Bruker du billysene riktig?
I den mørkeste årstiden må du se og bli sett. Vet du hvordan billysene på bilen din virker?
– I høst- og vintermånedene er det helt avgjørende for sikkerheten at du ser godt og blir sett. Kunnskap om lysene på bilen og hvordan du bruker dem kan gjøre kjøreturen i mørket tryggere for alle, sier fagkonsulent Øyvind Årbogen i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL).
I 2018 ble det åpnet for at biler kan ha mer lys. I tillegg er lysene på moderne biler kraftigere enn på eldre modeller. De lyser mye lenger enn det lovverket krever, nemlig at nærlys skal gi minst 40 meter og fjernlys minst 100 meter opplyst vei. Samtidig sier trafikkreglenes § 15 at fjernlys ikke må brukes slik at andre trafikanter blir blendet.
– Dette betyr at du må være bevisst på du velger å bruke lys, sier Årbogen.
Blender automatisk ned
I en bil med adaptiv lysteknologi, vil lyset justeres automatisk når du først har skrudd på fjernlyset. Systemet skifter til nærlys på et gitt tidspunkt eller justerer ned styrken der hvor lyset ville ha truffet føreren i den møtende bilen.
Hvis du kjører en litt eldre bil, må du selv passe på at møtende bilister (eller fotgjengere og syklister) ikke blir blendet.
– Dessverre slår mange av fjernlyset for tidlig og på igjen for sent. De gjør det for å være snill mot møtende, men resultatet er at de mister oversikten over store deler av veien som ligger foran, påpeker Årbogen.
Som huskeregel foreslår han at du slår av fjernlyset når lyskjeglen din møter lyskjeglen på den møtende bilen. Vipp hendelen tilbake til fjernlys to billengder før dere møtes.
– Hvis du har satt ned farten noe i forkant av dette, vil møtesituasjonen blir tryggere for alle, sier fagkonsulenten. Han legger til at du bør unngå å se rett inn i lyset på møtende trafikk.
– På den måten beholder du litt av nattsynet ditt.
Tilpass farten til forholdene
ATL oppfordrer alle som kjører bil til å gjøre seg kjent med lysene på kjøretøyet, enten det er moderne eller av en litt eldre årgang.
– Vær bevisst på lysbruken og husk at fart også er helt avgjørende for sikkerheten langs veien. Kjør aldre fortere enn av stopplengde din er kortere enn siktlengden, sier Årbogen.
Han understreker at farten uansett bør settes ned når du kjører med nærlys eller har redusert sikt på grunn av tåke, regn, snøvær og så videre. Det hjelper deg å gjennomføre kjøreturen i mørke eller dårlig sikt med en viss grad av sikkerhet.
Syv lystips for mørke veier
1. Kontroller at alle lyspærer og reflektorer fungerer som de skal. Få hjelp til å sjekke baklysene. Vask lyktene jevnlig. Kontakt verksted hvis glasset på frontlysene er matt.
2. Rengjør frontruten inn- og utvendig. Sørg for at vinduspusserne er i tipp topp stand.
3. Sjekk at varseltrekanten er på plass og at du har mer enn én refleksvest i bilen, slik at også passasjerer blir godt synlige ved motorstopp.
4. Gjør deg kjent med bruken av fjernlys på din bil. Nyere modeller har auto opp- og nedblending av nær- og fjernlys.
5. Tåkelys er forbudt å bruke sammen med nærlys, og såkalt kurve-/tåkelys skal bare brukes i tett tåke, sterk nedbør eller på vei som har ekstremt skarpe svinger.
6. Bruk alltid parkeringslys ved stans eller parkering. Det forteller andre bilister hva du gjør og gir dem bedre sikt.
7. Har bilen din automatiske lys, må du sørge for at lysbryteren står i rett posisjon slik at baklysene tennes når du for eksempel kjører i tunnel på dagtid.