bilde av plante

Denne pensjonssparingen ga 30 prosent avkastning

4 av 5 mener det er viktig at de fondene arbeidsgiver plasserer pensjonspengene i er bærekraftige. Men kun 1 av 5 har faktisk sjekket hvordan disse pengene er plassert.

Det viser en undersøkelse Ipsos har utført for Gjensidige Pensjonsforsikring. Selskapet opplever for tiden svært stor interesse for sine bærekraftige pensjonsprofiler.

Profilen Alderstilpasset Grønn Fremtid i Gjensidige Pensjonforsikring leverte en avkastning på over 30 prosent i perioden oktober 2023 til oktober 2024. Dette gjør profilen til et attraktivt valg for ansatte og bedrifter som ønsker både solid avkastning og bærekraftige investeringer.

– Spennende å se hvor fort det øker

Karoline Nakken, Bærekraftsansvarlig i Gjensidige Pensjonsforsikring
Karoline Nakken, Bærekraftsansvarlig i Gjensidige Pensjonsforsikring

Siden profilene ble lansert i august 2022, har over 3.000 ansatte i norske bedrifter flyttet 1,4 milliarder kroner hit.

– Det er veldig spennende å se hvor fort det øker. Med tanke på hvor få ansatte som i utgangspunktet gjør et aktivt valg for pensjonen sin, er dette veldig bra og tyder på at vi har møtt et ønske, sier Karoline Nakken. Hun er investeringsanalytiker og bærekraftsansvarlig i Gjensidige Pensjonsforsikring.

Dette er i stor grad ansatte som har benyttet seg av muligheten til å velge fond selv, men også noen bedrifter har valgt Gjensidiges bærekraftsprofiler som standard for sine ansatte.

Karoline Nakken, Bærekraftsansvarlig i Gjensidige Pensjonsforsikring
Karoline Nakken, Bærekraftsansvarlig i Gjensidige Pensjonsforsikring

Viktig for klimaet

 – Det er enorme summer i verden som er investert i pensjon, og derfor er flytting av penger til bærekraftige pensjonsprofiler et viktig klimatiltak. Hvis mange gjør det, kan det virkelig få ringvirkninger, sier Nakken.

Hun legger til at man bidrar til at selskapene som er med på å oppnå miljømål eller sosiale mål får mer kapital, og at pengene flyttes vekk fra selskaper som ikke er med på denne endringen. 

– Vi er sikre på at de selskapene som driver på en bærekraftig måte har bedre utsikter for fremtidig lønnsomhet, fastslår Nakken.

Hun forteller at bærekraftsprofilene har siden oppstart levert svært konkurransedyktig avkastning sammenlignet med andre pensjonsprofiler, men det er viktig å være klar over at et snevrere investeringsunivers også vil kunne medføre en høyere svingningsrisiko sammenlignet med en tradisjonell indeks.

Lovverket fra EU gjør også at kapitalen flyttes i “grønn” retning, og det blir vanskeligere å skaffe finansiering for selskaper som ikke bidrar til omstilling.

Du kan påvirke hvilken retning du ønsker at verden skal gå i

Hans-Erik Lind, Administrerende direktør i Nordea Liv
Hans-Erik Lind, Administrerende direktør i Nordea Liv

Bærekraftige sparevalg blir stadig mer populært blant nordmenn, og Hans-Erik Lind, administrerende direktør i Nordea Liv, mener dette er en positiv utvikling. 

– Vi synes selvsagt at det er svært positivt at flere får øynene opp for at det er mulig å plassere sparepengene sine i tråd med egne verdier. Og påvirke hvilken retning du ønsker at verden skal gå gjennom hvor du velger å plassere pengene dine, forteller Lind.

Han mener at hvordan vi velger å investere pensjonspengene våre kan være med å påvirke samfunnet.

 – Kapital kan være en viktig driver for utviklingen av verden vi lever i, sier han.

Hans-Erik Lind, Administrerende direktør i Nordea Liv
Hans-Erik Lind, Administrerende direktør i Nordea Liv

Kan vise til detaljerte rapporter

Lind forteller at alle fond som kaller seg bærekraftige, og er klassifisert som artikkel 8 eller artikkel 9 etter offentliggjøringsforordningen, publiserer detaljerte rapporter.

– Der kan du lese mer om hvordan de investerer pengene sine, hva de utelukker og hvordan de jobber med bærekraft. Er du en bevisst forbruker er dette et naturlig sted å kikke, om du ønsker å se om fondet investerer etter dine verdier.

Han påpeker at det stadig innføres nye lovverk som skal bidra til å hindre grønnvasking, slik at du som forbruker kan være sikker på at det du investerer i ikke er noe annet enn det det utgir seg for å være.

– Det er også verdt å nevne at det kommer flere og flere lovverk som skal unngå at selskaper kan drive med grønnvasking, avslutter Lind.

Hvem flytter pensjonen sin til Gjensidige Pensjonsforsikrings mest bærekraftige pensjonsprofiler?

  • 73 % er menn
  • Gjennomsnittsalderen er 41 år
  • 27 % er under 32 år
  • Det er flest i yrkene bygg- og anlegg, ingeniørvirksomhet, arkitektur, forskning, jus, informasjon og kommunikasjon

– Det er ikke så ofte de under 32 år gjør så bevisste valg for pensjonssparingen sin, og dette har de funnet frem til på egenhånd. Det er positivt! avslutter Nakken.

Sist oppdatert: