Kle deg riktig i vinterfjellet
Vinterfjellet er flott, men lunefullt. Hva bør du ha på deg – og med i sekken? Sjekk tipsene fra Røde Kors og DNT til en trygg og god tur.
Når det gjelder naturopplevelser vinterstid, er det lite som kan måle seg med en skitur i fjellet. Her er hvit vidde, sol fra blå himmel, litt smågodt i sekken og løfter om peiskos i den andre enden av skisporet.
– Vintersesongen er en fantastisk tid for friluftsliv, enten du vil reise til fjells eller oppleve naturen i nærheten av hjemmet. Mulighetene er kort sagt mange, og jeg oppfordrer alle til å utforske det vinterfriluftslivet har å by på, sier generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang i Den Norske Turistforening.
Vinterfjellet er flott, men lunefullt i den forstand at været kan snu på et øyeblikk. Derfor gjelder det å være forberedt enten turen er kort eller lang. Er du godt kledd og har riktig utstyr, får du en bedre turopplevelse uansett vær. Solvang understreker betydningen av god planlegging.
– Sjekk alltid vær og føreforhold. Lag en pakkeliste som tar høyde for alt slags vær. Og husk fjellvettreglene! I tillegg er det viktig å vite hva du begir deg ut på. Vær ærlig med deg selv angående din fysiske form og erfaring med friluftsliv. Vinterstid er det bedre å legge lista litt lavere enn å satse på en tur som fort blir for ambisiøs, sier generalsekretæren.
Øvelse gir bedre opplevelser
Godt utstyr er viktig. Du må også vite hvordan det virker. Telefon og GPS er flott, men kan du navigere ved hjelp av kart og kompass? Kan du tenne en primus i «blinde» og med kalde fingre? Vet du hvordan du lager ly med en vindsekk?
– Det fine med kunnskap er at den gjør turen både tryggere og morsommere. Øv hjemme slik at disse tingene sitter, er rådet fra Kjersti Løvik i Røde Kors. Hun anbefaler å inkludere barna.
– Lær dem å bruke kart og kompass, og øv sammen på korte turer i nærmiljøet. Bli enige om rutiner som skal følges hvis du for eksempel blir skadet og barna må skaffe hjelp. Sørg også for at både voksne og barn kjenner fjellvettreglene. De er et godt utgangspunkt for trygge naturopplevelser, understreker Løvik.
I tillegg ber hun turgåere innføre snu-regelen. Den går ut på at man på forhånd bestemmer seg for når man skal vende om og returnere til utgangspunktet.
– Når solen går ned, blir det veldig fort mørkt og kaldt. Derfor gjelder det å motstå fristelsen til å gå «bare litt til». Det er lettere å snu i tide hvis du har gitt deg selv en tidsfrist, sier Løvik.
Dag Terje Klarp Solvang forteller at DNT tilbyr kurs i klatring, brevandring, fjellsport og andre aktiviteter som krever spesiell friluftslivskompetanse. I tillegg er det mange som gjennomfører såkalte ferskingkurs og digitale friluftskurs. Dette er kurs som gir en god og rask innføring i hva du bør tenke på når du er på tur.
– Vi er svært glade for at disse kursene har blitt så populære. Ikke minst under pandemien har mange ønsket å tilbringe mer tid ute i naturen, sier han.
Sats på opplevelser, ikke utstyr
Godt utstyr er viktig. «Godt» er imidlertid ikke alltid ensbetydende med «dyrt». Solvang mener det er lett å gå seg vill i jungelen av membraner, ventilasjonsglidelåser og kompresjonsremmer
– Mange friluftsfolk er opptatt av godt utstyr, og det er viktig å være forberedt på alle slags værforhold og situasjoner som kan oppstå. Hovedregelen er imidlertid at utstyret verken må være nytt eller kostbart for å gjøre nytten. Smarte folk har minnet om at den nyeste modellen av skalljakka ikke gjør utsikten bedre, sier Solvang. Han opplyser om DNT Ungs miljøvettregel nummer to: «Sats på opplevelser, ikke utstyr».
