Advarer mot røykvarsler: Bytt den!
Tidligere var det Norges mest solgte røykvarsler. Nå vet man hvor farlig den kan være.
Flere medier har den siste tiden omtalt en røykvarsler som tok fyr og forårsaket brann i et hus i Alta og et liknende tilfelle på en hytte i Elverum.
– Det er klart man blir opprørt om den viktigste livredderen vi har når det gjelder brann selv forårsaker brannen, sier Tor Erik Skaar, kommunikasjonsrådgiver i Brannvernforeningen.
De advarer generelt mot røykvarslere som bruker 9 volts-batterier, men som ikke har batteripute. I tillegg advares det mot røykvarslere merket med KD101. Disse varslerne er utstyrt klemmer i stedet for batteripute. Batteripute er en liten plasthette med kontakter som klemmes på batteripolene. Uten batteripute er det mulig å sette inn batteriet feil vei, forklarer Rune Nielsen, utreder i Gjensidige.
– Komponenten som skal forhindre feilkobling kan da smelte. I noen tilfeller har dette forårsaket brann. Med batteripute kan du ikke sette inn batteriet feil, understreker Nielsen.
Kan utvikle seg til fullskala brann
I en periode var røykvarslerne av denne typen Norges mest solgte. Det ble trolig solgt flere hundretusen av dem, anslår Tor Erik Skaar, men legger til at dette er 10 til 15 år siden.
– Forhåpentlig har de aller fleste byttet denne. Røykvarslere skal byttes etter åtte til ti år. De som har en KD101 kan lett finne ut dette ved å se på baksiden av varsleren, der man bytter batterier. Der står det en typebetegnelse, og om det står KD101 bør man absolutt få byttet ut disse, sier Skaar.
Hvor store skader kan brann i slike varslere potensielt forårsake?
– Dette kan utvikle seg til å bli en fullskala brann. Med andre ord: Huset kan gå helt tapt i brann.
Ingenting igjen av andre etasje
For noen år siden undersøkte Rune Nielsen blant de første på ulykkesstedet etter en brann som oppstod på grunn av røykvarslerne det advares mot.
– Boligeier hadde byttet batterier i flere røykvarslere før turen bar til butikken. Cirka en halvtime etter han og kona dro oppdaget naboene på andre siden av jordet at huset deres brant. Paret ble ringt opp og kom hjem til et hus i full fyr. Resultatet var en totalskadd bolig, der det ikke stod igjen noe av andre etasje, forteller Nielsen
Det er flere år siden Gjensidige først gikk ut og advarte mot røykvarslerne. Historiene om brannene i Alta og Elverum viser imidlertid at de fortsatt finnes i flere norske hus og hytter.
– Husk at røykvarslere bør byttes etter åtte til ti år. De fleste har en datomerking som viser produksjonsdatoen. Når du først bytter, så unngå å velge enkeltstående modeller bare for å spare litt penger. Minuttene du mister på at hver varsler utløses enkeltvis i stedet for alle på en gang kan være avgjørende i en nødsituasjon, sier han og oppfordrer:
– Gå for seriekoblede røykvarslere.
Sist oppdatert: