Slik lærer du barna om brann
Hva gjør vi om brannalarmen går? Her finner du tips til lærerike øvelser som kan gjøres med barna.
I snitt omkommer 61 personer i brann hvert år. Desember er høysesong for boligbranner, ifølge brannstatistikk.no.
Kommunikasjonssjef i Brann- og redningsetaten i Oslo, Sigurd Folgerø Dalen, mener det er viktig at barna får en grunnleggende forståelse av hvilke brannverntiltak som eksisterer i boligen, og hvorfor.
– Man må forklare barna om røykvarslerne, hvilke hjelpemidler som er tilgjengelig, og hvilke rømningsveier som finnes, sier han.
→ Se film øverst i saken om familien som opplevde at huset tok fyr under oppussing.
Kunnskap gir trygghet
Psykolog Fredrik Lian hos Lian & Fjell psykologtjenester forklarer at dialogen med barna om brann ikke må skremme, men gi dem kunnskapen de trenger så de kan agere fattet når alarmen går.
– Når barn står overfor uavklarte situasjoner kan de bli handlingslammet, gjemme seg inne i skap, fryse til, eller oppføre seg generelt irrasjonelt. Om barna vet hva de skal gjøre, reduserer man risikoen for dette, sier Lian.
Han forklarer videre at barn stort sett tar etter foreldrene og andre voksnes reaksjonsmønster. Derfor er det avgjørende at foreldrene klarer å holde roen hvis en brann skulle oppstå.
– I tillegg kan forskrekkelse, gisp og gestikulasjoner oppfattes som invitasjon til lek for de minste barna, og dermed føre til brannfarlige situasjoner, poengterer Lian.
Gjør brannøvelsen til en lek
Dalen mener at jevnlige brannøvelser i hjemmet, som inkluderer både de voksne og barna, er en god måte å lære hele familien hvordan de bør agere ved brann.
– Barna skal være trygge på at de voksne vil hjelpe, men de må også ha kunnskap om hvordan de skal komme seg i trygghet på egenhånd, samt hvor møteplassen er. Det inkluderer å øve på bruk av brannstige, klatre ut vinduer eller komme seg ut via balkong dersom andre utveier er blokkert, sier Dalen.
Han understreker samtidig at brannøvelsene hjemme ikke trenger å bli et slit som familien må igjennom hvert halvår. Det kan heller være en lærerik og morsom aktivitet for familien.
– Lag et opplegg hvor barna inkluderes. Dette kan gjøres ved at man går rundt og ber barna peke på røykvarslerne, lar dem hjelpe til med å bytte batterier på varslerne eller lar dem lage egne brannøvelser som de voksne deltar på. De kan også være med å skrive listen over nødnumre, og hva man bør si til operatøren i andre enden, sier Dalen.
Dalens seks tips for brannøvelse med barna:
- Lær barna om typiske kilder til brann – som levende lys, åpen varme og komfyrer – og hvordan man kan forebygge brann gjennom eksempelvis ladevett og elvett.
- Forklar barna om røykvarslernes eller brannanleggets funksjon, og vis hvordan disse fungerer. Gå eventuelt gjennom sprinkleranlegg og komfyrvakt.
- Lær barna at den høye lyden fra varslerne ikke er farlig i seg selv, slik at de ikke blir redde når alarmen går.
- Gå igjennom hva som er den primære rømningsveien, alternative rømningsveier og hvor møteplassen er ute.
- Vis hvor slokkeutstyr er plassert, hvilke typer man har (pulver, skum, brannteppe, slukkespray), og hvordan det fungerer.
- Lær barna nødnummeret til brannvesenet, 110, og at nummeret kan ringes på alle telefoner uten å ta av tastelåsen. Dette er spesielt viktig om røykutvikling skulle oppstå mens litt større barn er hjemme alene.
Husk Røykvarslerdagen 1. desember