Håndverkere ekstra utsatt: – Innbrudd i arbeidsbiler er et stort problem
Innbrudd i arbeidsbiler skjer hyppig og er et stort problem, ifølge politistasjonssjef ved Follo politistasjon, Rune Albertsen. Han har to klare råd til håndverkere som vil unngå innbrudd i arbeidsbilen og risikere å miste verktøy og utstyr verdt titusenvis av kroner.
Over 7 000 tyverier fra biler og andre motorkjøretøy ble anmeldt i 2018, ifølge SSB. Politistasjonssjef Rune Albertsen erfarer at innbrudd i arbeidsbiler skjer ofte og er en betydelig utfordring. Han forteller at det er mange ulike typer gjerningsmenn som utfører disse lovbruddene.
– Innbruddene i arbeidsbiler kan være alt mulig. Vi har eksempelvis mobile vinningskriminelle – eller bander – som har raid. Innimellom har vi har lokale kriminelle, og så har vi et og annet enkeltforhold som dukker opp, sier han.
Ifølge Albertsen er dyrt kvalitetsverktøy det mest attraktive tyvegodset:
– Vi oppfatter det slik at elektriske verktøy, som driller, sager og dyre lasere, er mest ettertraktet blant innbruddstyvene. Det er snakk om store verdier, sier den erfarne politimannen.
Best å stå parkert hjemme
Malermester Johnny Jensen fra Sandefjord forebygger tyveri ved å parkere arbeidsbilen hjemme.
– Nå har vi en ordning som er at gutta tar med seg bilen hjem og har den på privatplassen sin om natta. Når du står parkert et sted der folk bor, er det ikke like lett for tyvene. Det synes jeg er veldig viktig. Jeg tror det hadde vært mange flere innbrudd om vi hadde samlet ti firmabiler som stod oppe på kontoret eller lageret vårt. Det er et industriområde, som betyr at det ikke er særlig med folk der om natta, sier Jensen.
Flere av bilene Malermester Jensen bruker inneholder verdifullt utstyr.
– Noen av våre ansatte har støvsuger og slipemaskin i bilen, og det er kostbart. I tillegg er det mye håndverktøy, som pensler og ruller, som er verdt litt penger, i mange av bilene. Enkelte har også håndslipere samt spesialverktøy som brukes i forbindelse med tapetsering, påpeker Jensen.
Det blir imidlertid for upraktisk å ta verdisaker ut av bilen om natten.
– Verktøyet ligger i bilen om natta. Når gutta er ferdig på jobb, reiser de fra kunden og rett hjem. De reiser ikke innom jobben for å legge fra seg verktøy, for det blir rett og slett for tungvint og kostbart, sier Jensen.
Innbrudd i arbeidsbilen er imidlertid ikke noe han bekymrer seg over i det daglige.
– Jeg må vel si at innbrudd er noe vi tenker på hver gang det skjer. Hvis det ikke skjer, så blir det ikke så mye tankegang rundt det, sier den blide malermesteren.
Parkering og oppbevaring har stor betydning
Politistasjonssjef Albertsen ved Follo politistasjon har flere anbefalinger til håndverkere som vil forebygge innbrudd i arbeidsbilene sine.
– Vi har to klare råd. Det ene gjelder oppbevaring av verdifullt utstyr, det andre gjelder plassering av bilen. Hvis du har anledning, ta med deg det dyreste verktøyet ut av bilen når du parkerer. Og hvis mulig, parker bilen i en låst garasje eller et sted der det er mye trafikk og aktivitet, det vil si, der det er mange vitner. Vår klare anbefaling er å parkere på godt opplyste steder der folk ferdes. Vi fraråder sterkt å parkere arbeidsbiler på et industriområde eller på en mørk byggeplass, konstaterer Albertsen.
Hvis man først skulle være så uheldig å bli ranet, sier Albertsen at det er nyttig å merke verktøyet.
– Det skjer at politiet finner dyrt verktøy som vi ikke klarer å spore tilbake til eier. Derfor er det hensiktsmessig å merke verktøyet med telefonnummer, navn, adresse eller lignende, slik at vi kan finne eieren, opplyser han.
