Den kinesiske mur

Slik skaffer du deg visum

De fleste land i verden har visumplikt, og spesielt ett land har skjerpet kravene til turister. Her er alt du trenger å vite om visum før ferien.

Et visum er en bekreftelse på at man har lov til å reise inn i et bestemt land. Hensikten med ordningen er at myndighetene skal vite hvem som er i landet – og i hvilket ærend.

– Visumplikten er på mange måter litt fremmed for oss i Norge. Vi er vant til å kunne reise mer eller mindre fritt i Europa. I tillegg har vi avtaler med flere land, deriblant USA, hvor Norge er innlemmet i «visa waiver»-programmet, bedre kjent som ESTA, sier Nicolai Holtmon i Visumservice. Selskapet hjelper nordmenn med å skaffe seg visum til ferie- og forretningsreiser.

Mange typer visum

Det finnes forskjellige typer visum, alt etter om man skal på forretningsreise, jobbe/studere, mellomlande – eller skal være turist i et land.

– Visum er heller ikke et standardisert format. Tradisjonelt blir det stemplet i passet, men stadig flere land har innført elektroniske visum. Dette blir registrert på den reisendes passnummer. Enkelte stater krever også at man har med seg en utskrift av bekreftelsen på reisen. Og noen land har krav om personlig oppmøte på ambassaden i forkant av reisen, opplyser Holtmon.

Til punkt og prikke

Komplisert? Absolutt – i hvert fall når det gjelder en håndfull land. De kommer vi tilbake til. Mange land har nemlig forenklet prosessen ved å innføre e-visum, som man kan ordne på nett før avreise. Og i en del land kan man søke om visum på flyplassen etter ankomst.

Holtmons råd er uansett at man på forhånd setter seg godt inn i reglene som gjelder for landet man skal reise til, og at man følger dem til punkt og prikke. Én liten feil eller misforståelse kan være nok til at søknaden kommer i retur.

– Les all info, svar nøyaktig på alle spørsmål, legg ved påkrevd dokumentasjon – i riktig format, betal på foreskreven måte, ramser han opp.

– Og start tidlig! Du kan risikere at prosessen tar flere uker, sier han og viser til visumservice.no.  Der kan alle nasjonaliteter se hvilke krav som gjelder for landet for de skal reise til. Man kan også finne reiseinformasjon på regjeringen.no.

– For øvrig kan formålet med reisen og varigheten på oppholdet ha betydning for om man trenger visum, legger Holtmon til.

Noen populære reisemål krever litt ekstra innsats av den reiselystne. Holtmon nevner Kina, India og Russland som eksempler på land med omstendelige og tidkrevende prosedyrer.

Enda strengere i Kina

Å reise til Kina har blitt langt mer komplisert enn tidligere. Er du mellom 14 og 70 år må du levere søknaden og avgi fingeravtrykk ved personlig oppmøte på konsulatet i Oslo – uansett hvor i Norge du bor.

– Visumsøknaden kan hentes tre til fire dager etter innlevering, avhengig av konsulatets prioriteringer. Det kreves ikke personlig oppmøte ved uthenting, men noen må fysisk hente ut pass og visum fysisk med gyldig kvittering, sier Holtmon.

Han opplyser at det kan være lang ventetid for å få time på konsulatet, for tiden minimum én måned. Dette har ført til at Kinas visumsenter i Stockholm har åpnet opp for at nordmenn kan søke der. Ventetiden er vesentlig kortere, men også i den svenske hovedstaden må du møte opp for å avgi fingeravtrykk.

– Vi sender daglig flere av våre kunder til Stockholm for å søke visum via vårt kontor der, sier Holtmon. Han opplyser at stadig ber om visumbistand etter at Kina skjerpet kravene.

– Folk vil ikke risikere bomtur til ambassaden og er mer bevisst enn noen gang på at dokumentene tilfredsstiller kravene, sier visumeksperten.

Enklere i India

India myket for en tid tilbake opp regelverket slik at du kan søke e-visum på nett. Til gjengjeld er kravene strenge, og et passfoto i feil format eller størrelse kan føre til at søknaden avslås, sier Holtmon.

Han legger til også stadig flere reisende til India profesjonell hjelp i forbindelse med visumsøknaden.

Russland krever personlig invitasjon

Skal du reise til Russland, er det først og fremst mengden informasjon og dokumentasjon som kan by på utfordringer. Mange reisebyråer bistår kundene sine, men hvis man reiser på egen hånd, må følgende fremskaffes:

  •  En personlig invitasjon fra hotell eller lignende. Skal du bo privat, må verten skrive en invitasjon, som deretter skal godkjennes av myndighetene.
  • Bekreftelse på at man har reiseforsikring. Man må også være forberedt på å informere om forhold som ikke fremgår av reiseforsikringsbeviset.
  • Pass
  • Passfoto i farger, på fotopapir og i en gitt størrelse
  • Søknadsskjema

– Fallgruvene er mange, og en vanlig feil er at man tror hotellinvitasjonen er selve visumet. Stiller man på flyplassen i den troen, er det rett hjem, slår Holtmon fast.

– For øvrig må man booke tid og levere papirene på ambassaden i Oslo – personlig eller via en stedfortreder. Som regel må visumet også hentes ved personlig oppmøte, forklarer han.

Ingen garanti

Med et flunkende nytt visum i bagasjen ligger veien åpen for flotte ferieopplevelser. For noen blir det med drømmen. De får ikke grønt lys av landet de vil besøke.

– Mange tar for gitt at visumsøknaden går i boks, men her er det ingen garantier. Et siste tips er derfor å sjekke om man tilfredsstiller kravet til visum i det aktuelle landet før man bestiller en dyr reise, sier Holtmon.

Hva med forsikringen?

Reiselivsekspert og rådgiver i Gjensidige Lene Hasler
Reiselivsekspert og rådgiver i Gjensidige Lene Hasler

En reiseforsikring kan hjelpe hvis man blir syk før eller på reisen, blir utsatt for tyveri, opplever forsinkelser og så videre. I utgangspunktet er det ikke noe å hente hvis man får problemer med et visum.

– Hver og en står ansvarlig for at reisedokumentene er i orden, visum inkludert. Det betyr for eksempel at reiseforsikringen ikke dekker billetter man ikke får brukt fordi visumsøknaden blir avslått eller innvilget for sent, sier reiseekspert Lene Hasler i Gjensidige.

– Men hvis man blir syk på reise og ikke er i stand til å forlate landet før visumet utløper, vil vi hjelpe så godt vi kan. Så vidt jeg kjenner til, blir slike saker nesten alltid løst ved at visumet forlenges. Dette kan vi hjelpe til med å organisere, sier Hasler.

Sjekk om du har riktig reiseforsikring til din neste tur

Reiselivsekspert og rådgiver i Gjensidige Lene Hasler
Reiselivsekspert og rådgiver i Gjensidige Lene Hasler

Sist oppdatert: