Flom. Oversvømt bolig.

Dette kan du gjøre ved overvann og flom

Det er varslet mer styrtregn og lyn for deler av Østlandet. Slik kan du begrense skadene på eiendommen din.

Per Christian Lygård, leder for skadeinnkjøp eiendom i Gjensidige.
Per Christian Lygård

Gjensidige er i beredskap og står klare for å hjelpe kundene som blir rammet.

– Kjellere fylt med vann er det typiske scenarioet. Det er viktig å gjøre alt man kan for å sikre bygninger, innbo, eiendeler, dyr, gård og grunn. Dette gjelder både før, under og etter en flom, så lenge det ikke innebærer risiko for liv og helse, sier leder for skadeinnkjøp eiendom Per Christian Lygård i Gjensidige.

Per Christian Lygård, leder for skadeinnkjøp eiendom i Gjensidige.
Per Christian Lygård

Ber kunder melde skade på nett eller i app

Gjensidige oppfordrer kunder som blir rammet om å melde skade digitalt på gjensidige.no/meldskade eller i Gjensidige-appen.

– Jo flere som melder skade på nett, jo raskere går skadeoppgjørene for seg. Vi hjelper deg så fort vi kan, og like fort som om du ringer. I tillegg blir telefonkøen kortere for dem som ikke kan be om hjelp på nettet, påpeker Lygård.

Hva dekker forsikringen?

I Norge er alle bygninger som er forsikret mot brannskade også forsikret ved naturskader som flom. En vanlig husforsikring vil altså dekke flomskader på bolig, garasje, innmeldte sidebygninger, innbo og hage. Det samme gjelder en bygningsforsikringBønder har egne forsikringer på driftsbygninger.

Bil, båt og campingvogn erstattes av vanlig kaskoforsikring, så du trenger ingen ekstra tilleggsforsikringer, sier Lygård.

Dette kan du gjøre før flommen kommer

1) Hjelp vannet å renne riktig vei. Rydd unna snø, is eller kvist og kvas som sperrer eller demmer opp for avløp, kummer og sluk. Gjør det du kan for at bekker i nærområdet kan renne fritt.

2) Rydd hagen og eiendommen for utemøbler og andre gjenstander som kan bli tatt av flomvannet. Flytt biler og annet utstyr til et trygt sted hvis flommen kommer.

3) Flytt gjenstander i kjellere og garasjer så høyt opp fra gulvet som mulig, helst til etasjen over. Dette gjelder særlig kostbare eiendeler og ting med stor affeksjonsverdi. Pakk gjerne ting inn i tette plastbokser.

4) «Kloss opp» gjenstander som ikke kan flyttes. Plasser dem på treklosser, murstein eller annet slik at de unngår kontakt med vann.

4) Koble fra elektrisk utstyr og tett dører og vinduer i kjeller og etasjer på bakkeplan så godt som mulig.

5) Følg med på værvarsel, nyhetssendinger og meldinger fra kommunen og nødetatene.

Dette gjør du hvis du får en flomskade

1) Sikre folk og dyr slik at ingen blir skadd.

2) Ta ut sikringene i oversvømte etasjer.

3) Bestill hjelp fra forsikringsselskapet så snart det lar seg gjøre.

4) Ta bilder av skader på bygninger, innbo, eiendeler, hageanlegg og så videre.

5) Begynn på oppryddingen hvis det er mulig – etter å ha tatt bilder/sikret dokumentasjon. Tøm bygningen for vann og slam så langt det lar seg gjøre. Riv ut gulvbelegg/teppegulv, fjern vått listverk og andre «løse» bygningsdeler – men ikke start omfattende rivearbeider. Lagre tingene på eiendommen slik at takstmann/håndverker kan vurdere dem.

6) Øk luftsirkulasjonen ved å åpne eller fjerne vinduer i etasjen som er skadet (sikre åpningen med netting festet til lekter). Åpne ytterdører og vinduer i andre etasjer når folk er hjemme. Bruk vifter for å øke sirkulasjonen ytterligere, hvis du har slike tilgjengelig. Viften/sirkulasjonen skal være uten ekstra varme. 

7) La takstmenn og håndverkere vurdere videre tiltak med hensyn til opprydning, uttørking og reparasjoner. Få avløp, varmtvannsbereder og elektrisk anlegg i den skadede etasjen vurdert og eventuelt reparert før de tas i bruk.

Sist oppdatert:

Mer om:

HusLandbrukBygg