En «gørrdetox» nedi her gir mindre sjanse for vannskade
Vil du unngå tette avløp og vann som flyter utover gulvet? Da må du sørge for jevnlig rens av sluk og vannlåser.
Oppfordringen kommer fra Are Skaar Nielsen, fagsjef i Rørentreprenørene.
– I gamle hus uten tett membran til sluket er det en reell fare for at tette sluk kan gjøre stor skade. Hvis et tett sluk får stå og pumpe fuktighet utover i konstruksjonen over lang tid, kan skaden bli svært omfattende, noe avhengig av om man bor i blokk eller hus, sier Nielsen.
Hva kan bli konsekvensen? I trekonstruksjoner kan treverk, reisverk og bjelkelag måtte skiftes ut. Er konstruksjonen av betong, trengs det trolig en real tørkejobb.
– I verste fall kan hele badet ryke, advarer fagsjefen.
Sluk versus vannlås
Mens slukets oppgave er å lede vann bort fra gulv, er vannlåsen designet for å fjerne vonde lukter. To separate komponenter som samarbeider for å håndtere boligens avløpssystem, forklarer Nielsen.
– Sluket er plassert på gulvet for å samle opp vann som samler seg der, for eksempel fra dusjing eller rengjøring. Når vannet går ned i sluket og avløpssystemet, passerer det etter hvert en vannlås. Ofte er de plassert under vasker eller andre avløp, og kan minne om en plastikkopp i utseende.
– Jobben deres er å hindre lukt fra kloakken i å stige opp gjennom avløpet og inn i boligen. Men fordi man har vannlåsen, vil sluket fortere bli tett. Her samler det seg blant annet hår, såpe- og fettrester, som kan bli til en salig gørrblanding etter å ha godgjort seg litt.
Plott inn som en rutine
Tidligere ble det sagt at man bør rense sluk og vannlåser hver måned. Dette er kanskje å dra det litt langt, mener Nielsen, og peker på at forbrukere selv må finne en god rytme.
– Hjemme hos meg har vi tre bad. Det ene tilhører datteren min, det andre tilhører kona og meg og det tredje er et gjestebad. Datteren min har langt, lyst hår og sluket på hennes bad renses annenhver måned. Bad nummer to renser jeg hver tredje måned, mens gjestebadet tas «en gang i skuddåret».
Legg det inn som en rutine, råder han. Ikke bare rens av vannlåsen i dusjen, men også de som sitter i andre deler av boligen.
– Det er klart at vannlåsen i dusjen er mest utsatt for hår, og at man skal være ekstra obs der. Men husk også å rense vannlåser i servanten på badet og under kjøkkenkummen, sier Nielsen.
Fagsjefens rensetips:
- Ta rensejobben før sluket er så tett at du ikke klarer å få opp «gørra» for hånd.
- Er du redd for å skitne til hender og negler, så kjøp et sett med gummihansker før du putter hånden nedi.
- Det finnes mage typer vannlåser, men på nyere varianter kan hele vannlåsen løftes opp. Da er det bare å helle av vannet i koppen, og tømme innholdet i en søppelpose.
- Vask så vannlåsen med et fettdrepende middel, for eksempel Zalo.
- Spyl gjerne etter i slukpotta.
- Gummipakningen rundt vannlåsen kan med fordel settes inn med Vaseline eller annet fettholdig stoff, for å gjøre pakningen mulig å bevege på.
Er sluket tett allerede?
Da må du enten stake fjær eller prøve med kjemiske produkter i avløpet. Nielsen anbefaler å bruke flytende produkter og ikke pulver, da sistnevnte kan forsteine seg hvis du ikke klarer å åpne proppen. Og da blir vondt verre.
– Salmiakk skader ikke, men om det har så stor effekt vet jeg ikke. Bruk heller et produkt som er egnet til formålet. Avløpsåpnere får du tak i stort sett overalt, ofte i både bygg- og dagligvarebutikker.
Dette dekker forsikringen
Innboforsikringen dekker vannskade på tingene dine, også der skaden skyldes utett sluk, opplyser produktsjef Linda Engen i Gjensidige.
– Dette gjelder både eget og andres sluk, for eksempel hvis naboen over deg har tett sluk som gir vannskade i etasjen din, sier Engen.
Når det gjelder selve bygningen og skade på eget bad, dekker Gjensidige skade på tilstøtende rom hvis vannet går videre dit, men det forventes at selve badet er tett.
– Dersom det blir skade på eget bad, er dette en kostnad kunden selv må ta i de aller fleste tilfeller. Derfor er det ekstra viktig å holde avløp og vannlåser åpne for å forhindre vannskade på badet, avslutter produktsjefen.