Slik lærer du hunden å være alene hjemme
Har du fått valp i huset, må den trenes opp til å være hjemme alene. Her er triksene.
Noen hunder blir fort vant til alenetilværelsen. Men mange hundeeiere opplever at hunden ikke vil være alene hjemme, ifølge sjefsveterinær Trude Mostue i Firstvet.
– Det er en kjent problemstilling. Hunden er et sosialt dyr som liker seg best i flokken sin. For eksempel kan hunder som er veldig «aktive i hodet» være sensitive. Stress og separasjonsangst er vanlige tegn på at hunden ikke liker seg alene, sier Mostue.
– Jeg synes for øvrig separasjonsangst er et misbrukt begrep. Det høres ut som en diagnose, men er en helt normal respons. Hunden er knyttet til deg og får en reaksjon når du drar, det er naturlig, sier veterinæren.
Hun legger til at det fra et faglig ståsted ikke er anbefalt å la hunden være alene «hele» dagen – selv om den tolererer det.
Gå en lang morgentur
Hvis hunden skal «passe huset» i mange timer, er det viktig å gå en lang tur om morgenen slik at den blir sliten, vektlegger Mostue.
– Sørg for at hunden blir sliten, både fysisk og mentalt. Den har godt av å bruke hodet. Et tips er å kaste ut godbiter på turen. Da må kjæledeggen snuse og finne. Det både stimulerer og gir ro i hodet, sier hun og tilføyer at du også kan legge ut godbiter som hunden kan lete etter når den er alene hjemme. Men unngå griseører eller hundebein som de kan sette i halsen.
Hund i bur
Mange sverger til bur når hunden skal sove eller være alene hjemme.
– Burtrening av valper er blitt en trend. Det kan være smart når de er unge og biter og river i stykker alt de kommer over. Problemet er at det blir brukt i for stor utstrekning, mener Mostue. Hun viser til Sverige, hvor det ikke er lov å ha hunden i lukket bur.
Uansett skal ikke hunden ligge lenge i bur. Og døren skal alltid stå åpen. Dessuten bør du etablere et «hundesikret» sted i boligen, begrenset til et område eller et rom, sier Mostue.
Fire trinn til hjemmetrening
Når hunden skal trenes opp til å være alene hjemme, bør det skje i fire faser, anbefaler veterinæren.
1. Separasjon
Øv på å være fra hverandre når dere er hjemme. Hunden trenger ikke å sitte oppå deg hele tiden.
– Du kan ha en barnegrind mellom to rom. Vær litt bestemt, la hunden pipe litt. La den se deg og gi gjerne en godbit når den slutter å pipe. Det viktigste er at du ikke responderer på piping eller bjeffing. Ignorer adferd du ikke ønsker – belønn den adferden du ønsker, sier Mostue.
2. Ute av syne
Etter hvert kan du gå litt hardere til verks. Mostue foreslår å ta en dusj, gå på do og så videre. Hunden trenger ikke å ha deg i synsfeltet hele tiden.
– Dette er også en fin metode når en voksen hund skal trene på å være alene. Her gjelder det samme prinsippet som i trinn 2: Ikke gi hunden respons når den bjeffer eller piper, men vis deg når den er rolig – uten å lage for mye styr, sier hun.
3. Ut av huset
Nå kan du gå ut av huset og la hunden være alene i kortere perioder. Sørg for at den har et trygt sted å være, for eksempel et rom hvor buret et tilgjengelig.
– Gå en kort tur – eller sett deg utenfor døren og lytt. Når hunden roer seg, kan du gå inn som om ingenting har skjedd. Og gi hunden en godbit, smiler Mostue.
4. Lenger unna
Nå er det på tide å dra lenger unna. I denne fasen kan det bli uling og bjeffing, advarer Mostue.
– Det kan være greit å gi beskjed til naboene. Og kanskje kan du få hjelp til å lufte «Fido» når du er lenge hjemmefra? Sjekk på Facebook eller les oppslag på butikken – eller snakk med venner og kjente, sier hun.
Vær tålmodig
Kjæledyrekspert Maren Matsson i Gjensidige minner om at det er viktig å være tålmodig.
– Det er ikke alltid gjort over natten å venne hunden til å være alene over tid. Og det er viktig å huske at bjeffing ikke er dårlig adferd. Det er bare hunden som prøver å fortelle deg noe, sier Matsson.
Hun er enig med Mostue i at hunden bør være mentalt sliten før du drar fra den.
– Du kan gjerne gi den noe å gjøre også når den er alene. Ottoson-leker er fint. Å ha på radio eller tv kan også dempe savnet etter matmor og matfar, sier Mattson.
Noen velger å sette opp PC-en eller Mac-en med kamera for å følge med på hundens bevegelser. Mattson tipser også om mange fine «hundevakt-apper».
Hva med eieren?
Vi mennesker knytter tette bånd til dyrene våre. Det gjelder ikke minst til hunder, som er svært sosiale vesener. «Hjemmetrening» kan være en utfordring også for oss tobente.
– Det å forlate en pipende valp kan være ganske smertefullt og stressende for nybakte valpeforeldre, sier psykolog Christine Øveraas Sandberg i Dr. Dropin. Hun viser til at vi møter kjæledyret vårt med våre egne mønster for følelser og adferd.
– Fra naturens side er vi innstilt på å respondere på barnegråt. Det samme kan til dels gjelde også for hundens signaler. Den iboende og mest instinktive responsen vil derfor være å trøste hunden når den piper og gir uttrykk for at den vil være sammen med deg, sier Øveraas Sandberg.
Så hvis du som hundeeier får mye skyldfølelse, eller kjenner på stress knyttet til denne treningen, er det helt naturlig, trøster psykologen.
– De fleste familier har allikevel behov for at hunden håndterer å være litt hjemme alene. Ett tips: Hold fast på vissheten om at treningen er til hundens beste, sier hun.