Hører du klukkelyder fra rørene?
Dette må du gjøre.
«Klukk – klukk – klukk». Før rant vannet ut av servanten slik det skulle. Nå kommer det urovekkende lyder opp av sluket.
– Lyden er tegn på at rørene er i ferd med å bli tette. Det skjer når fett, mat- og såperester, hår og annet fester seg på innsiden av rørene eller i vannlåsen. Til slutt kan det ende opp med full propp – og i verste fall vannskade, sier fagsjef Are S. Nielsen i Rørentreprenørene Norge.
Klukkelyder kan også ha andre forklaringer. Rørene som leder vannet fra servanten til avløpsrøret kan ha for liten dimensjon. Eller det kan komme av at rørstrekket er for langt – gjerne i kombinasjon med manglende lufting. Avløpsrørene trenger luft, ellers kan det oppstå vakuum når du trekker ned på toalettet.
– Vakuum gir en effekt som kan sammenlignes med det som skjer når du drikker av en flaske uten å slippe til luft: Ganske snart stopper alt opp, forklarer Nielsen.
Bruk avløpsåpner og rens vannlåsen
Som forbruker er det lite du får gjort med feildimensjonerte rør, lange rørstrekk eller manglende lufting. Dette er konstruksjonsfeil som må vurderes og utbedres av fagfolk.
– Oftest er det nok halvtette rør som er årsaken til klukkelydene – og det kan du sannsynligvis fikse selv. En flytende avløpsåpner/-rens som du får kjøpt på dagligvarebutikken eller i en faghandel vil som regel gjøre susen. Eller du kan bruke en klosettpumpe, som også blir omtalt som avløpspumpe eller rett og slett sugekopp, sier Nielsen.
Klosettpumpen fjerner proppen ved hjelp av vakuum. Når du bruker den i servanten, bør du tette overløpsåpningen (og både overløpet og sluket hvis du har dobbel servant) for å hindre tilførsel av luft.
Slik rengjør du vannlåsen
I tillegg kan det være nødvendig å rense vannlåsen (som du ser på toppbildet i artikkelen). Den skal stoppe vond lukt fra avløpssystemet inn i boligen. Men på grunn av utformingen kan det samle seg matrester og annen guffe som en avløpsåpner ikke får bukt med.
Vannlåsen bør rengjøres for hånd én til to ganger i året. Det er lurt å ta et bilde av den først. Da er det lettere å sette delene sammen riktig etterpå.
- Plasser en vaskebøtte under vannlåsen (for å samle vannet som renner ut av rørene).
- Skru av den nedre delen av vannlåsen og tøm innholdet i bøtten.
- Skru løs de to ringene/mutterne som sitter over og bak resten av vannlåsen.
- Rengjør alle delene. Bruk vaskemiddel og en tannbørste eller en annen liten kost om det trengs. (Bøtta må stå i benkeskapet mens du gjør dette, ellers blir det oversvømmelse.)
- Tørk alle delene og sett dem sammen igjen. Alt må sitte tett – det gjelder ikke minst gummipakningene.
- Skru på kranen og kontroller at det ikke lekker noe sted. Nå kan du fjerne vaskebøtta.
Stresstester vannlåsen
Lekkasjer under kjøkkenbenker er en kjent problemstilling i Gjensidige. Mange skadesaker dreier seg nettopp om dette. Produktutvikler Andreas Økland Amundsen retter fokuset spesielt mot det sjette punktet i listen over.
– Når jeg har renset vannlåsen hjemme og skal skru den sammen igjen, lar jeg først vannet renne normalt en liten stund. Så fyller jeg vasken med vann før jeg drar ut proppen. Mer enn én gang har denne stresstesten vist at en pakning har krøllet seg slik at det drypper fra en skjøt, sier Amundsen.
Til slutt bør du sjekke om noe i benkeskapet kommer borti vannlåsen eller rørene når du åpner og lukker benkeskapet/skuffen. Over tid kan slik «dulting» føre til skader og lekkasjer.
Når bør du ringe rørleggeren?
Hvis avløpsåpner/-rens og ren vannlås ikke løser problemet, må det sterkere lut til. Sannsynligvis er det nødvendig å stake opp eller spyle rørene. Men dette bør du ikke prøve deg på selv, mener Are S. Nielsen.
– Det er lett å sette verktøyet fast. Og det kan være vanskelig å merke om du gjør noe feil underveis. I verste fall kan du forårsake større skader, sier han.
Kan lyden komme fra naboen?
Er det flere som deler på avløpsrørene? Da kan klukkelydene komme fra en nabo.
– Lyd forplanter seg – litt avhengig av hvordan rørene er lagt. Men sannsynligvis kommer klukkelydene du hører fra dine egne rør. Bruk avløpsrens og sjekk vannlåsen din før du eventuelt kontakter styret eller vaktmesteren, anbefaler Nielsen.
Bruk fettvett i hverdagen
Jo mindre fett, matrester og andre ting du putter i rørene, jo mindre er risikoen for at de blir tette. Så enkelt er det.
– Vasken og toalettet er ikke søppelbøtter, konstaterer Nielsen. Han viser til at problemet med tette avløp får mye oppmerksomhet ved juletider, når folk lager mat med mye fett. Men «fettvett» er viktig hele året.
– Tørk eller skrap stekepannen og tallerkenene før du vasker dem. På toalettet er det bare tiss, bæsj og dopapir som skal i skålen – ikke tamponger, bind, plaster, avklipte negler, bomullspinner, bleier og våtservietter, sier fagsjefen.
Ute av syne, ute av sinn
Heller du fett i sluket, og tenker at det går bra fordi du skyller ned med varmt vann?
– Det mange ikke tenker over, er at vannet ofte skal renne mange meter før det ikke lenger er «ditt problem». Boligeiere har ansvar for avløpsrørene helt frem til tilkoblingspunktet på det kommunale nettet. Et sted på veien dit vil det fettholdige vannet trolig miste både fart og temperatur – for så å legge seg i rørene dine, sier Andreas Amundsen.
I boligselskaper har fellesskapet ansvar for rørene mellom leilighetene og det kommunale tilkoblingspunktet. Det betyr at det til syvende og sist er seksjonseierne/andelseierne som får regningen når tette rør skal åpnes.
– Også når fettet ender opp i kommunens avløpsrør, er det innbyggerne som betaler for å holde dem rene, påpeker Amundsen.
Slik virker forsikringen
Hvis tette rør fører til tilbakeslag (det vil si at vann eller kloakk kommer opp av sluket), vil du få erstatning for skadene som oppstår. Men hvis rør må repareres, kan det hende du må ta hele eller deler av regningen selv.
– Hvis rør, og da særlig utvendige rør, må skiftes eller repareres, er spørsmålet om årsaken er en plutselig og uforutsett skade eller om det handler om vedlikehold. Hvis rørene er veldig gamle vil svaret ofte være vedlikehold, og det må du betale selv, slik du må for maling og takstein, sier Amundsen.
Sist oppdatert: