Hvordan er egentlig livet i mammapermisjon?
Som førstegangsmamma var Sara Emilie Tandberg veldig mottakelig for rådene til andre som hadde vært i mammaperm. Det er noe hun helst skulle unngått.
Hvordan er det å være i mammapermisjon, og kan man egentlig forberede seg på hva som venter? Blogger og instagrammer Sara Emilie Tandberg er mamma til to små, og deler her sine erfaringer.
Ny sjef i huset
Hvilke forventninger hadde du i forkant av den første permisjonen?
– Jeg ante ikke hva jeg gikk til, og var selvsagt utrolig spent. Selv om mange prøvde å forberede meg var det vanskelig å forestille seg hvordan det skulle bli. Jeg forventet nok å få tid til litt mer enn hva man faktisk gjør. Jeg hadde for eksempel planer om å male både stue og soverom i permisjonstiden, men forstod fort at vi hadde fått en ny sjef i huset, forteller Tandberg.
Det viste seg at det kun var ett prosjekt som gjaldt de første ukene.
– Den første tiden var både skremmende, hektisk og magisk. Alle prosjekter man hadde planlagt ble lagt på hylla, og babyen ble første prioritet. Når førstemann kom ble døgnrytmen snudd totalt, noe som gikk utover annet sosial liv den første tiden, sier Tandberg.
Tanken om at permisjonstiden skulle bestå av mange turer på kafé ble fort satt til side da Tandberg’s førstefødte viste seg å ha kolikk. Det gjorde at de ble veldig bundet til hjemmet.
– En typisk dag var en ammepute og en baby klistret på brystet, stort sett hele tiden. I tillegg hadde jeg en kurv ved siden av fylt med mat, drikke og diverse nødvendigheter. Det ble også mye serie-titting og besøk som kom for å hilse på, samt korte trilleturer, forklarer Tandberg.
Når nummer to kom til verden ble det derimot helt omvendt, og familien var mye på både reiser og besøk, ifølge Tandberg.
Løsnet rundt tredje måned
Var det et tidspunkt hvor noe endret seg?
– De tre første månedene var definitivt de tøffeste, det tok rett og slett litt tid å tilpasse seg. Etter dette gikk det mye bedre og jeg følte meg trygg på å være mamma på en helt annen måte, i tillegg til at jeg hadde lært meg å kjenne babyen min.
Tandberg peker på at ingen barn er like, og at dette er viktig å minne seg selv på. En ting hun angrer på i den første permisjonen er at hun ikke hørte mer på seg selv.
– Som førstegangsmamma var jeg naturlig nok veldig usikker, og en ting du kan være relativt sikker på er at folk ikke holder tilbake tanker om hvordan de mener ting bør gjøres. Alle barn er forskjellige, og jeg brukte mye energi på å følge andres råd, noe som ikke fungerte for oss. Det skulle jeg ønske jeg hadde unngått, sier Tandberg.
Hva overrasket deg mest i mammapermen?
– Hvor utrolig raskt man kan elske noen så høyt, hvor lite søvn man klarer seg på, hvor mange timer om dagen som går med til amming og hvor utrolig mye nærhet babyen trenger, avslutter Tandberg med et smil.
Lurer du på hvordan tiden med den nyfødte vil bli?
Her er fem tips fra bloggeren og tobarnsmoren:
- Stol på ditt eget mammahjerte og ikke hør for mye på andre. Du vet hva som er best for ditt eget barn.
- Puppen er så mye mer enn mat. Det er trygghet, nærhet og trøst.
- Du kan aldri skjemme bort en nyfødt – det finnes ingenting som heter «en bortskjemt baby».
- Husk at alt til sin tid. Man kan fort føle seg låst eller at ting er vanskelig, men tiden går så fort og før du vet ordet av det har ikke barnet ditt tid til å sitte på fanget ditt lengre. Prøv å legge fra deg at huset er rotete og at klesvasken trenger å bli tatt. Du oppdrar et barn og det er mer enn nok.
- Ikke glem deg selv. En glad mamma gir en glad baby. Trenger du en dusj eller noen minutter på øyet skal du ikke ha dårlig samvittighet for å spørre om hjelp, om du har mulighet til det.