Eksperter advarer: Sola kan gjøre stor skade på øynene
Solbrente øyne, bedre kjent som snøblindhet, kan skje deg på både strand og fjell. Barn er ekstra sårbare, og følgene kan bli fatale.
Det foreligger sterke bevis for at gjentatt eksponering for UV-stråling øker risikoen for å utvikle grå stær, pterygium og enkelte sjeldne krefttyper senere i livet, ifølge førsteamanuensis Hilde Røgeberg Pedersen ved Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse ved Universitetet i Sørøst-Norge.
– Til tross for at bevisene foreløpig er svakere, ser det også ut til å bidra til økt risiko for andre tilstander, som aldersrelatert makuladegenerasjon, sier Pedersen.
Tenk over hvor du oppholder deg
Sistnevnte tilstand kan i ytterste konsekvens gi alvorlig synstap, ifølge Helsenorge.no. Pedersen påpeker at øynene er spesielt utsatt for UV-eksponering på grunn av lysspredning og refleksjoner.
– I situasjoner der eksponeringen for UV-stråling er høy, for eksempel under en lang dag på stranden eller skitur på fjellet, kan øynene bli solbrente. I omgivelser med reflekterende flater, som snø, is, vann eller bygninger med store reflekterende felter, kommer strålingen inn fra flere vinkler. Risikoen for skade på øynene vil dermed øke, advarer Pedersen.
Slik skiller du mellom «klorøyne» og solbrenthet
I likhet med huden blir solbrenthet på øynene vanligvis ikke lagt merke til før etter en stund. Typisk seks til tolv timer etter skaden har oppstått, anslår Pedersen. Tilstanden går som regel over av seg selv i løpet av én til to dager.
– Symptomer er rennende øyne, «ruskfølelse», rødhet og smerte i øyet og lysømfintlighet. Hovne øyelokk, hodepine, tåkesyn og midlertidig tap av syn kan også forekomme. Disse symptomene oppstår fordi det ytterste cellelaget på øyets hornhinne og øyets bindehinne får små sår på seg, forklarer hun.
Er du i sydligere strøk, kan det være trøblete å skille mellom solbrenthet og irritasjon som skyldes bading i klorvann, da røde øyne ofte er fellesnevner for de to.
– Klorvann vil sjeldent skade cellene på overflaten av hornhinnen på samme måte som solbrenthet på øynene. Symptomene på sistnevnte vil derfor som regel være mye sterkere og gi mer smerter.
Barn er ekstra utsatt
I og med at barn er mye ute, gjerne i snø eller i nærhet av vann, er de spesielt utsatt for solbrenthet, påminner Pedersen.
– Barn og unge er også mer utsatt for UV-stråling som kan påvirke andre deler av øyet. Hos voksne absorberer hornhinnen og øyelinsen det meste av strålene slik at de ikke når netthinnen, de lyssensitive cellene bak i øyet, sier hun og fortsetter:
– Hos barn og unge derimot er hornhinnen og øyelinsen klarere, og de har ofte større pupiller som slipper gjennom mer av UV-strålene. Flere av strålene vil dermed treffe netthinnen og potensielt forårsake skade over tid.
Florerer av falske CE-merker
For å unngå solbrente øyne anbefaler Pedersen bruk av solbriller, eventuelt kontaktlinser som blokkerer UV-strålene, hatt eller caps som skygger for øynene. Førstnevnte fungerer som solkrem for øynene, kan generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund bekrefte.
– Solkrem er et filter, i likhet med glasset i solbriller som har filter i seg. Dessuten skjermer innfatningen noe mot UV-stråler, sier Haugo.
Som en tommelfingerregel: Smører du deg med solkrem idet du skal ut, så ta også på solbriller. Men pass på å velge solbriller som oppfyller sikkerhetsstandardene for UV-beskyttelse.
– Det florerer av piratvarer, og spesielt på feriedestinasjoner i utlandet er det fort gjort å «gå i fella». Har du et kritisk blikk og vet hva du skal se etter, unngår du det, sier Haugo og utdyper:
– Solbriller som oppfyller spesifikke helse- og sikkerhetskrav er merket med et CE-symbol. Merket skal ha et spesielt utseende, med to sirkler som er koblet sammen. På forfalskede varianter ser vi ofte at C’en og E’n er for nærme hverandre. Videre anbefaler vi å kjøpe på et anerkjent sted og bruke sunn fornuft. Kommer du over et par Ray-Ban-briller til 40 kroner, er de etter all sannsynlighet forfalsket.
Haugos tips til valg av solbrille
Voksne:
- Sørg for at brillen sitter godt på.
- Pass også på at de dekker godt, så det ikke kommer inn mye lys fra siden.
- Solbrillen bør tilpasses etter bruk og behov. En fottur over isbre krever andre egenskaper enn en kafé- eller båttur.
- Du må trives med kvaliteten. Gå for en variant med egenskapene og utseendet du foretrekker, slik at de blir brukt.
Barn:
- Barnet må selv like brillen for at den skal bli brukt.
- At brillene sitter og dekker godt er ekstra viktig for de små. Ikke kjøp briller som barnet skal vokse seg inn i.
- Kvalitet er vel så viktig for barna. Forskning tyder på at opp mot 80 prosent av den totale UV-eksponeringen vi utsettes for skjer før fylte 18 år.