Låner ut sportsutstyr gratis
Trenger du utstyr til sport og friluftsliv, kan du låne i stedet for å kjøpe. – Bedre for både lommeboken og miljøet, sier BUA, som har «utstyrsbibliotek» over hele landet.
– Sykling er jo blitt en helårsaktivitet, så de står fremme hele året. Her står skøyter og ski klare – vi håper jo at minusgradene er på vei. Og her er et minne fra i sommer, da ståpadlebrett var den store vinneren, sier virksomhetsleder Arne Veierød i Færder kommune.
Norske sportsbutikker omsatte for nesten 13 milliarder kroner i de tre første kvartalene av 2022. Men i BUA på Nøtterøy er det verken prislapper eller kassaapparat. Her trenger du bare et digitalt lånekort for å kunne plukke fra hyllene.
– Hvorfor skal folk måtte kjøpe utstyr til alle mulige aktiviteter? Det er dyrt, tar plass og ender ofte opp med å samle støv i kjellere og garasjer. I tillegg bidrar utstyrskarusellen til økt forbruk og større økonomiske skiller mellom folk, sier Veierød.
Han forteller at BUA-avdeligen på Nøtterøy har fått nesten dobbelt så mange bruker under og spesielt etter pandemien.
– Det kommer nok delvis av at mange skoler oppfordrer foreldrene til å låne utstyr i forbindelse med aktivitetsdager og leirskoler. Det er flott, sier Veierød.
Vil ha smartere forbruk
«Utstyrsbibliotek». Det er ordet daglig leder Monica Vogt i BUA-nettverket gjerne benytter for å beskrive utlånssentralene. Det finnes mellom 300 og 400 av dem rundt om i landet.
– Målet vårt er at alle unge skal kunne være jevnlig i fysisk aktivitet. I tillegg er vi opptatt av å redusere sosiale forskjeller og bidra til et smartere – ikke økt – forbruk. Det å låne er bedre enn å kjøpe, både for lommeboken og miljøet, sier hun.
Fysisk aktivitet er viktig for de unges utvikling, vekst og fysiske og psykiske helse, påpeker Vogt. BUA vil legge til rette for at unge skal kunne prøve både flere og nye sports- og fritidsaktiviteter.
– Dette har vært viktig ikke minst i koronaåret 2020, hvor mange barn har mistet det organiserte fritidstilbudet sitt. Hos oss kan de låne utstyr og få inspirasjon til å teste nye aktiviteter uten at det medfører økte kostnader for familien, sier hun.
Forskeren gir tommel opp
Seniorforsker Ingun Grimstad Klepp ved Sifo peker på at det å dele på klær og utstyr alltid har vært en selvsagt ting i familier og mindre samfunn.
– I dag snakker vi mye om delingsøkonomi, men i bunn og grunn er det altså ikke en ny ting. Det som er nytt, er at vi har teknologi som kan sette løsninger i system og gjøre dem tilgjengelige for veldig mange. Samtidig medvirker samfunnets fokus på bærekraft til at løsninger som fremmer deling og gjenbruk får oppmerksomhet og vind i seilene, sier hun.
Klepp understreker at deleordninger får tommel opp fra forskerhold. I tilfellet BUA trekker hun spesielt frem to positive effekter.
– Det ene er at tilbudet virker sosialt inkluderende. Grupper som ellers ikke har mulighet til å investere i dyrt utstyr kan nå delta i aktiviteter og fellesskap. Det andre er miljøaspektet. Det er bedre at færre gjenstander blir brukt ofte enn at mange blir brukt sjelden. Her er det en betingelse at utstyret blir holdt ved like, slik at levetiden blir så lang som mulig, sier Klepp.
Tipp topp utstyr
Synes du «gjenbruk» lukter litt av gammelt skrot? Ikke hos BUA. Der får du bare tipp topp utstyr, understreker Arne Veierød på Nøtterøy.
– Det er viktig at vi er attraktive for folk. Utstyret vårt er ikke slitt utover det som er normalt. I tillegg er det viktig å ta vare på ting. Her skrur vi på sykler, sliper skøyter og prepper ski nesten like bra som proffene, sier Veierød med et smil.
Han kan også tilby fiskeutstyr, telt og stormkjøkken, hengekøyer, ryggsekker, redningsvester, rullebrett, hockeyutstyr og mye mer. Noe blir donert av private givere. Den største delen av BUAs midler kommer likevel fra de enkelte kommunene, offentlige tilskuddsordninger og en lang rekke støttespillere.
– Et kinderegg
Veslemøy Rue Barkenes i Gjensidigestiftelsen forteller at deres visjon om «gode liv i et trygt samfunn» står godt til BUAs arbeid. Stiftelsen har støttet BUA med over ti millioner kroner siden 2014.
– Et godt liv omfatter blant annet god fysisk helse. Noen opplever imidlertid at de må ofre aktiviteter som krever kostbart utstyr. Det at folk kan låne gratis sports- og fritidsutstyr, bidrar til å understøtte visjonen vår. I tillegg kan mange familier kjenne seg igjen i at dyrt utstyr de har kjøpt bare blir brukt noen få ganger før barna har vokst ut av det, sier Barkenes.
Hun legger til at BUA er et tilskudd til delingsøkonomien og arbeidet for bærekraft. Dessuten tilbyr flere utlånssentraler arbeidstrening for personer som har falt utenfor arbeidslivet.
– Slik sett er BUA som et kinderegg. Her blir både bærekraft, økonomiske/sosiale forhold og hensynet til klima og miljø ivaretatt, konstaterer Barkenes.
→ Småbarnsforelder? Sjekk om dere har forsikringene dere trenger