Bilskader: Her smeller det oftest
Vi kjører i grøfta, overser vikeplikten og får andre biler i hekken. Men ikke noe av dette når helt opp på skadetoppen.
– Veldig mange skader oppstår i forbindelse med parkering. Folk blir påkjørt – eller de skraper opp og bulker bilen sin selv, sier Jan Fleinsjø.
«Parkeringsrelaterte skader» er den største posten i Gjensidiges statistikk, opplyser selskapets bilekspert. I tillegg har han tall på hvilke bildeler som oftest blir skadet. De viser at bilens høyre side, forskjermen og dørene, er mest utsatt.
– Når vi sammenholder tallmaterialet, blir konklusjonen at mange får skader på bilen sin i forbindelse med parkering, sier Fleinsjø. Han legger til at ryggeskader også ligger høyt oppe på skadetoppen.
Stress og trange parkeringsplasser
Når du skal parkere, må du forholde deg til andre biler, små flater, stolper og skarpe svinger.
– Moderne biler har sensorer og kameraer. Likevel er det ikke lett å ha oversikt over både omgivelsene og bilens fire hjørner samtidig. Hvis du i tillegg har dårlig tid og er stresset, øker risikoen for uhell. Det er ikke tilfeldig at den travleste handledagen før jul kalles «bulkedagen». Dagene rundt «Black Friday» peker seg også ut i statistikken, sier Fleinsjø.
Vil ha større parkeringslommer
Størrelsen på selve parkeringslommen er også en utfordring. I mange år var 2,5 meter anbefalt bredde, men du kan oppleve å ha kun 2,3 meter til rådighet.
Denne høsten har forskningsinstituttet Sintef gått ut med en anbefaling om at nye parkeringsplasser skal være 2,6 meter brede. Ifølge Sintef er nye personbiler i snitt ti centimeter bredere enn gårsdagens bilpark. I tillegg har svingradiusen økt.
– Gjensidige støtter forslaget. Trange parkeringsplasser fører til mange skader og konflikter. Regningen er det bileierne og forsikringsselskapene som må ta, sier Fleinsjø.
Bruke forsikringen eller betale reparasjonen selv?
Som bileier med kaskoforsikring må du betale egenandel. En selvforskyldt skade medfører dessuten bonustap. Ifølge Fleinsjø velger mange å betale mindre reparasjoner selv. Han deler dette tipset:
– Gjensidige benytter en «bonuskalkulator» som beregner den langsiktige økonomiske konsekvensen av et bonustap. Slik blir det enklere for deg å bestemme deg for om du vil betale kostnadene selv eller bruke forsikringen, forklarer han.
Beslutningen kan du utsette helt til skaden er ferdig reparert. Da får du en oversikt over Gjensidiges utlegg i saken.
– Hvis du velger å betale dette beløpet til oss, får saken ingen konsekvenser for bonusen eller prisen på bilforsikringen, forklarer Fleinsjø.
Fem råd for trygg parkering
- Parker langt unna inn- og utkjøringen. Dette gjelder spesielt i kjøpesentre og lignende, der det ofte er mye trafikk av biler og fotgjengere nær inngangen.
- Rygg inn når du skal parkere. Da får du fri sikt fremover når du skal ut igjen. Husk at du har vikeplikt hvis du må rygge ut.
- Legg handleturen til en mindre travel tid på dagen.
- Er dere flere voksne i bilen, kan én assistere føreren ved inn- og utkjøring.
- Kjør sakte og se deg godt for til både høyre og venstre. På parkeringsplasser er det vikeplikt fra høyre. Men andre bilførere kan være mer opptatt av å finne en ledig plass eller unngå en stolpe enn å følge med på hva du gjør.