– Ta godt vare på utstyret, lær deg og reparere eller hør med produsenten om vedlikehold og fiksing. Kjøp gjerne brukt eller lån av venner eller andre som driver med utleie. Det er bra for både miljøet og lommeboken.
Innerst, mellomst, ytterst
Du har kanskje hørt om trelagsprinsippet? Det er like gyldig nå som det alltid har vært, påpeker Solvang. Han anbefaler et tettsittende plagg innerst mot kroppen bør du ha et tettsittende plagg, gjerne av ull.
– Ull kan absorbere fuktighet (svette) uten at plagget virker vått og mister varmeisolerende egenskaper. Vi anbefaler plagg av ull fremfor såkalt teknisk undertøy på fjellturer, sier Solvang.
Mellomlaget skal isolere. Her passer det med en skjorte eller genser i ull eller fleece. Ytterst er en vindtett og pustende jakke å foretrekke, ifølge DNT. At jakken puster, betyr at den slipper gjennom overflødig kroppsvarme og fuktighet.
– Vinterstid er godt impregnerte ytterplagg i bomull velegnet fordi de transporterer fukt bedre enn såkalte membranplagg. I fuktig vær er det best med vind- og vanntette membranplagg i for eksempel Gore-Tex, sier Solvang.
Hode, hender, tær
En god lue hører med på fjellet, uansett årstid. Den bør være av tettstrikket ull, ullblanding eller være vindtett. I sterk vind er det viktig at jakken har en hette som kan trekkes over hodet.
– Briller er viktig, både i sol og i uvær. Solbriller beskytter mot UV-stråling og snøblindhet. Alpinbriller gir i tillegg beskyttelse når vind og snø pisker deg i ansiktet, sier Solvang.
Han anbefaler den klassiske todelte løsningen på hendene – når været tilsier det: Ullvanter innerst, romslige vindvotter ytterst. Vindvotter må gå et stykke opp på underarmen utenpå ytterjakken. Husk også at votter varmer langt bedre enn hansker. Grunnen er at fingrene varmer hverandre.
Føttene er ekstra utsatt for nedkjøling, og det viktigste er å holde dem tørre. Bruk sokker av ull eller ullblanding eller eventuelt andre materialer som isolerer og transporterer fuktigheten bort fra foten, er rådet fra DNT. Gamasjer er gull verdt når man tråkker i løssnø, som ellers kunne havnet i støvlene.
Sekken bør romme et ekstra sett undertøy, sokker og vanter. I tillegg bør du ha plass til mellomplagget, hvis det blir for varmt å ha det på. Et ytterligere plagg kan være kjekt å ha hvis man trenger litt ekstra varme i pausene.
– Sekken bør være minst 55–70 liter. Skal du kjøpe, kan det lønne seg å velge god kvalitet. Vinterutstyr blir satt på prøve i større grad enn sommerutstyr, sier Solvang.
DNTs pakketips til hytte til hytte-turgåeren:
- vanntett pakkepose som passer i sekken
- vindsekk beskytter mot vind i pauser og nødsituasjoner
- spade
- sovepose (tilstrekkelig varm), og ev. lakenpose (til bruk på hytta)
- liggeunderlag
- førstehjelpssaker med bl.a. gnagsårplaster/sportstape
- hodelykt, refleksvest og/eller refleks på sekken gjør deg synlig for letemannskap på bakken og i luften
- toalettsaker, lett håndkle
- litt toalettpapir i pose
- alpinbriller
- solbriller og solkrem
- kart, kompass og kartmappe
- multiverktøy
- fyrstikker/lighter
- termos
- mat – mer enn du egentlig har tenkt å spise. Drikkeflaske
- skismøring, evt. også feller
- penger/kort
- for DNT-medlemmer: medlemskort og hyttenøkkel
Foto hovedbilde: DNT / Andre Marton Pedersen