Hund i bur i bil.

Trygg biltur med hunden i bur

«Fest setebeltet» gjelder like mye for Fido som for oss mennesker, understreker kjæledyrekspertene.

Maren Matsson
Maren Matsson i Gjensidige

En hund som sitter uten sikring i bilen vil få alvorlige skader ved en kollisjon. I tillegg utgjør et dyr i «fritt fall» en stor fare for bilføreren og passasjerene.

– De fysiske lovene gjelder like mye for dyr som for løse gjenstander. En chihuahua på to kilo mangedobler vekten sin. Hvis du kolliderer med en større hund på 30–40 kilo i baksetet, vil det sette enorme krefter i sving, sier kjæledyrekspert Maren Matsson i Gjensidige.

Lovverket har ikke en egen paragraf for sikring av hund. Det er de generelle reglene for sikring av last som gjelder ved transport av dyr. Bilens fører er ansvarlig for at hunden er ordentlig sikret.

– Det aller tryggeste er å plassere hunden i et bur i bagasjerommet. Mindre bur bør stå på gulvet foran baksetet. Hvis dette ikke er mulig, finnes det bur som kan festes med sikkerhetsselene i baksetet, sier Matsson.

Maren Matsson
Maren Matsson i Gjensidige

Solid metallbur er best

Trude Mostue i FirstVet
Trude Mostue

Da NAF testet hundebur, kom metallburene som ikke er sammenleggbare best ut. Begrunnelsen er at sammenleggbare bur – selv om de er av metall – kan klappe sammen i en kollisjon.

– Plastbur anbefales heller ikke. De er ikke like solide som metallbur. Dessuten kan de splintre og skade hunden, sier veterinær Trude Mostue i FirstVet.

Sikkerhetssele er et alternativ til bur. Det finnes komplette seler eller løse bilselestropper til hundens allerede eksisterende sele.

– Pass på at selen har god passform. Hvis den er for tøyelig eller presser mot halsen eller vitale organer, kan den gjøre mer skade enn nytte ved en kollisjon, presiserer Maren Matsson.

Mostue peker på at en sele uansett ikke er sterk nok til å holde en hund på 40–50 kilo på plass i en kollisjon. Selen beskytter heller ikke hvis karosseriet blir presset innover ved et sammenstøt.

– For øvrig bør du forhøre deg med forhandleren om hvilke produkter som er best for akkurat din kjæledegge, legger hun til.

Trude Mostue i FirstVet
Trude Mostue

Hunder har bilangst

Vi mennesker har lett for å overføre våre ønsker og behov til dyrene våre. Derfor tror vi at hunden har lyst på selskap og utsikt på bilturen, forteller Mostue.

– Hunden har imidlertid ikke forutsetninger for å begripe at verden flyr forbi mens de selv sitter stille. Noen hunder blir vant til dette og synes biltur er topp. For andre vil opplevelsen være forbundet med angst, forklarer hun.

Tegn som eieren tolker som bilsyke, kan egentlig være utslag av bilangst, påpeker veterinæren.

– Da kan buret i bagasjerommet – med så få synsinntrykk som mulig – ha en beroligende effekt.

Ifølge ekspertene vil mange gi hunden sin så mye boltreplass som mulig. Den skal imidlertid bare kunne legge seg ned og snu seg rundt sin egen akse. Hunder flest trives best når det er litt trangt rundt dem.

– Hvis buret er stort, vil hunden bli kastet rundt inni det ved en kollisjon. I tillegg bør bunnen være sklisikker. Du kan øke sikkerheten ytterligere med et gitter mellom bagasjerommet og baksetet, sier Maren Matsson.

Øve, øve jevnt og trutt

Bilturer er en treningssak. Det er smart å begynne med tilvenning mens hunden er valp. Øv først på å hoppe inn og ut av bilen før dere tar korte turer, er ekspertenes råd.

– La hunden assosiere bur og biltur med noe gøy dere gjør sammen, sier Matsson og minner om at alt må læres – også det å ligge alene i bilen kortere perioder.

– Bruk gjerne favorittleken eller en liten godbit som positiv bekreftelse. Ikke gi opp hvis tilvenningen går sakte i starten. Tålmodighet og sakte progresjon er nøkkelen til en bilvant hund, sier Mostue.

Når bilturene etter hvert blir lengre, er det viktig å legge inn hyppige lufte-, vann- og tissepauser. Pass på at det er frisk luft i kupeen og at temperaturen ikke er for høy. Hunder blir fort overopphetet.

– For øvrig er det smart å gå en lang tur før bilturen begynner. Når hunden er «nytisset» og trøtt, kan den hvile godt i buret sitt, sier hun.

Kan gi avkorting ved skade

Hundeforsikringens sikkerhetsforskrift inneholder en rekke retningslinjer som skal sikre dyrets velferd.

– Hvis det kommer frem at forskriften ikke er fulgt, kan det føre til at erstatningen blir redusert ved et skadeoppgjør, opplyser Maren Matsson. Hun viser spesielt til følgende regler:

  • Hunden skal behandles godt og beskyttes mot unødige påkjenninger og belastninger i henhold til dyrevelferdsloven.
  • Hunden skal sikres under transport med for eksempel fastspent bur eller sikkerhetssele.
  • Hunden skal ikke etterlates bundet uten tilsyn eller bindes til bil eller annen bevegelig gjenstand. Den skal heller ikke være innestengt i parkert bil på en solvarm dag.

Sist oppdatert: