Hallgeir: Interrail slår knock out på fly
Interrail er perfekt for barnefamilier, mener økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim. Her er hans råd til familier som tar ferien på skinner. Et knippe sparetips har han selvsagt også.
La meg slå fast med én gang: Hvis målet først og fremst er å spare penger, er det slett ikke sikkert at interrail er det smarteste valget. Hard konkurranse mellom flyselskapene gir deg billetter til Europa for noen hundrelapper. Sammenliknet med dette kan en interrail-billett fort virke dyr.
Regnestykket blir imidlertid annerledes hvis dere er en barnefamilie. For hver voksenbillett kan nemlig to barn under 12 år reise gratis. Flyselskapene tilbyr ikke like gode barnerabatter. Dessuten koster billigbilletter på fly ofte omtrent det samme for voksne og barn.
Kan lønne seg likevel
Hvis intensjonen er å reise litt på kryss og tvers av Europa, slår interrail uansett knock out på fly. I tillegg er prisen fast, mens flybilletter er svært dyrt hvis dere må dra i fellesferien.
Det er også fullt mulig å kombinere de to reisemåtene. Dette er blitt mer attraktivt etter at det ble mulig å kjøpe interrailbilletter for et færre antall dager, ikke bare en hel måned. Det er gjorde familien vår på fem i to sommerferier.
Det finnes flere forskjellige interrailbilletter. Det fine med en periodebillett er at dere bare «bruker opp» dagene i billetten når dere faktisk sitter på toget. For eksempel kan en femdagers billett «pauses» mens dere oppholder dere på ett sted. På den måten «varer» billetten i mer enn fem døgn.
Fordeler med interrail:
Selv om dere skulle ende opp med å betale mer for en interrail- enn en flybillett, er det en rekke fordeler som veier opp:
1) Å reise med barn er mye logistikk, iallfall hvis dere flyr. Flytog eller -buss skal nås, bagasje skal sjekkes inn, håndbagasjen kan ikke inneholde for mye flytende, sikkerhetskontroller skal passeres – og hvor la jeg egentlig Ipaden min?
2) Som voksen er det lett å gå inn i en modus som reiseleder. Det er fort gjort å glemme at man er en familie på ferie. En flybuss, en sikkerhetskontroll eller en gate er ikke steder man senker skuldrene.
Tog, derimot: For det første er det ikke en gang krise om man ikke når toget. Det går alltid et nytt – gjerne om en time eller tre. Med interrailbilletten i lomma kan dere som regel bare hoppe på det neste toget. Hvis dere ikke rekker flyet, må det kjøpes nye billetter for tusenvis av kroner. Glem billigbilletter, her blir det fullpris!
3) En togreise starter idet dere setter dere i kupeen. Er dere heldige, eller har betalt litt ekstra for reserverte plasser, kan familien sitte i timevis rundt et bord og hygge seg med spill – eller rett og slett prate sammen. Med tenåringer i familien er det nesten som en luksus å regne.
4) Selve følelsen av å være på reise blir sterkere når dere ser landskap, hus og byer gradvis endre seg. Å fly kan være svært tidsbesparende, men selve følelsen av å ha reist er ikke like sterk når dere lander på en flystripe utenfor Paris.
5) Javel, så var kanskje ikke Paris så barnevennlig. Og var det ikke fryktelig varmt i Budapest denne uka? Det gjør ikke så mye. Dere kan endre planene uten at det koster skjorta. Med flybilletter ville dere trolig vært bundet med hensyn til et gitt tidspunkt for reisen videre.
Noen ulemper med interrail:
Over sa jeg at tiden er en del av opplevelsen ved en togreise. Men hvis tiden er knapp, er det ikke sikkert at interrail passer så bra. Flyturen til Amsterdam tar et par timer. Toget bruker minst ett døgn. Men husk at en togtur ofte begynner og ender midt i en by. Med fly må dere først reise til flyplassen i Norge (og være ute i god tid) før dere lander på et jorde langt fra reisemålet. Deretter er det et nytt flytog eller -buss som gjelder før dere «lander» i sentrum.
Jepp, det er ikke bare i Norge et motvillig signalanlegg eller vedlikehold på toglinja kan føre til at en koselig togtur må byttes ut med noen timer i en trang buss. På den annen side: Også på flyreiser kan dere være uheldige og oppleve forsinkelser eller kanselleringer.
Sparetips på interrail
Her er noen råd som kan hjelpe dere å holde budsjettet nede. To av dem handler om mat, som ofte utgjør en stor utgift for en familie på tur.
1) Spis en god frokost på hotellet. Ikke bare en kaffe og croissant, men noe som holder utover dagen. Så kan dere heller bruke penger på en god middag på kvelden. Litt av gleden med å reise er jo å spise lokal mat og ikke minst spise mer ute enn man gjør i Norge. Det synes jeg, iallfall.
Merk også at frokost ikke alltid er inkludert i hotellprisen utenfor Norge. Bakeriet eller matbutikken på hjørnet kan være et rimelig alternativ.
2) Planlegg måltidene som skal inntas på toget. Etter mange timer i togsetet blir dere sultne. Gjør innkjøpene på forhånd. På togene er utvalget ofte både dyrt og dårlig. På togstasjonen er det ofte bedre utvalg av ferske, gode sandwicher og god juice. Aller rimeligst (og slett ikke dårligst): matbutikken på eller like ved stasjonen.
3) Bestill overnatting på forhånd. Hvis dere reiser midt på sommeren, kan dere oppleve at de fleste hotellene er fulle, eller at bare rådyre suiter er ledige. Derfor kan det være smart å booke rom på forhånd – vær forsiktig med forhåndsbetaling. Friheten er litt av poenget med interrail, og derfor kan det være ok å betale litt mer for større fleksibilitet med hensyn til overnattinger.
God tur!
Fakta om interrail
- Velg blant ulike billetter ut fra reisens totale varighet (gyldighet) eller antall reisedøgn (fleksibilitet) – og om du vil reise i bare ett eller alle landene som deltar i interrail-samarbeidet.
- Regn med ekstra utgifter til obligatorisk eller frivillig setereservasjon/soveplass og høyhastighetstog
- Personer mellom 12 og 28 år – og over 60 år – får rabatt.
- Én voksen kan ta med seg inntil to barn under 12 år gratis
- I 2022 blir Norge med i en europeisk ordning der 18-åringer kan vinne reisepass i Europa
Nyttige lenker
- Entur (priser, informasjon og tips)
- Europarundt.no (offisiell interrailside)
- Togbloggen
- Facebook-gruppen Togferie
- Appen Rail Runner i App Store
Sist oppdatert: