Overvekt reduserer hundens livskvalitet og levetid
Med andre ord: Er du glad i dyret ditt, holder du det slankt.
Oppfordringen kommer fra veterinær og førsteamanuensis Nicole Frost Nyquist ved Veterinærhøgskolen NMBU. Hun er samtidig klar på at hun har til gode å oppleve tilfeller av overvekt som bunner i noe annet enn kjærlighet fra eiers side.
– Mange føler på at de bryter vennskapet eller tilliten til dyret ved å skrenke inn på kosen. Vær bare bevisst på én ting: Ved å forebygge, og eventuelt slanke, bedrer du hundens livskvalitet og øker sannsynligheten for et lengre hundeliv, sier Nyquist.
Slik påvirkes hundens helse
Studier viser en tendens til mer overvekt blant hunder i Amerika nå enn tidligere. Fra 2007 til 2017 økte antallet med 160 prosent. I europeiske land som Sverige og Danmark anslås det at mellom 30 til 50 prosent er overvektige.
– Per i dag er det ikke gjennomført studier på antall overvektige hunder i Norge, men jeg tenker at nabolandene våre er relevante å sammenlikne oss med, sier NMBUs veterinær.
Fedme forårsaker en lavgradig inflammasjon i dyrets kropp, forklarer veterinæren. Overvekt og en slik betennelse sees blant annet i sammenheng med utvikling av diabetes (spesielt hos katter), kreft, hjerte- og karsykdommer og leddproblemer, samt utfordringer med nedre urinveissykdommer, hudsykdommer, pusteproblemer og problemer knyttet til bevegelse og påfølgende traumer (som å slå seg ved fall).
– Pusteproblemer er spesielt aktuelt for hunder med korte snuter. Overvektige kjæledyr har også økt risiko ved narkose, advarer hun.
Nyquists forebyggende råd mot overvekt:
- Ha en viss oversikt over hvor mye mat hunden får i seg, uavhengig av om det er tørr-, våt-, råfôr eller hjemmelaget mat. Total mengde energi er det som har betydning
- Vær obs på hvor mye godbiter, tyggebein og liknende du gir – de kan fort utgjøre noen ekstra kalorier
- Prøv å unngå at hunden oppholder seg rundt der det lages og spises mat, og hold dere til mating under hundens faste måltider
- Ta en samtale om hvordan du best vurderer din hunds størrelse ved neste veterinærbesøk
- Mistenker du at hunden din har lagt på seg litt mye? Dra innom veterinær og foreta en veiing – og husk at dette ikke er flaut, men en situasjon mange hundeeiere havner i
Hva defineres egentlig som overvekt?
Veterinær Kristin Herstad i Petrus påpeker – i likhet med Nyquist – at hunden er et familiemedlem som man er veldig glad i og kun vil det beste for. Og da kan det være vanskelig å stå imot når den tigger eller virker sulten.
– Hold hunden i aktivitet og ikke gi mer mat enn den behøver. Hvis ekstra godbiter og matrester gis, må mengden av den vanlige hundematen reduseres, minner Herstad.
Hun opplyser om at en hund regnes som overvektig når den veier mer enn 10 prosent av idealvekten sin. For eksempel blir en labrador, med idealvekt på 30 kilo, regnet som overvektig hvis den går opp tre kilo. Og tilsvarende vil en hund på 70 kilo regnes for å være overvektig hvis den går opp syv kilo.
– Body condition score (BCS) brukes sammen med en vekt for å vurdere overvekt. For å sette en BCS vurderer man hvorvidt man kan kjenne hvor ribben og bekken er, samt om det sees en tydelig midje, sier Herstad.
Anbefaler veterinærhjelp ved mistanke
Hun minner om at enkelte raser er mer disponert for overvekt enn andre, blant andre labrador retriever, golden retriever, beagle, mops, cocker spaniels og dachs.
– Eier kan til en viss grad undersøke om hunden har økt i vekt, men veterinær vil nok være til god hjelp for å vurdere dette på tilstrekkelig vis.
Nicole Nyquist er enig, og mener det kan være lurt å oppsøke en dyreklinikk ved mistanke om overvekt. Da kan eier i samråd med enten dyrepleier eller veterinær ta en vurdering.
– Kanskje har det skjedd noe i livet til eier som har gjort at hunden har fått i seg mer energi enn den forbruker. Benbrudd er et typisk eksempel på noe som fort kan resultere i færre og kortere turer. Sammen vil dere se på eventuelle endringer i rutiner, finne ut hvor det må strammes inn og ta en vurdering av om hunden bør gå på slankefôr, sier hun og legger til:
– Når en hund settes på slankefôr, er det viktig med hyppig oppfølging fra veterinær. Det skyldes at en hund maks skal tape én til to prosent av sin kroppsvekt per uke. Noen hunder har også behov for fysioterapi under et slikt behandlingsløp, og her vil veterinær kunne veilede deg.