En jente går i en gammel bygate i en sør-europeisk by

Dette burde du tenke på om du skal studere i utlandet

Å studere i utlandet åpner døren til en verden av muligheter, men det er viktig å være godt forberedt før du drar. Gode forberedelser kan sikre at oppholdet blir både vellykket og minneverdig.

Bilde av student Aurora Nessa Malm
Student Aurora Nessa Malm

— Jeg husker jeg var veldig nervøs for at noe skulle gå galt i starten, men det går jo fint så lenge du har alt på stell, sier Aurora Nessa Malm. Hun studerer medisin på Semmelweis University i Budapest, Ungarn.

Bilde av student Aurora Nessa Malm
Student Aurora Nessa Malm

Husk de uerstattelige verdisakene

Anna Handal Hellesnes er president i ANSA (Association of Norwegian Students Abroad) som er en samskipnad og organisasjonen for norske studenter i utlandet.

Hellesnes sier at det meste kan man skaffe seg i utlandet, men det er viktig å ta med seg de uerstattelige tingene når man reiser utenlands.

— Det viktigste å ta med seg er ting som bank-ID brikke, pass og dokumentasjon som du eventuelt må reise hjem til Norge for å hente hvis du skulle trenge det.

For de som studerer i Europa, er det viktig å huske å ta med det Europeiske helsetrygdkortet, som kan være nyttig i krisesituasjoner. Her kan det også være lurt å sjekke dato i god tid før avreise, slik at du rekker å bestille nytt dersom utløpsdatoen nærmer seg.

Malm anbefaler å alltid ha helsetrygdkortet med i lommeboken, for å spare seg for ekstra papirarbeid.

— En gang måtte jeg på legevakten litt akutt, og da hadde jeg ikke fysisk helfo-kort med meg. Da måtte jeg fylle ut ganske mange ekstra skjemaer og betale selv, noe som ble en ganske heftig regning.

Lommetyveri

Nordmenn er ofte uforberedt på risikoen for tyveri når de reiser utenlands, spesielt lommetyveri, og dette er ikke et uvanlig problem for studenter som bor i utlandet. Det er derfor viktig å være klar over dette, slik at du unngår å bli frastjålet viktige verdisaker under oppholdet.

Dersom man er så uheldig å miste mobilen, vil man raskt oppleve hvor avhengige vi er av den i hverdagen. Mange er avhengige av mobilen for å få tilgang til bankkontoer og håndtere dagligdagse gjøremål. Tapet av en mobiltelefon kan derfor være ganske frustrerende.

— Det er ganske vanskelig å få tilsendt sim-kort fra Norge til utlandet, så det kan være lurt å kjøpe et ekstra sim-kort til å ha liggende i leiligheten, sånn at om uhellet skulle skje og man mister eller blir frastjålet telefonen så er det hvertfall en mindre ting å tenke på, sier Malm.

Husk å velge riktig forsikring

Anne Stake Løvdahl
Anne Stake Løvdahl

En av de viktigste tingene å tenke på før du reiser er forsikring. Dette vil beskytte deg mot økonomisk tap ved sykdom eller uhell.

Anne Stake Løvdahl
Anne Stake Løvdahl

— Det er veldig viktig å ha en forsikring som dekker deg hele oppholdet, forteller Hellesnes.

Vanlige reiseforsikringer dekker som regel ikke lengre utenlandsopphold. Man bør derfor skaffe seg en forsikringspakke tilpasset deg som skal være fulltidsstudent ved høyskole eller universitet i utlandet. Slike forsikringspakker inkluderer  ofte syke-, reise-, ulykke-, innboforsikring og forsikring ved studieavbrudd.

Malm anbefaler å lese grundig gjennom forsikringsavtalen.

— Det er lurt å sjekke vilkårene før man velger forsikring. For eksempel er det noen forsikringsavtaler som ikke fullt dekker vanlige skader studenter opplever i utlandet. Jeg kjenner flere som har brent seg på dette.

Mye svindel på boligmarkedet

Anna Handal Hellesnes
Anna Handal Hellesnes

Hellesnes forteller at det er vanlig å ha utfordringer med å finne bolig i utlandet, og at flere opplever å bli svindlet.

— Dette er særlig vanlig om man signerer kontrakt uten å ha sett boligen. For å unngå dette, utnytt deg av studentboliger, allier deg med noen du eventuelt kjenner i studiebyen som kan se leiligheten fysisk og vær skeptisk til leieavtaler som virker for gode til å være sanne.

Det kan også være lurt å be utleier om bilde av legitimasjon før du eventuelt inngår en avtale og forlegger en betaling, så du kan være sikker på at du ikke blir svindlet. Man bør også  lese grundig gjennom kontrakten og være oppmerksom på eventuelle skjulte kostnader eller uklarheter. I utlandet har man ikke alltid de samme rettighetene i et leieforhold som i Norge.

Anna Handal Hellesnes
Anna Handal Hellesnes

Her er ANSAs tips til hvem du kan kontakte dersom du trenger hjelp i utlandet:

  • Sjømannskirken har en veldig bra app, som heter Nødnummer. I denne appen ligger det telefonnummer inne til lokalt politi, Utenriksdepartements operative tjeneste, sjømannskirkens egen beredskapstelefon. Appen gir deg også koordinatene til hvor du er, så hvis du ikke vet hva det heter der du er, kan du oppgi dette til dem du ringer.
  • Ved krise i utlandet, som terror eller naturkatastrofe, kan du ringe UD sin operative tjeneste, som gir deg konsulær bistand. Du kan også ringe forsikringen din og sjømannskirkens beredskapstelefon. ANSA samarbeider tett med UD og Sjømannskirken i slike beredskapshendelser, så kontakter du en av oss kan du være sikker på at du blir godt ivaretatt.
  • Dersom du skulle bli syk er det lurt å kontakte forsikringen, de kan hjelpe med hvor du kan oppsøke hjelp. Du kan også kontakte ANSA.
  • Husk på at dersom det skjer noe med deg i utlandet, eller det skjer noe der du er, meld fra til dine nærmeste i Norge hva som har skjedd og hvordan du har det. Da vil du både få støtte og bistand, og de som er glad i deg trenger ikke å bekymre seg.

Sist oppdatert:

Mer om:

UngReise