Sita ute på tur.

Sita var plaget av innbilte svangerskap: – Ordentlig trist

Enkelte tisper får det flere ganger, andre slipper unna. Her er rådene ved innbilt drektighet.

Sita med lekene sine i sengen.
Sita under et innbilt svangerskap. Foto: privat

Over tid hadde hunden til Malin Trinborg, Sita, oppført seg annerledes enn ellers. Matlysten var svekket og tur var ikke lenger fristende for den firbente. Alle lekene i hus samlet Sita i sengen sin.

– Jeg så at hun var ordentlig trist, rett og slett deprimert. Da jeg oppdaget melk i jurene begynte det å demre for meg, forteller Trinborg.

Sita med lekene sine i sengen.
Sita under et innbilt svangerskap. Foto: privat

– Ble en helt ny hund

Et veterinærbesøk senere var konklusjonen klar: Sita ventet ikke kull. Men hele fem uker skulle gå før den firbente ble vent av tanken. Og så skjedde det igjen, og igjen.

– Totalt hadde vi seks runder med innbilt svangerskap, hvor hver av de varte i en måneds tid. Jeg prøvde å hjelpe henne så godt jeg kunne, men det er grenser for hvor mye du kan gjøre.

Trinborg beskriver periodene som slitsomme for både to- og firbent. Grunnet gjentakende problematikk, ble det etter hvert besluttet at Sita skulle steriliseres.

– Hun ble en helt ny hund. Alle hormonene som tidligere lå der og forstyrret ble borte, og hun ble den glade hunden hun normalt sett var med stor matlyst og turglede.

Stammer fra ulvene

Kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige Maren Matsson
Maren Matsson

Gjensidige registrerer årlig et femtitalls saker knyttet til løpetidsforstyrrelser og innbilt svangerskap, opplyser rådgiver Maren Matsson i Gjensidige.

– Dessverre dekker ingen forsikring behandlingsutgiftene til dette, sier hun.

Hun peker på at instinktene som slår inn i perioden etter løpetid er en naturlig, hormonell beredskap for å føde, die og stelle valper.

– Man antar at dette henger igjen fra ulvene, der det er vanlig å dele på stell av valper blant tisper. For våre hunder har det derimot ingen funksjon og er heller til bry, avslutter Matsson.

Kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige Maren Matsson
Maren Matsson

Kan komme ved hver løpetid

Tilstanden inntreffer hos mange tisper etter løpetid, og kan ha varighet tilsvarende et ekte svangerskap, på cirka 63 til 65 dager. Det forteller veterinær Sasja Rygg i Anicura.

– Kroppen produserer et hormon som blant annet gir melkeproduksjon, til tross for at hunden ikke ble drektig gjennom løpetiden. Likevel tror kroppen det og oppfører seg som den er det, sier hun.

Svangerskapsoppførsel og -forandringer vil prege den firbente, men tidspunktet for når symptomene viser seg varierer, informerer Rygg. Hos noen kommer de med én gang ved endt løpetid, hos andre etter tre til fire uker. Ofte blir de sterkere mot slutten av «svangerskapet».

– Enkelte får innbilt drektighet allerede ved første løpetid, andre får det senere i livet og noen får det aldri. Tisper kan i teorien få dette etter hver eneste løpetid. Og der noen slipper unna med kun et par symptomer, blir andre hardere rammet.

Her er symptomene

Veterinær Sasja Rygg i Anicura
Sasja Rygg. Foto: Anicura

Ifølge veterinæren kan vanlige symptomer på tilstanden være:

  1. Vektøkning
  2. At hunden er apatisk, nedstemt og/eller deprimert
  3. Melkeutvikling i jur
  4. Trang til å «bygge rede», ved å for eksempel samle tepper i en krok.
  5. Adoptere gjenstander for så å behandle dem som en valp. For eksempel en bamse eller sko.
  6. Endret appetitt
  7. Mer irritabel og/eller sint på andre hunder
Veterinær Sasja Rygg i Anicura
Sasja Rygg. Foto: Anicura

Slik kan du hjelpe

Dessverre er det ingenting som kan gjøres for å forebygge selve tilstanden, forteller Rygg.

– Blir en tispe hormonpåvirket, så er det ikke til å unngå.

Men med enkelte grep kan tilstanden bli noe greiere å hanskes med. Veterinæren peker på ulike avledningsmetoder som også gir økt mosjon, for eksempel hyppige småturer og -leking.

– Tenderer hunden til å legge på seg, kan det være en idé å kutte noe på maten. Får hun melk i jur, er det viktig å være på vakt da jurbetennelse kan oppstå. Det kan være lurt å dekke til buken, for eksempel med en t-skjorte, for å unngå at hunden slikker. Sistnevnte vil nemlig stimulere til ytterligere melkeproduksjon. Pass også på at du ved klapping ikke kommer borti juret.

Kan være tegn på sykdom

Har hunden vedvarende tendenser, er rådet enkelt: kontakt veterinær.

– Kanskje trengs behandling, påpeker Rygg og minner om at tegn som minner om innbilt drektighet kan vise seg å være sykdom – som livmorbetennelse.

– Mistenker du dette, så snakk med veterinær. Sykdommen kan komme når som helst, men som oftest i tiden etter løpetid. Dette skyldes at livmorhalsen åpner seg under løpetid og er mer mottakelig for bakterier, sier hun og viser til fire typiske symptomer:

  1. Nedsatt allmenntilstand, feber kan forekomme
  2. Ikke ønske om å mosjonere
  3. Økt bukomfang
  4. Drikker og tisser mer enn vanlig

Og oppdager du puss ved kjønnsåpningen, bør alle alarmbjeller ringe, advarer veterinæren:

– Dette vil aldri forekomme ved innbilt drektighet og kan være tegn på åpen livmorbetennelse.

En naturlig og ufarlig tilstand

Der hunden er plaget med gjentakende innbilte svangerskap og sterke symptomer, blir det en stor påkjenning for både hund og eier. I slike tilfeller kan kastrering bli aktuelt.

– Da fjernes hormonproduserende organ, som igjen vil fjerne problemet, sier Rygg og legger til:

– Men husk at dette i utgangspunktet er en helt naturlig og ufarlig tilstand som går over av seg selv, og at det er sjeldent å få «alle symptomene på listen». Lurer du på noe underveis, så ta en telefon til veterinær eller bestill videokonsultasjon i app. Her vil du få en vurdering på om noe er normalt eller ikke og beskjed om eventuell videre oppfølging.

Sist oppdatert:

Mer om:

DyreneFritid