I enkelte tilfeller vil det virke forebyggende om potensielle tyver kan se inn i bilen, andre ganger er dette en ulempe.
– Hvis du er flink til å ta verdier ut av bilen, så er det greit at det er mulig å titte inn i bilen. Da vet tyvene at bilen ikke inneholder noe av verdi. Har du derimot blendet vinduet til lasterommet, kan de kriminelle ta sjansen på å bryte seg inn i blinde. Er det imidlertid slik at du har dyrt verktøy liggende i bilen, er det fornuftig å begrense innsynet, slår Albertsen fast.
Gitter, alarm og låsbare skuffer
Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige, Jan Fleinsjø, har erfaring med skadesaker på arbeidsbiler. Han mener forebygging av innbrudd i arbeidsbilen koker ned til å vanskeliggjøre forbrytelsen.
– Tyver kommer seg alltids inn i en bil hvis de absolutt vil. I bunn og grunn må du bare gjøre det vanskelig for dem. Du er mer utsatt hvis du er et lett bytte, for innbruddstyvene vil gjerne slippe unna med forbrytelsen. Hvis de må stå og bråke og holde på i lang tid, er det mindre fristende, sier bilmekanikeren.
Fleinsjø har flere konkrete anbefalinger til håndverkere som ønsker å iverksette tiltak for å unngå innbrudd i bilen.
– Du kan sette på gitter på vinduet, dersom det er vindu inn til lasterommet. Da blir det vanskeligere å ta seg inn. Alarm er også en fin ting å ha, gjerne med en glass-sensor som registrerer om glasset knuser. Ønsker du å dra det enda lengre, kan du få installert en magnetlås som aktiveres i tillegg til den vanlige låsen, sier han.
I tillegg til å hindre tyver fra å komme seg inn i bilen, mener rådgiver Fleinsjø at man kan gjøre det utfordrende for de kriminelle å få med seg tyvegodset.
– Du kan vurdere å skaffe deg reoler med låsbare skuffer der du kan oppbevare verdifullt verktøy. Det går også an å komme opp med dine egne kreative løsninger. Jeg har vært inne i en bil som hadde en vaier gjennom alle verktøy som hengte på tavla og som var festet på hver side, sier han.
Skulle ulykken først være ute, anbefaler Fleinsjø at man har en forsikring som dekker det man trenger.
– Sørg for at du har en forsikring som gjør det så enkelt som mulig for deg å fortsette driften. Hos Gjensidige kan man velge mellom fire ulike næringsbilforsikringer, og de bygger på hverandre.
Det er flere aspekter å tenke gjennom. En næringsbilforsikring kan for eksempel inkludere verktøyet som ligger i bilen din, og den kan dekke leiebil som du kan bruke mens bilen repareres, forklarer Fleinsjø.
Håndverkere må selv finne balansen mellom å sikre seg mot innbrudd og å ivareta en praktisk hverdag. Det er uansett ingen tvil om at innbrudd i bilen er svært leit for de håndverkerne som utsettes for det.
– Innbrudd i bilene til håndverkere kan ødelegge driften deres. De kommer på jobb, har avtaler og skal utføre arbeid. Når bilen da er tom for verktøy, er det veldig skadelig og fører til mye plunder og heft, avslutter Fleinsjø.
Dette dekker næringsbilforsikringene
Bil Pluss
• Maskinskade
• Større leiebil
• Høyere erstatningssum for løsøre og ekstrautstyr
• Utvidet totalskadegaranti
Bil Kasko
• Totalskadegaranti
• Liten leiebil
• 8 års reparasjonsgaranti
• Kollisjon, utforkjøring og velting
Bil Delkasko
• Brann og tyveri
• Glasskade
• Løsøre og ekstrautstyr
• Veihjelp
Bil Ansvar
• Ansvar (lovpålagt)
• Ulykke
• Rettshjelp
Foto øverst: Shutterstock, Larina Marina
Sist oppdatert: