Bunadsølv

Blankt bunadssølv på 1–2–3

Det er ekstra stas med bunad når sølvet er blankt og skinnende. Ikke er det vanskelig å få til heller. Men la sølvpussen stå i fred.

Maria Liv Gjerstad i Sylvsmidja
Maria Liv Gjerstad

Mai er måneden da klirringen fra de tusen bunadssøljer gir fuglekvitteret hard konkurranse. Og helst skal bunadsølvet være skinnende blankt – ikke svart og flekkete, slik mange finner det i skuffer og skap på denne tiden.

– Bunadsølvet trenger puss og stell, noe som ikke er så vanskelig som mange tror, mener Markedssjef Maria Liv Gjerstad i Sylvsmidja. I mer enn 80 år har verkstedet på Voss laget sølv til de fleste norske bunadene og festdraktene.

Se Sylvsmidjas pussetips lenger ned i saken!

Maria Liv Gjerstad i Sylvsmidja
Maria Liv Gjerstad

Sølv skal følge slekters gang

Bunadssølvet har en praktisk funksjon. Det holder skjorte, vest og stakk sammen og på plass. Men først og fremst snakker vi om vakre smykker som virkelig kommer til sin rett når de får skinne i all sin prakt, fremholder Gjerstad.

Et pussebrett
Pussebrettet beskytter bunadsstoffet mens du pusser knappene blanke og fine. Bruk bare en pusseklut av bomull, ikke sølvpuss. Du kan lage ditt eget brett av tynn papp. Foto: Sylvsmidja

– Bunadssølvet representerer store verdier – både i penger og hva affeksjonsverdien angår. Mange har arvet stasen fra mødre eller fedre, som igjen har arvet fra sine foreldre og så videre. I Sylvsmidja er vi opptatt av å formidle at sølvet er en del av kulturarven, og at dette er én av flere gode grunner til å behandle det ordentlig, sier Gjerstad.

Trenger du en mer konkret og praktisk grunn, får du den her: Svart bunadssølv kan sette farge på og ødelegge den kostbare linskjorten din.

Et pussebrett
Pussebrettet beskytter bunadsstoffet mens du pusser knappene blanke og fine. Bruk bare en pusseklut av bomull, ikke sølvpuss. Du kan lage ditt eget brett av tynn papp. Foto: Sylvsmidja

Årets sølvpussedag

Årets sølvpussedag er lørdag 20. april. Dagen er en nasjonal kampanje som Sylvsmidja arrangerer sammen med sine forhandlere.

– Vi vil motivere folk til å finne frem sølvet i god tid før festdagene. Slik kan du for eksempel unngå siste liten-stresset på kvelden 16. mai. Vi deler også tips på oppbevaring. Det er for ille at det verdifulle sølvet blir slengt skjødesløst ned i en skuff når bunaden henges bort, sier Gjerstad.

Hun fremhever sølvpussen som en fin anledning til å engasjere barna.

– Det er viktig å overføre kunnskap og tradisjoner til neste generasjon bunadsbærere.

Blankt bunadssølv på 1–2–3:

Slik pusser du bunadssølvet, enten det er hvitt, forgylt eller oksidert:

  1. Fyll en plastbolle med lunkent vann, noen dråper Zalo og 1 ts salmiakk for hver liter vann. La sølvet ligge i bollen i cirka 10–15 minutter.
  2. Vask sølvet forsiktig med en liten kost (for eksempel en myk tannbørste).
  3. Vask av med rent vann og tørk med en myk klut. Gå gjerne over med en hårføner for å være sikker på at sølvet er helt tørt. Da unngår du matte flekker.

Unngå sølvpuss

Hva med spesialmidler for sølvpuss? De bør du være forsiktig med, fremholder Gjerstad.

– Mange slike midler er så sterke at de kan fjerne både forgylling og glans, forklarer eksperten.

– Samtidig vil bunadssølv av og til kunne trenge en grundigere rengjøring. Da får du hjelpen du trenger hos den lokale gullsmeden. De kan også bistå hvis du er i tvil om noe rundt puss, stell og oppbevaring av sølvet, legger hun til.

Bunaden trenger egen forsikring

Kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige
Bjarne Rysstad

Bunaden er gjerne det flotteste og mest kostbare plagget vi har. Likevel er det mange som ikke har forsikret den ordentlig.

– Mange tenker nok at bunaden dekkes av innbo- eller reiseforsikringen. Men det stemmer bare delvis, sier kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

Han forteller at det er flere begrensninger for hvilke skader en innbo- og reiseforsikring dekker. Det gjelder både erstatningsbeløpet og skadene den omfatter.

– Derfor kan det være lurt å kjøpe en egen bunadsforsikring. En slik forsikring dekker alle plutselige og uforutsette skader som rifter, svimerker og rødvinsflekker, samt sølv som faller av og blir borte i folkevrimmelen. Det er imidlertid smart at du først vurderer din egen økonomi og evne til å dekke eventuelle skader av egen lomme, sier Rysstad.

Les mer om bunadsforsikring

Kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige
Bjarne Rysstad

Sist oppdatert: