Røykvarsleren går ut på dato
På bordet ligger mange ulike modeller av røykvarslere. Alle har begrenset holdbarhet og bør byttes ut når de er 8–10 år gamle. Har du sjekket alderen på varslerne dine?
Husker du når røykvarslerne i boligen din ble montert? Hvis det begynner å nærme seg ti år siden, er det på tide å erstatte dem med en ny modell. En røykvarsler har nemlig begrenset holdbarhet, opplyser avdelingsleder Kristine Palm ved forebyggende avdeling i Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB).
Elektronikken i røykvarslere forringes over tid. I tillegg kan evnen til å detektere røyk bli redusert som følge av at støv og smuss samler seg opp i løpet av årene.
– Røykvarslere bør normalt byttes ut etter 8–10 års tjeneste. Du bør derfor sjekke hvor gamle røykvarslerne dine er og vurdere om det er på tide å bytte dem ut. Produksjonsdatoen finner du på baksiden av røykvarsleren. I tillegg er det smart å skrive årstallet for monteringen på baksiden av varsleren, slik kan du enkelt sjekke alderen på røykvarsleren, sier Palm.
Hun forteller at Brannvesenet oppdager mange gamle røykvarslere som er modne for utskiftning når de sjekker brannsikkerheten i boliger.
– Faren er stor for at disse gamle røykvarslerne gir en falsk trygghet, advarer Palm.
Hvilken type røykvarsler er best?
Det finnes to hovedtyper røykvarslere: ioniske og optiske. Palm anbefaler sistnevnte til hjemmebruk. Optiske røykvarslere er nemlig best når det gjelder å varsle ulmebranner, som er mest vanlig i boliger.
– En ulmebrann avgir først og fremst røyk og gasser fra møbler, sengetøy og så videre. Og det er røyken som dreper, påpeker Palm.
I tillegg er det smart å velge røykvarslere som kan seriekobles. Det betyr at hvis én varsler går av, piper de andre automatisk.
– Når det brenner, teller hvert sekund. Seriekobling kan gi deg tid til å slokke et branntilløp eller få alle ut av boligen i tide, understreker Palm.
Plassering av røykvarsleren
Kravet er minst én røykvarsler i hver etasje. Varsleren skal dekke kjøkken, stue, sonen utenfor soverom og sonen utenfor teknisk rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dører mellom rommene er lukket. Men det er ingen grunn til å slå seg til ro med minstekravet, mener Palm.
– Sett opp en varsler i hvert soverom. Barn sover tungt, og dessuten er barnerom ofte fulle av leker og møbler som kan avgi svært giftige gasser ved en brann. I tillegg er det smart å få installert en komfyrvakt. Kjøkkenet er rommet der det oppstår flest branner, sier hun.
Nytt batteri til jul
De fleste røykvarslerbatterier må byttes minst én gang i året. Gjør det gjerne til en vane å bytte 1. desember, så går du høysesongen for boligbranner litt tryggere i møte.
– Det er en fin huskeregel å skifte batteriene på en fast dag i året. Unntaket er røykvarslere med litiumbatterier. Disse har en levetid på 5–10 år, sier Palm.
Røykvarslere og batterier er EE-avfall som ikke skal kastes i søpla. Du kan levere dem gratis til forhandlere og til din lokale gjenvinningsstasjon.
– Vi vet at mange branner i avfallsanlegg starter fordi batterier har blitt feilsortert som restavfall, sier brannvesenets talskvinne.
Når du har byttet ut røykvarsler eller skiftet batteri, må du teste røykvarslerens testknapp, slik at du vet at den virker. Videre bør røykvarsleren testes én gang i måneden og gjerne hver gang du har vært bortreist over lengre tid.
– Det kan også være en fordel å forsiktig støvsuge røykvarsleren jevnlig, eller å blåse den ren med trykkluft. Det øker røykvarslerens levetid, sier Palm.