Nå må hunden i bånd
Perioden med frilek er over for denne gang. Fra og med 1. april må hunden gå i bånd på lufteturen. Her er det du må vite om båndtvang.
Det er hundeloven som slår fast at alle hunder skal holdes i bånd eller være forsvarlig inngjerdet fra 1. april til 20. august.
– Som eier ønsker man ofte at hunden skal kunne løpe fritt, men båndtvang skal sikre at hunder ikke skremmer opp eller jager fugl, vilt og beitedyr som er ekstra sårbare i denne perioden, sier Matsson.
Jakter på instinkt
Ville dyr begynner å få avkom i mai/juni. Nye kull er svært utsatt for angrep.
– I skogen kan en løs hund lett komme over rådyrkalver – eller fugleunger som holder på å lære seg å fly og derfor befinner seg på bakken. I tillegg slippes mange husdyr på beite i sommermånedene, sier Mattson.
Hundens instinkt er å jakte svake individer, og dyr som ligger i ro eller beveger seg sakte vil være et lett bytte. Både voksne husdyr og avkommet deres kan trigge hunders jaktinstinkt, noe som kan føre til lite hyggelige situasjoner, påpeker kjæledyreksperten.
– Hundeeiere flest er opptatt av trygghet for sin firbente venn og omgivelsene, og de følger båndtvangreglene til punkt og prikke. Jeg regner derfor med at få hundeeiere vil utfordre dette påbudet i disse dager, sier hun.
Fritt frem på hundejorder
Et hundejorde er et område hvor det er tillatt å slippe hunden fri for trening, lufting og dressur hele året. Slike fristeder finnes flere steder i landet, blant annet i Oslo. I hovedstaden er det en rekke slike hundejorder/dressurområder.
– Dette er et flott tilbud som gir gode muligheter for trening og frilek. Vær imidlertid oppmerksom på at man uansett er ansvarlig for hunden sin. Hvis den truer eller gjør skade på andre dyr, gjenstander eller mennesker, står man til ansvar for kostnader dette medfører.
Som eier kan man også straffes med bøter og fengsel. I verste fall kan hunden bli avlivet i henhold til hundeloven. For de aller flest hundeeiere er dette ikke en reell problemstilling, mener kjæledyreksperten.
Leveres tilbake til eier
Så hender det at hunder kommer bort fra sine eiere. Hva gjør vi med dem?
– Skulle du komme over en hund som er løs, uten eiere i nærheten, er det viktig at du tar hånd om dyret, ringer eieren eller leverer hunden til politiet – hvis du ikke klarer å spore opp eieren, oppfordrer Matsson.
Båndtvangen oppheves 20. august
Utpå sensommeren har de fleste avkom etter viltet blitt såpass store at de kan unnslippe en hund og klare seg selv. Det begynner også å bli tid for å ta inn beitedyr. Under normale omstendigheter vil derfor båndtvangen oppheves fra 20. august. De kan likevel være lokale unntak.
– Kommunene kan vedta såkalt utvidet båndtvang for å beskytte viltet under krevende forhold, for eksempel når det er mye snø eller svært kaldt. Utvidet båndtvang kan også være aktuelt i områder der beitedyr normalt går ute og på steder der det ferdes mye folk, forklarer Matsson.
Det er også viktig å merke seg at hver enkelt kommune kan gi forskrift om båndtvang i spesifikke områder året rundt.
– Eksempler på slike områder er parker, boligfelt, idrettsanlegg og i nærhet av barnehager og skoler. Sett deg inn i reglene som gjelder der du bor, er oppfordringen fra Mattson.