Tolv tips til et barnesikkert hjem
For en liten tass på oppdagelsesferd, kan et helt vanlig hjem by på fantastiske eventyr. Sørg bare for å gjøre eventyrene trygge.
I tillegg til spennende opplevelser, kan det lure mange farer i hjemmet, ifølge Ann-Mari Tollefsrud Boge, produktsjef for barneforsikring i Gjensidige.
– De vanligste årsakene til ulykker i hjemmet er fall, og i tillegg er barn utsatt for klem- og kuttskade, sier Boge.
En nysgjerrig, liten krabat vil også gjerne smake på alt han eller hun ser. Boge minner derfor om at det er viktig å plassere alt som er giftig så utilgjengelig som mulig for å unngå forgiftninger.
Husk trappegrind
Et barn utvikler seg utrolig raskt. Den ene dagen ligger det i ro på gulvet, mens det den neste åler seg fra rom til rom.
– Det er derfor viktig å barnesikre hjemmet så fort barnet begynner å bevege seg rundt. Også når de bare kan krabbe eller krype, sier hun.
Hva slags sikring som er nødvendig kan naturligvis variere fra hjem til hjem, men noe utstyr bør være på plass hos alle.
– Har du en trapp, er trappegrinden et must. I tillegg er det viktig å feste bokhyller og kommoder i veggen, slik at de ikke velter over barnet. Sørg dessuten for å få på plass barnesikring på skuffer, skap og vinduer, sier Boge.
Hun trekker frem 12 tips til et barnesikkert hjem:
1. Monter trappegrind
En bratt trapp er spennende, men det å krabbe opp og ned krever trening. Trappegrinden er en enkel forsikring mot farlige fall i trapper. Den kan også brukes hvis du vil ha muligheten til å sperre av rom uten å lukke døren.
2. Fest hyller og kommoder til veggen
Et krabbende barn tar gjerne tak i hyller og kommoder for å reise seg opp, og har barnet begynt å gå, er en bokhylle et fristende klatrestativ. Sørg derfor for at alle hyller og kommoder er godt festet i veggen bak.
3. Monter barnesikring på vinduer
Det å falle ut av et vindu kan få store konsekvenser selv om det ikke er så langt ned til bakken. Sørg derfor for å sikre alle vinduer slik at barnet ikke kan åpne dem og risikere å falle ut.
4. Monter barnesikring på skuffer og skap
Det er vondt å klemme fingrene i skap og skuffer som lukker seg. Barnesikring på skap og skuffer er en enkel beskyttelse mot klemte fingertupper og forhindrer også at barnet får tak i skarpe kjøkkenredskaper.
5. Sett en grind eller sperring foran peis eller ovn
På kalde vinterdager er det deilig å fyre opp i peis og vedovn, men ikke glem at ovnen er farlig for de små som ikke forstår hvor varm den er. En grind eller sperring foran peisen gjør det tryggere å være liten også på vinteren.
6. Plasser tunge gjenstander høyt opp
Store vaser, lysestaker og andre pyntegjenstander bør alltid plasseres høyt oppe der du er sikker på at de små barnefingrene ikke når. Det kan være både vondt og farlig å få store, tunge ting over seg.
7. Barnesikre kontakter og strømuttak
Stikkontakter, ledninger og strømuttak ser gjerne spennende ut for en fersk verdensborger. Pass derfor på at barnet ikke har tilgang til åpne stikkontakter, for det å stikke annet enn støpsler inn i kontaktene, kan være livsfarlig.
8. Monter skjerming rundt kokeplatene
Det er utrolig hvor høyt små hender rekker når de strekkes godt opp. Sett derfor på skjerming rundt kokeplatene på kjøkkenet slik at barnet ikke kan brenne seg. Sørg også for at håndtakene på gryter alltid plasseres inn mot veggen.
9. Sjekk at stekeovnsdøren har barnesikring
Mange nye komfyrer leveres med barnesikring, men sjekk at den er montert på slik at ikke barnet kan åpne opp stekeovnsdøren eller den åpner seg når barnet holder seg fast i håndtaket. Har du ikke barnesikring på ovnen din, kan dette kjøpes løst. Husk også å sikre døren dersom den blir veldig varm.
10. Bruk en antisklimatte i badekaret
Det er gøy å reise seg i badekaret, særlig når mamma og pappa sier ”nei”. Enten barnet bruker dusjen eller badekaret, er en antisklimatte en billig beskyttelse mot fallskader. Husk dessuten at barnet aldri skal være i badekaret uten tilsyn.
11. Fest gummilister i inngangsdøren
Du har kanskje klemt fingrene dine selv, og da er det lett å tenke seg til hvor utrolig vondt det må være å få bitte små fingre i klem mellom inngangsdøren og karmen. En gummilist reduserer faren for skader på travle morgener.
12. Plasser pakninger med giftig innhold i låste skap
Vaskemidler, medisiner, vitaminer og rengjøringsmidler kan være giftig for barnet ditt, men flasker og bokser er ofte fargerike og ser fristende ut i en periode da alt skal utforskes og smakes på. Giftige produkter bør derfor alltid plasseres høyt oppe og helst i låste skap.