Sikringsskap

40 prosent av boligbrannene starter her

At alt var greit i fjor, er ingen garanti i år. Derfor bør du få sjekket det elektriske anlegget jevnlig. En el-kontroll gir økt trygghet og rabatt på forsikringen.

Tømrer og rådgiver Simon Olsen i Gjensidige. Foto: Sverre Chr. Jarild
Tømrer og rådgiver Simon Olsen i Gjensidige. Foto: Sverre Chr. Jarild

Er du usikker på når og hvordan det elektriske arbeidet i boligen din ble utført? Har du flyttet på stikkontakter og utført andre småjobber selv? Er det lenge siden det elektriske anlegget ble sjekket ordentlig?

– Da er det grunn til å gå det etter i sømmene, sier tømrer og rådgiver Simon Vigeland.

Han forteller at 40 prosent av alle boligbranner i Norge starter i det elektriske anlegget. Branner tar liv og forårsaker store skader.

– Ingen kan gardere seg helt mot slike ulykker, men el-kontroll er et tiltak vi vet virker, sier tømreren.

Tømrer og rådgiver Simon Olsen i Gjensidige. Foto: Sverre Chr. Jarild
Tømrer og rådgiver Simon Olsen i Gjensidige. Foto: Sverre Chr. Jarild

Dette er en el-kontroll

En el-kontroll utføres av en sertifisert kontrollør som sjekker både sikringsskapet og resten av det elektriske anlegget som ligger skjult i rør og koblinger.

– Stikkontakter, apparater som komfyr og vaskemaskin, røykvarsler og brannslokkingsapparat kontrolleres også. I tillegg får du grundig informasjon om hvordan du bruker elektrisk utstyr på en trygg måte, sier Vigeland.

Etter kontrollen mottar man et skjema som forteller hva som er i orden og hva som eventuelt må rettes på.

– Når det er gjort, har du krav på prisavslag i forsikringen – enten det gjelder hus eller fritidsbolig. Den eksakte rabatten beregnes nøyaktig i hvert enkelt tilfelle, men ligger oftest på cirka ti prosent.

Feil i nye boliger

Bor du i ny bolig? Det er ingen garanti mot feil i det elektriske anlegget, advarer tømreren.

– Daglig bruk og elde fører til slitasje, som over tid kan utvikle seg til alvorlige brannfeller. I tillegg kan lyn og torden føre til skader som ikke alltid er merkbare der og da. Dette er grunnen til at vi anbefaler el-kontroll hvert femte år, sier han.

Oppussing

Vi nordmenn elsker å bygge om og pusse opp. Men mange glemmer at det elektriske anlegget må holde tritt når arealet eller bruken endres.

– Strømkurser som belastes mer enn de er beregnet for og feil montert utstyr er en vanlig følgefeil etter ombygging og rehabilitering. Det gjelder særlig når huseieren slipper til hobbyelektrikeren i seg. Vi opplever også at mange fortsatt lader elbil i vanlig stikkontakt og det medfører en svært stor belastning på den faste installasjonen. Det er en grunn til at arbeid som berører det elektriske skal utføres av faglærte, understreker Vigeland.

Han tipser om sikkerhverdag.no som gir mer informasjon om hva man kan gjøre selv, og hva som må håndteres av fagfolk.

Nettleverandøren kontrollerer også

El-sjekk av boliger er en oppgave som egentlig ligger hos myndighetene, og som skal utføres av din lokale netteier. Men det kan ta lang tid mellom hver gang du får besøk av en kontrollør.

– Private el-sjekker gir derfor en sikkerhet for jevnlig kontroll. I tillegg gir disse en mer grundig gjennomgang av det elektriske anlegget, sier Vigeland.

Sist oppdatert: