Det er lite hjelp i en røykvarsler som ikke virker
Visste du at en røykvarsler har begrenset levetid? – Bruk Røykvarslerdagen 1. desember til å sjekke varslerne hjemme hos deg selv – og hos noen du er glad i, sier branninspektør Daniel Solli.
Det brenner! Alarmen går hos brannvesenet, som er fremme ved huset i løpet av noen få minutter. Mannskapene klarer å slokke brannen, men den har rukket å gjøre stor skade. I boligen finner de en røykvarsler som har smeltet på grunn av varmen. Den varslet ikke da det begynte å brenne.
– Dette er en reell hendelse. Det hender at vi rykker ut til boliger som er utstyrt med røykvarslere som ikke virker, sier branninspektør Daniel Solli i Follo Brannvesen.
I noen tilfeller viser det seg at røykvarsleren ikke fungerte fordi den var gått ut på dato.
– En røykvarsler har faktisk begrenset levetid. Den bør byttes ut etter maks ti år, sier Solli. Han forteller at brannvesenet også har opplevd å rykke ut til boligbranner der røykvarslere har ligget på kommoden i gangen i påvente av at eieren skulle bytte batteri.
Røykvarslere redder mange liv
I Norge er det mange gamle røykvarslere som er modne for utskifting.
– Vi vet at røykvarslere redder liv. Hvert år kan 10–20 personer takke røykvarsleren sin for at de lever. Derfor er det avgjørende at utstyret fungerer, understreker branninspektøren.
Tre gode råd om røykvarslere
- Benytt Røykvarslerdagen 1. desember til å bytte batterier i varslerne dine.
- Bytt ut røykvarslere som er rundt ti år gamle.
- Sjekk at røykvarslerne virker ved å trykke inn testknappen en gang i måneden.
Hvilken røykvarsler bør du velge?
En vanlig røykvarsler er enten optisk eller ionisk. Solli anbefaler førstnevnte til hjemmebruk. Optiske røykvarslere er nemlig best på varsling av ulmebranner, som er mest vanlig i boliger. Kravet er én røykvarsler per etasje, men det er ingen grunn til å nøye seg med minimumskravet, understreker brannmannen. Selv har han åtte røykvarslere hjemme i sin egen bolig på cirka 150 kvadratmeter.
– I tillegg bør du velge røykvarslere som kan seriekobles. Det betyr at hvis én enhet slår alarm på grunn av røyk- eller varmeutvikling, blir alle varslerne i boligen utløst samtidig. Det kan gi deg tiden du trenger for å slokke et branntilløp eller evakuere alle i boligen, sier Solli.
Hjelp eldre med å sjekke røykvarsleren
Eldre er spesielt utsatt ved brann, viser statistikken. Flere i denne aldersgruppen er ikke i stand til å oppdage en brann, for så å reagere og evakuere like raskt som yngre mennesker. De kvier seg kanskje også for å be om hjelp, påpeker branninspektøren.
– Hvis du vil gjøre en god gjerning i førjulstiden, hjelper du et eldre familiemedlem eller en nabo med å sjekke røykvarslerne. Test dem, bytt batteri og vurder om de bør erstattes med nye. Har man bodd lenge i samme bolig, er det sannsynlig at røykvarslerne er av eldre dato, sier Solli.
Fakta om boligbranner i Norge:
- Fra 2018 til og med 2020 rykket brannvesenet ut til nesten 10 000 boligbranner.
- I snitt dør 60 personer i brann hvert år.
- Perioden november til mars er høysesong for brann. Januar er den verste brannmåneden, mens julaften er dagen i desember med flest branner.
- Mange branner starter på komfyren, i peisen eller ved bruk av levende lys. Cirka 40 prosent av alle boligbrannene starter i det elektriske anlegget eller i apparater som går på strøm.
Sist oppdatert: