Hunder kommer også i puberteten
Husets «tenåring» hører ikke etter og oppfører seg merkelig. Slik bør du som «forelder» håndtere situasjonen.
– Jeg kaller det «Finn.no-alderen». Mange hundeeiere gir opp når det nye familiemedlemmet kommer i puberteten. De vet ikke hva som skjer og blir frustrerte fordi kjæledeggen tilsynelatende har glemt det meste av det den lærte som valp, sier veterinær Trude Mostue i FirstVet.
I 2020 gjennomførte britiske forskere en studie som bekreftet det fagpersoner og mange hundeeiere har visst: En hund skal gjennom en «tenåringsfase».
– Dette har sammenheng med den mentale utviklingen og kjønnsmodningen. Hunden skal finne seg selv og sin plass i verden. I denne perioden er det først og fremst forholdet til de primære omsorgspersonene som stilles på prøve. Det er lett å se likhetstrekk mellom puberteten hos henholdsvis dyr og mennesker, sier Mostue med et smil.
Blir høye og mørke
Hanner blir ofte litt ekstra «høye og mørke» når de kommer i puberteten. I tillegg er noen raser mer aktive enn andre. Men alle – små og store – skal gjennom denne fasen i hundelivet, forklarer veterinæren.
– Når det gjelder de minste rasene, har vi lett for å overse, le av eller se på oppførselen deres som irriterende unoter. Det er liksom ikke så alvorlig når en liten hund begynner å hoppe på folk eller bjeffer på alt og alle. De små kjæledeggene trenger imidlertid like mye støtte og veiledning i denne perioden som de store, understreker Mostue.
Puberteten varer i opptil et år
Rasen er også avgjørende for når en hund kommer i puberteten. Det skjer som regel når den er mellom seks og atten måneder gammel – og varer i opptil et år, opplyser kjæledyrekspert Maren Matsson i Gjensidige.
– I denne perioden kan det virke som om hunden lukker ørene. Den kan finne på å stikke av gårde og ignorere innkalling, og det ser ut som om alle treningstimene har vært forgjeves. Hunden kan også utfordre barn og andre familiemedlemmers plass i hierarkiet, sier Mattson.
I tillegg kan den firbente gjennomgå en såkalt spøkelsesfase. Den kan bli redd for, bjeffe på og generelt være skeptisk til ting den ikke reagerte på før.
– For eksempel kan hunden bli redd for skygger langs veien eller mennesker den egentlig kjenner godt fra før, og den vil ikke gå i trapper, sier Matsson.
Stadig flere vil omplassere hunden sin
Adferdsspesialist Ida Østgård jobber holder kurs for folk som trenger hjelp med hunden sin. Mange TV-seere kjenner henne som instruktør i TV 2-serien «Gi labb». Og under pandemien jobbet hun i Foreningen for omplassering av dyr (FOD). Da samfunnet åpnet, fikk de rekordmange henvendelser fra folk som ville gi bort hunden sin.
– Mange ferske hundeeiere fant ut at det ble for krevende å ha hund. Gjenåpningen av samfunnet falt sammen med kjæledeggens pubertet. Og når hverdagen, med jobb, skole og fritidsaktiviteter vendte tilbake, klarte de ikke å håndtere «tenåringen» sin, sier Østgård.
Etter pandemien har også problemene mellom eiere og hunder vendt tilbake til normalen. Under paraplyen «adferdsproblemer» er det et bredt spekter av utfordringer, forteller adferdsspesialisten. Rådet hennes er at du søker hjelp med én gang du merker at hverdagen med kjæledeggen blir vanskelig.
– Finn en belønningsbasert hundeskole eller trener. I mange tilfeller det ikke så mye som skal til for at eier og hund finner ut av det med hverandre, sier hun.
Kan få hjelp med hundens pubertet
Det å skulle skilles fra hunden sin, er trist for både folk og dyr. I tillegg er det ofte vanskelig å finne et nytt hjem til alle som trenger det, opplyser Østgård.
– Derfor håper vi at folk som ønsker seg hund, katt eller et annet dyr skaffer seg nok kunnskap om hva dette innebærer. De bør vurdere nøye om de kan påta seg ansvaret for et nytt familiemedlem, sier hun.
Østgård anbefaler unghundkurs ved belønningsbaserte og kvalifiserte hundeskoler for eiere som trenger råd og tips om hundens pubertet. Dette støttes av Trude Mostue og Maren Matsson.
– Hvis du blir frustrert og begynner å kjefte når hunden bryter reglene, vil det bare forsterke redselen og usikkerheten. Da bør du heller rådføre deg med en hundeskole eller andre fagpersoner, sier Matsson.
– I denne fasen er det greit å være litt raus og tåle at hunden ikke alltid gjør som den har lært. Samtidig er det viktig å beholde de trygge rammene og være konsekvent. Hvis kjæledeggen får hjelp og støtte gjennom puberteten, vil den bli akkurat det glade og trygge familiemedlemmet som du ønsket deg, sier Mostue.