Strandtur med hund? Husk dette!
Skal din firbente venn være med til stranden, bør enkelte forholdsregler tas.
Er det uproblematisk å ta med hunden på stranden, eller bør den få være hjemme? Det kommer an på hund, vær og sted, mener veterinær Sasja Rygg i AniCura.
– Har du en badeglad hund, en temperatur som ikke er altfor høy og et sted med gode skyggemuligheter, går det helt fint – i hvert fall for et par timer, sier Rygg og fortsetter:
– Skal du være der tolv timer i strekk, er det ikke en god idé. Heller ikke hvis hunden mistrives i vann, det er veldig varmt ute eller stranden ikke har skyggeområder.
Dette bør du ha med
Du gjør lurt i å planlegge før strandturen går av stabelen, ifølge veterinæren. Enkelte strender har forbud mot å ta med hund, så start med å sjekke opp dette.
– Foreligger det et forbud, skal man respektere det og oppsøke et annet sted. Å ha med rikelig med vann er viktig, for hunden bør ikke drikke badevann – særlig ikke saltvann. Ta også med noe hunden kan ligge på, gjerne en kjølematte, foreslår Rygg.
Hunder bør ikke gå våte over lengre tid, da dette øker risikoen for å utvikle våteksem, opplyser hun. Ha derfor med noe den firbente kan tørkes med etter bading.
– Muligheter for å trekke seg tilbake må også være til stede. Det finnes små telt, i utgangspunktet ment for barn, som kan være nyttige også for hunder. Der kan de ligge og sove, og samtidig være skjermet for solen. Alternativt kan en busk med litt størrelse eller et tre fungere.
Hunder trenger også UV-beskyttelse
Solkrem for hund, sa du? Enkelte raser kan ha behov for UV-beskyttelse, på lik linje med mennesker, forteller Rygg.
– Noen hunder har tynnere pels enn andre, andre har ører som står rett opp. I begge tilfeller vil utpekte hudområder være mer utsatt for sollys. Vær påpasselig med å smøre disse områdene med solkrem, beregnet for hund, sier hun.
Bading er en fin nedkjølingsmåte for hunder som trives i våte elementer. Veterinæren kan dessuten betrygge med at antall dukkerter ikke påvirker faren for våteksem.
– Hunden kan hygge seg og holde på som den vil, så lenge den ikke er til sjenanse for andre. Bare sørg for å få tørket skikkelig i etterkant. På enkelte hunder, spesielt de med mye pels, kan barbering av buken være nyttig om sommeren. Når hunden legger seg flatt med magen nedi underlaget, vil den få kjølt seg godt ned. Sommerklippen bør også tas.
En lang dag på stranden innebærer spising, og det er fort gjort at litt matrester eller søppel blir liggende. Dette kan være svært farlig for hunden å få i seg.
– Slike tilfeller kan i verste fall havne på operasjonsbordet, advarer Rygg.
Slik oppdager du våteksem
Rygg råder til å være litt ekstra på vakt i etterkant av strandbesøket hvis hunden din har hatt våteksem tidligere.
– Våteksem er en hudinfeksjon der deler av huden begynner å væske, og som derfor ofte gir klissete pels. Ofte vil det begynne med en liten flekk, som hunden slikker voldsomt på. Infeksjonen gir kløe og ubehag og er viktig å få behandlet raskt, for å unngå at infeksjonen sprer seg til større områder av huden – noe den fort gjør. I tilfeller der hunden er sterkt angrepet vil antibiotikakur være nødvendig, advarer veterinæren og gjør oppmerksom på at enkelte raser er mer disponert enn andre.
– Bestemte allergityper og parasitter i huden kan også gi økt risiko for denne typen hudinfeksjon.
Hyppig bading kan også føre til vannhale – en midlertidig lammelse av nervene helt bakerst i halen, opplyser Rygg. Tilstanden gjør at hunden ikke klarer å logre.
– Vannhale kan forekomme etter bading i kaldt vann på en varm dag, altså der temperaturovergangen er stor. Halen vil henge rett ned og hunden kan se deprimert ut, men tilstanden er ikke farlig og normalt sett ikke smertefull – og heller ikke vanlig å pådra seg.
Sjekk dette ved retur
Når strandbesøket er over, er det også et par ting du bør huske på, ifølge Rygg.
– Ved saltvannsbading bør hunden skylles. Enten spyles med en vannslange utendørs eller dusjes for å få vekk saltet. På en strand kan skarpe skjell- og glassbiter lure i sanden, og det er derfor alltids greit å se over poter. Ta også en rask flåttsjekk, sier veterinæren.
Er det ordentlig varmt, kan hunden få brannsår på potene. Varm sand går som regel fint, men vær påpasselig med glovarm asfalt.
– Test med egen hånd hvis du er usikker idet dere skal ut. Føles asfalten ubehagelig ut for deg, gjør den etter all sannsynlighet det for hunden óg. Får hunden sår på poten, uavhengig av om det skyldes forbrenning eller kutt, bør veterinær kontaktes, sier Rygg og legger til:
– Kanskje må det sys eller behandles og bandasjeres for å unngå infeksjon. Rask behandling gir som regel kortere rekonvalesenstid. Vi er tilgjengelige per telefon og via video i AniCura-appen.