Sjekkliste for seniorhunden
Som valp var den vilter og leken. Nå har hunden din kanskje blitt roligere. Men når er den «gammel», og hva bør du følge med på for at den skal holde seg frisk?
Når det gjelder hunder og aldring, er det blant annet et spørsmål om rase. Noen eldes tidligere enn andre, opplyser sjefsveterinær Trude Mostue i FirstVet.
– En tommelfingerregel er at en stor hund, som for eksempel en grand danois, blir fortere gammel enn en springer spaniel og andre mindre hunder. Det vil også være mindre slitasje på en familiehund enn en jakthund, sier hun.
Tre tegn på aldring
I tillegg til å ta utgangspunkt i levde år, kan du se etter tre generelle aldringstegn:
1. Overvekt
Noe av det første som gjerne skjer er at hunden legger på seg. Den er kanskje ikke like aktiv som før, og i tillegg blir forbrenningen dårligere. Derfor kan det være nødvendig med mindre kaloririk mat. Det er heller ikke uvanlig at eldre hunder må på slankekur.
– Hold hunden slank. Da får den bedre livskvalitet og lever lenger. En slank hund har også mindre risiko for problemer med ledd, hjerte og hormonelle sykdommer, sier Mostue.
Hun anbefaler å supplere med Omega 3-olje i fôret. Det er bra for hjertet, men også for leddene, immunforsvaret, pelsen og huden.
2. Stivhet
Mange eldre hunder får artritt i rygg og hofter.
– Du ser det ofte om morgenen når hunden strekker seg. Den er litt stivere, og kanskje halter den litt. Det kan være tidlige tegn på «grums» i leddene, altså artritt. Omega 3-oljer i maten hjelper også mot dette, sier Mostue.
3. Sjekk for kuler
Eldre tisper kan være disponert for livmorbetennelse. Derfor bør pattene sjekkes jevnlig for kuler. Det kan også være greit å sjekke om løpetiden er blitt uregelmessig. Du bør også følge med på om hunden drikker mer enn vanlig eller har dårligere appetitt.
Selv om det er mye du kan holde øye med hjemme, anbefaler Mostue regelmessige seniorsjekker hos veterinær når hunden begynner å trekke på årene.
– Med blodprøver kan veterinæren finne ut om nyrer og lever fungerer som de skal, og han hunden kan få undersøkt prostata og testikler, sier hun.
Helsesjekk i kosekroken
Maren Matsson i Gjensidige anbefaler kosestunden som en anledning til å utføre helsesjekk.
– Kjenn om det er kuler, se på tenner og sjekk ørene. Husk å stelle pelsen, sier hun og legger til at du også kan klippe hundeklørne selv – eller få en veterinær til å gjøre det.
Alle hundeeiere bør ha flåttmiddel, øreskyll, øyeskyll, sårrens og sårsalve hjemme, anbefaler Matsson.
Tannhelse
Tannhelsen avhenger også i stor grad av rasen. Mindre hunder, for eksempel puddel og andre blandingsraser, er mer disponert for tannstein enn større hunder. Mange pusser derfor tennene på kjæledyret sitt.
– Hunden trenger tyggemotstand, og med tørrfor og gode tyggebein kommer du langt i å forebygge tannplager og spare veterinærutgifter. En hund på denne «dietten» vil kanskje heller ikke trenge tannpuss, mener Trude Mostue.
Er ikke hunden så glad i tyggebein? Dytt noen ostebiter eller gnir litt leverpostei inn i kriker og kroker på beinet, så blir det nok mer interessant, er veterinærens tips.
Nedsatt hørsel og syn
Med årene svekkes synet. Kontakt veterinær hvis du ser at øyelinsen har blitt grå eller har skiftet farge. Det samme gjelder hvis øynene virker lysømfintlige, er konstant såre og røde og hvis de verker, understreker Mostue.
– Dersom du får konstatert at det er noe galt med hundens øyne, bør du tenke på at luktesansen er hundens viktigste verktøy. Den kan nyte en god alderdom selv om synet er redusert, sier hun.