Ikke flere innbrudd i påsken
Påsken er høytid for å annonsere faren for innbrudd. Men statistikk viser at det ikke er flere innbrudd i påsken enn ellers i året.
– Norske boliger er et attraktivt bytte for tyver om det er helg, påske, vinterferie eller sommer. Og mange innbrudd skjer også på dagtid, sier tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen.
En kan lett bli skremt av advarsler om å legge ut informasjon om ferie i sosiale medier.
– Men sjansen for at dette skal resultere i et innbrudd er liten. Likevel kan det være lurt å være litt forsiktig med hva man skriver, og ikke minst hvem det er tilgjengelig for, sier Simon.
Målrettet jakt på utbytte
Vinningskriminelle vet godt hva de vil ha og hvor de skal lete. Edelt metall og penger troner øverst på utbyttetoppen, etterfulgt av mobiltelefoner og andre elektroniske dingser.
I de raske innbruddene stjeles det ofte for mellom 15-30 000 kroner, men om tyvene tar seg litt bedre tid så er det ikke uvanlig at det stjeles for flere hundre tusen.
– I tillegg til gull, sølv, kontanter og elektronisk utstyr, går tyvene etter dyre klær, sportsutstyr og kostbart verktøy. Heldigvis er det få tyverier av våpen, men vi har eksempler på at våpenskap er blitt kastet ut fra andre etasje i forsøk på å åpne dem, opplyser Simon.
Dette kan du gjøre for å hindre innbrudd:
- Få huset til å se mest mulig bebodd ut, inne og ute
- Allier deg med naboen når det gjelder post og søppel
- Be postkontoret og avisen om å stoppe levering når du er bortreist
- Tidsbryter til lyset inne og ute
- Viderekoble telefonen din til mobil eller feriested
- Sjekk at dører og vinduer er forsvarlig lukket
- Forsikringsgodkjente (FG-godkjent) låser er en god investering
- Pass ekstra på skjulte vinduer og dører
- Fysiske hindringer gjør at tyvene bruker lengre tid og lager mer støy
- Installer alarm med utrykning
Sist oppdatert: