En stor steinsprutskade i frontruta på en personbil.

Mange velger dyreste løsning for firmabiler

En steinsprutskade kan repareres på forsikringsselskapets regning. Likevel velger mange å kjøre med sprukket rute til sprekken utvider seg og ruta må byttes. På eiers regning.

Portrettbilde av Pål Rune Eklo i hvit skjorte.
Pål Rune Eklo i Gjensidige

Det kan være mange grunner til at de som bruker bilen på jobb venter eller dropper å reparere steinsprutskaden før det er for sent. Er bilen leaset, velger man kanskje å ikke gjøre noe med småskader før bilen skal leveres inn. Når flere bruker en bil som ikke er ens egen mister man kanskje ansvarsfølelsen for bilen og dropper vedlikehold.

– Den største grunnen er kanskje at en bil på verkstedet betyr at den må tas ut av trafikk. Det betyr tapte inntekter, så da tenker man kanskje at det ikke lønner seg å reparere en sprukket rute.

Det sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige. Men han forteller at det er en kortsiktig gevinst på å utsette reparasjonen. Fikser du skaden før den rekker å utvikle seg kan du spare tusenvis av kroner.

– Skal du ha ny rute koster det deg 3000 kroner i egenandel. Hvis du derimot reparerer skaden før den utvider seg og blir for stor til å repareres, koster det ingenting, sier Eklo.

Portrettbilde av Pål Rune Eklo i hvit skjorte.
Pål Rune Eklo i Gjensidige

Viktig å reparere steinsprutskaden raskt

Illustrasjon av en frontrute som viser hvor man kan reparere steinsprutskade.
På de markerte feltene kan man ikke utføre steinsprutreparasjon.

Statistikk fra Hurtigruta Carglass viser at 30 prosent av frontruter med steinsprutskade sprekker innen seks måneder.

– Hvis skaden ikke behandles innen seks uker er det en økt risiko for at skaden blir forurenset og vanskelig å reparere. Den kan også sprekke, og da er det for sent å redde den, sier Bente Birkeland i Hurtigruta Bilglass.

En rute kan repareres en til tre ganger, avhengig av skadens omfang. Det anbefales ikke å reparere skader i synsfeltet og reparasjonen må skje minst tre centimeter fra kanten av ruta.

– Det er heller ikke lov å utføre steinsprutreparasjon foran kamera eller regn- og lyssensor, sier teknisk leder i Hurtigruta Carglass, Henning Sundvoll, før han fortsetter.

– Kameraer er en del av sikkerhetssystemet til bilen og er bilens øyne. Reparerer man en skade foran et kamera vil det påvirke den optiske kvaliteten og hindre sikten til kameraet og forstyrre sensorfunksjonene.

Det samme gjelder for lys- og regnsensor, men frontruter med varmetråder eller varmefolie er helt uproblematisk å reparere så lenge skaden er begrenset til det ytre glasset.

– Unntaket er hvis skaden er så kraftig at steinen eller et annet fremmedlegeme har gått gjennom det ytterste glasslaget, sier Sundvoll.

­– Når ruta er reparert er den så god som ny, sier Birkeland.

Illustrasjon av en frontrute som viser hvor man kan reparere steinsprutskade.
På de markerte feltene kan man ikke utføre steinsprutreparasjon.

Flinkest med bilglass i Innlandet

Ifølge Gjensidige reparerer 37 prosent av privatbileiere steinsprutskader mens bare 26 prosent av næringsbileiere velger å gjøre det samme.

Det er i Innlandet de er flinkest til å begrense skadene på firmabilens bilglass. Der tar 28,79 prosent grep før det er for sent. Nordland ligger nederst på statistikken. Der reparerer 20,45 prosent steinsprutskaden.

­– Har du hel- eller delkasko er reparasjonen kostnadsfri, og reparasjonen er rask å utføre så tapte inntekter er ikke en god grunn for å utsette reparasjonen, sier Eklo i Gjensidige.

Hos Hurtigruta Carglass nikkes det samtykkende.

– Reparasjon av en steinsprut tar 45 minutter, avhengig av skadens omfang, informerer Birkeland,

Hos Hurtigruta Carglass kan du avtale tid og levere bilen. De tar dialogen med forsikringsselskapet.  

Mulig å begrense skaden

Det er vanskelig å unngå steinsprut, men hvis uhellet først har skjedd, kan du begrense skaden.

 – Du bør ikke forsøke å reparere skaden selv, men du kan beskytte steinsprutskaden og hindre at den utvikler seg til en sprekk. Da bruker du steinsprutplaster. Det kan du bestille gratis hos oss å ha liggende i hanskerommet, sier Birkeland.

Og husk at en steinsprutskade i ruta også vil gi deg mangellapp på periodisk kjøretøykontroll. Så hvis du har en steinsprutskade er det best å reparere den mens det fortsatt er gratis.

Sist oppdatert: