Hva må til for å sikre tryggere arbeidsplasser?
Bygg og anlegg er en av de mest skadeutsatte næringene i Norge, kan man gjøre noe med det?
I perioden 2002 til 2021 ble det utbetalt 3,8 milliarder kroner for yrkesulykker og 516 millioner for yrkessykdommer til bygge- og anleggsarbeidere. Men hva ligger bak disse tallene?
Kan få store konsekvenser
Blant disse tallene finner vi mennesker som kan ha omkommet på jobb, eller fått invalidiserende skader. Petter Hole i Gjensidige har jobbet med helse, miljø og sikkerhet i 17 år og forteller at for mange innebærer dette en betydelig omstilling i hverdagen.
– Det kan være behov for omfattende medisinsk behandling, rehabilitering, og i noen tilfeller, tilpasning av hjemmet for å kunne mestre hverdagen, sier Hole.
Økonomiske bekymringer kan også oppstå, spesielt hvis den skadde var hovedforsørgeren. Familien blir også berørt ved alvorlige skader. Da må de tilpasse seg en ny hverdag der de må håndtere følelser, men også praktiske utfordringer.
Hvorfor oppstår yrkesskader?
– Vi kan telle opp hvor mange som har falt, kommet i klem eller fått silikose, men det forteller ikke noe om hvordan eller hvorfor. Det er nødvendig med en helhetlig tilnærming til skadeforebygging for å forstå årsakene til nestenulykker og ulykker.
Hole påpeker at det er kvaliteten på samspillet mellom mennesker, teknologi og organisering av arbeidet som er avgjørende for om du kan jobbe trygt eller ikke.
Man bør jobbe trygt, hvis ikke skal man ikke arbeide
– Det tar tid å bygge en slik kultur, men det er mulig. Tydelige ledere som prioriterer dette og involverer medarbeiderne i arbeidet, er avgjørende for suksess, sier Hole.
Han forklarer at bygg og anlegg ofte har mange ansatte fra land utenfor Norden. Misforståelser kan føre til ulykker, som lett kan oppstå som følge av forskjeller i bygg og annlegg kulturene og språk utfordringer.
– Det er viktig å ha i mente at vi nordmenn heller ikke alltid snakker spesielt godt engelsk, legger han til.
God opplæring på morsmålet må til for å bygge opp en solid sikkerhetskultur og sikre riktig bruk av maskiner, verktøy og annet utstyr.
– På en stor byggeplass så jeg at det ble holdt opplæring på hele 6 ulike språk for å sikre at alle forstod riktig bruk av et nytt verktøy, forteller Hole.
Utstyret må være pålitelig
Det er også viktig med designet, funksjonaliteten, påliteligheten og vedlikeholdet av det utstyret som brukes. Nye verktøy og verneutstyr har mye bedre funksjonalitet enn for 10 år siden.
Hole påpeker at alle typer verneutstyr ikke nødvendigvis passer til alle – det må åpnes opp for individuel tilpassing.
– Samtidig er godt vedlikehold nødvendig. Alle må følge med og ikke minst si ifra om feil til prosjektlederen eller formannen slik at farlig verktøy og utstyr tas ut av bruk med en gang.
Hvordan sikre trygghet i bygg- og anleggsbransjen
Bygg- og anleggsbransjen står overfor store utfordringer når det gjelder helse, miljø og sikkerhet (HMS).
– Hvert prosjekt kan nesten sammenlignes med å starte en ny bedrift, sier Hole.
Han understreker viktigheten av organisering og samarbeid i en bransje som ofte jobber under press.
– For at et prosjekt skal være trygt og effektivt, er det avgjørende å ha et godt samarbeid med byggherren som utarbeider SHA-planen (Sikkerhet, Helse og Arbeidsmiljø), samt med underentreprenører som kan levere på HMS og kvalitet, forklarer Hole.
Kravene til HMS-arbeid kan være en jungel
Mange bedrifter opplever HMS-regelverket som vanskelig å navigere i. Selv om det har blitt bedre de siste årene, kan det fortsatt føles overveldende. Hole anbefaler å bruke tilgjengelige ressurser som Altinn og Arbeidstilsynets nettsider for å få en klar oversikt.
– Arbeidstilsynet gir god veiledning om HMS-regler, spesielt for bygg- og anleggsnæringen, sier han.
– Og Lovdata er en annen viktig kilde for de som ønsker å dykke dypere i de juridiske aspektene.
Gratis HMS-verktøy for bedriftene
Når det gjelder verktøy for å forbedre HMS-arbeidet, er det flere gratis ressurser tilgjengelig. Hole trekker frem to verktøy som han mener er spesielt nyttige:
– Samarbeid for sikkerhet i bygg og anlegg er en stiftelse som jobber for å skape en skadefri næring. De tilbyr kurs, podkaster og en HMS-verktøykasse som er til stor hjelp for både ledere og arbeidere, sier Hole.
Han peker også på Statens arbeidsmiljøinstitutts (STAMI) verktøy En bra dag på jobb, som er utviklet gjennom forskning og dialog med bransjen. Her finner du vertøy for både Bygg og anlegg.
– Dette verktøyet er tilpasset ulike næringer og gir konkrete råd om hvordan man kan forbedre arbeidsmiljøet, sier han videre.
For de som vil fordype seg i temaet, anbefaler Hole STAMIs Faktabok 2024, som gir oppdatert kunnskap om arbeidsmiljø og helse i Norge.
Kan bygg- og anleggsbransjen bli skadefri?
– Ja, det er mulig, men det krever en stor innsats fra alle involverte, sier han.
Han understreker at samarbeid mellom bedrifter, fagforeninger, tilsynsmyndigheter og de ansatte er nøkkelen til suksess.
– Samarbeid for sikkerhet i bygg og anlegg er et godt eksempel på dette. Her jobbes det aktivt med å utvikle tillit og samarbeid mellom aktørene i næringen, forutse risiko, dele erfaringer og øke kunnskapen om sikker arbeidspraksis, avslutter Hole.
Gjennom deling av erfaringer, opplæring og risikoanalyse kan bransjen forutse farer og implementere tryggere arbeidsmetoder.