Utløpsdatoen nærmer seg – hva gjør jeg?
Du har kanskje oppdaget en utløpsdato på koronasertifikatet som begynner å nærme seg. Denne er knyttet til teknisk gyldighet, opplyser FHI.
For hver gang du logger inn og sjekker koronapasset ditt, vises en dato som forteller hvor lenge det er gyldig. Hos de fleste av oss tre måneder frem i tid.
– Hva som gir et gyldig sertifikat styres av medisinske regler basert på det som er registrert av test- og vaksinasjonsopplysninger om deg. Datoen du ser er knyttet til den tekniske gyldigheten, som oppdateres hver gang du åpner koronasertifikatet ditt digitalt, sier assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i Folkehelseinstituttet (FHI).
Med andre ord: Utløpsdatoen er bevegelig. Er du oppfriskningsvaksinert – med ekstra dose(r) utover grunnvaksinasjon – har sertifikatet i de fleste tilfeller ingen gyldighetsbegrensning.
– Grunnen til at koronasertifikatet kun er teknisk gyldig 90 dager frem i tid, er for å unngå misbruk, forklarer Knudsen.
Her er reglene for ikke-oppfriskningsvaksinerte:
- Har du to doser med koronavaksine anses du for å være grunnvaksinert og har gyldig koronasertifikat i 270 dager etter siste vaksinedose. Er du under 18 år i denne sammenheng, har du gyldig sertifikat på ubestemt tid.
- Har du én dose med koronavaksine, vil du i de fleste land ikke ha et gyldig koronasertifikat.
- Gjennomgått koronasykdom i kombinasjon med én vaksinedose gir gyldig sertifikat i 270 dager etter siste vaksinedose – forutsatt korrekt intervall mellom hendelsene. Er du under 18 år med denne kombinasjonen, har du gyldig koronasertifikat på ubestemt tid.
For at gjennomgått sykdom skal kunne gi koronasertifikat, må prøvesvaret være registrert i MSIS. Det innebærer at testen, enten PCR eller antigen hurtigtest, må være tatt hos lege eller teststasjon.
Se over opplysninger i god tid
Til tross for at svært få land i EU/EØS nå krever koronasertifikat ved innreise eller innenlandsbruk, anbefaler FHI reisende å sjekke at opplysningene i koronasertifikatet er korrekte i god tid før avreise.
– Det er viktig å merke seg at det å få utstedt et gyldig koronasertifikat fra Norge ikke er ensbetydende med å oppfylle kravene for adgang på reisemålet. Sjekk reglene i landet du skal reise til, oppfordrer Knudsen og viser til FHIs sjekkliste for hva man må undersøke før avreise.
Hun tipser om at det kan være lurt å laste ned eller printe ut en kopi av sertifikatet før du reiser – spesielt for de med barn som snart fyller 16 år. Etter dette må barnet hente ut sertifikatet selv.
– Da har du koronasertifikatet tilgjengelig selv om det skulle oppstå nedetid på Helsenorge.no eller andre digitale tjenester som bruker BankID.
Dette gjelder for reiseforsikringen
Får du korona rett før du skal ut og reise, må dette dokumenteres med en positiv PCR-test eller legeerklæring for at reiseforsikringen skal dekke avbestilling, opplyser rådgiver Lene Hasler i Gjensidige.
– Er du så uheldig å bli koronasyk på reisen, fungerer reiseforsikringen som ved annen sykdom – så lenge reisemålet ikke hadde reiseråd knyttet til korona ved innreise. Det betyr at du får dekket behandling, forlenget opphold og ny hjemreise ved behov, forutsatt at sykdom kan dokumenteres med positiv PCR-test eller legeerklæring, sier Hasler og legger til:
– Du kan også ha rett til kompensasjon for tapte feriedager.