ikke er synlige med en gang. Det skjer gjerne når varmtvannsberederen er mellom 15 og 20 år.
Fagsjef Are Skaar Nielsen forteller at det sjeldent er åpenbare tegn på at en lekkasje kommer til å skje, før det faktisk inntreffer. Om man ser grønnfarge på messing og det føles fuktig inne i skapet er det tegn på lekkasje, uten at man trenger å se vann.
Tilkoblingspunktene, hvor kaldt vann går inn og varmt vann kommer ut, sikkerhetsventilen, og pakningen rundt det elektriske varmeelementet er punktene som oftest fører til vannlekkasje, ifølge Nielsen.
Lekkasjestopper er det viktigste tiltaket
Det aller viktigste man kan gjøre for å minimere skadeomfanget ved lekkasje er å ha en automatisk lekkasjestopper, også kalt vannstopper. Det er en sensor som automatisk kobler fra vanntilførselen om den oppdager fuktighet.
Fra 2010 har det vært pålagt å installere lekkasjestopper på nye benkeberedere. Men selv om man ikke må ha det etter regelverket på eldre beredere, anbefaler Nielsen å installere dette på det sterkeste:
– Er man lur, selv om man har en bereder som ble montert i si 2009 og har ganske lang levetid igjen, kan det være lurt, når man har benkebereder, å få montert lekkasjestopper for å sikre berederen, sier rørleggeren.
Bygningsforsikring dekker vannskade
Prosess- og fagansvarlig Lars-Erik Svendsen i Gjensidige forteller at forsikringer dekker vannskader fra varmtvannsberedere, uansett om de står på våtrom eller ikke.
– Forsikringen dekker lekkasjer fra bygningens rørledninger og installasjoner, og varmtvannsberederen er en installasjon. Så om den begynner å lekke vil vi dekke skaden som det medfører, sier Svendsen.
Svendsen forteller at vannskader fra varmtvannsberedere i de fleste tilfeller vil gå på bygningsforsikringen, da det er vegger og gulv som er mest utsatt for vannskader. Innboforsikring vil kun dekke skade på møbler og annet innbo.
Men selv om vannskadene dekkes av forsikring, oppfordrer Svendsen alle til å ta vedlikehold av varmtvannsberederen på alvor.
– Selv om det dekkes av forsikringen så er det ubeleilig å få en vannlekkasje, det blir mye styr og mange ulemper. Hvis man kan unngå det, så er det det beste, sier Svendsen.
Sjekk varmtvannsberederen minst en gang i året
Det er ikke noe regelverk på hvor ofte man skal sjekke en varmtvannsbereder i sin egen boenhet, men Svendsen i Gjensidige oppfordrer alle til å sjekke den en gang i året.
– De fleste sjekker røykvarslerne og brannslukkingsapparatet sitt en gang i året, men mange sjekker ikke varmtvannsberederen for å se om det er noen lekkasje. Man tar det for gitt at det bare virker, sier Svendsen.
Det støtter fagsjef Are Skaar Nielsen i Rørentreprenørene Norge:
– Jeg vil tro en moderne varmtvannsbereder vil ha en levetid vesentlig lengre enn 20 år, men det er lurt å ta forholdsregler. Om du har hatt en bereder i 20 år, burde du ta deg bryet med å åpne opp et skap og se hvordan det står til rundt berederen.
Foto toppbilde: Høiax AS
Sist oppdatert: