Unngå skader på hus, båt og hytte i vinter
Høsten er over oss, og det er tid for å gjøre hus, hytte og båt klar for vinteren. Litt ekstra innsats nå kan spare deg for mye jobb og store utgifter senere, råder ekspertene.
I løpet av høsten har takrenner en lei tendens til å bli fulle av løv og annet rusk og rask. Du legger kanskje ikke merke til det før våren kommer og snøen på taket smelter på ettervinteren. Da risikerer du at vannet renner over kanten på takrennene og fukter takfot og husvegg. Derfor er det lurt å sette opp stigen nå.
– Når du først er i gang med å rense takrennene for løv, kvist og barnåler, bør du benytte anledningen til å inspisere taket. Se etter sprukne takstein og andre feil og mangler som bør repareres før vinteren kommer, anbefaler tømrer og Gjensidige-rådgiver Simon Olsen.
– Er taket over 30 år gammelt, kan du med fordel be en fagkyndig person utføre en mer grundig vurdering av tilstanden der oppe, legger han til.
Sett bort hageslangen
Skal du ikke bruke hageslangen mer i år, kan du tømme den og rørene for vann. Vann og frost er jo som kjent en uheldig kombinasjon.
– Hageslangen må også kobles fra på «frostfrie» utekraner. Og hvis du skal være borte noen dager i en periode med kuldegrader, er det smart å stenge stoppekranen og tømme alle rørene i huset før avreise, sier Olsen.
I tillegg anbefaler han lekkasjestopper. Dette er en smart innretning som ved hjelp av sensorer oppdager lekkasjer og stopper vannet før det flommer utover i bygningen.
– Det finnes også lekkasjestoppere som jevnlig trykktester ledningsnettet i huset, i tillegg til å oppdage og stenge vannet. Dette kan være en fornuftig investering, særlig i bygninger med kobberrør som begynner å dra på årene, sier Olsen.
På hytter er det et krav fra forsikringsselskapet at man skal stenge av vannet om man er borte i mer enn tre døgn. En lekkasjestopper, spesielt en med trykktester, kan avdekke om rørene har blitt skadet mens du var borte.
Varm opp hytta
Når du forlater hytta etter høstferien, er det «vinterprosedyren» som gjelder, enten den ligger på fjellet eller ved sjøen. Høst- og vinterstormer kan røske godt i hytta, ifølge tømreren.
– Er taket i orden? Forsikre deg om at takstein, takpapp eller plater ikke kan løsne når vinden setter inn for fullt. Rens takrennene og tapp ut vannet i rør og andre installasjoner, sier Olsen.
Har du en relativt ny hytte? Moderne hytter er konstruert på en måte som krever at de er varme hele året.
– Sørg for at temperaturen i hytta holder seg på minst ti grader, selv om det skulle bli veldig mange minusgrader ute. For øvrig er det et krav i hytteforsikringer at en hytte skal være tilstrekkelig oppvarmet, avslutter Olsen.
Gjør båten vinterklar
Kulda kan gjøre skade også på båten. Derfor er det lurt å legge ned en liten innsats når båten skal i vinteropplag.
– Hvilke tiltak som skal til varierer med type båt, type motor, eller om båten skal ligge på land eller i boblehavn. Frostskader i vannanlegg er imidlertid en problemstilling som gjelder alle båter, sier Kristina Knutsen, ansvarlig for båtforsikring i Gjensidige.
Hun råder båteiere til å tømme vannanlegg og varmtvannstank, samt å fylle frostvæske i septiktank og dusjavløp. Litt rødsprit i toalettet hindrer frost.
Drivstofftanken bør også fylles opp og du bør drenere vannutskiller og skifte dieselfilter.
– I tillegg er det lurt å tømme båten for mest mulig ting og tang. Fuktighet og dårlig ventilasjon kan føre til jordslag og mugg. En tom båt er også mindre interessant for tyver, avslutter Knutsen.
Har noe allerede skjedd? Meld skade raskt og enkelt på nett