Syv reisetips for familien
Ferie skal være en tid for kos og samvær. Likevel opplever mange at sommerens store høydepunkt preges av kaos og stress.
Spesielt lange bilturer og store flyplasser oppleves utfordrende for foreldre, ifølge reiselivsekspert og rådgiver Lene Hasler i Gjensidige. Hun deler syv tips til hvordan reiseruten kan bli hakket mer harmonisk:
1. Senk ambisjonsnivået
Ulike familiemedlemmer har ulike ønsker for ferien, og mange ender derfor opp med for mye på ferieagendaen, ifølge Hasler.
– Det er sjelden en god idé å forsøke å gjøre «alt». Det kan gi heftige diskusjoner og mye reising mellom ulike steder underveis i ferien. Derfor anbefaler jeg at familien snakker sammen i forkant av reisen, slik at man finner ut hvilke, og hvor mange, aktiviteter og utflukter som lar seg forene med en hyggelig ferie for alle, sier Hasler.
2. Ikke undervurder «tralla»
Trillevognen kan fort bli foreldrenes beste venn på ferie. Særlig på storbyferie blir det fort mange kilometer til beins, noe som kan tære på energinivået og humøret til de aller minste.
– Lange og varme dager med mye på agendaen kan gjøre små barn slitne, og derav litt grinete. Det kan derfor være en god idé for både foreldre og barn at man har en trillevogn som barna får hvilt seg litt i underveis. Det finnes til og med egne reisevogner, som er ekstra kompakte og lette å frakte, sier Hasler.
3. Dropp hodetelefonene
På biltur vil det å sette på musikk, eller en lydbok, være både mer sosialt og tryggere enn å bruke hodetelefoner, skal vi tro Hasler.
– Et godt tips er digitale lydboktjenester, som ofte har flere spennende lydbøker på norsk for både små og store. Bruk av hodetelefoner er noe man bør være varsom med, ettersom høye lyder kan være spesielt farlig for hørselen til barn, sier hun.
Hasler viser til at anbefalt grense for barn er 85 desibel, og oppfordrer foreldre til å enten aktivere volumsperren, som finnes på de fleste mobiltelefoner, eller gå til innkjøp av egne hodetelefoner for barn før reisen.
4. Pakk smart og trygt
Hasler anbefaler alle foreldre å ha en god plan for mat og drikke til reisen. Går blodsukkeret ned, følger gjerne humøret etter.
– Pakk mat og drikke så det er lett tilgjengelig, men fremdeles trygt plassert. I en bil skal det ikke ligge løse gjenstander, og skal du ut å fly er det greit å være klar over at fulle drikkeflasker ikke slipper igjennom sikkerhetskontrollen. Et tips her kan være å ha med tomme flasker, ettersom mange flyplasser har drikkefontener eller lignende hvor du kan fylle vann i flaskene etter sikkerhetskontrollen, sier Hasler.
5. Finn familiekøen
Flere flyplasser har en egen familiekø i sikkerhetskontrollen. Denne kan det være smart å lokalisere så fort bagasjen er sjekket inn.
– Familiekøen kan gjøre reisen mer smidig for dem som reiser med barn. I tillegg kan det være lurt å forberede både seg selv og barna på rutinene ved sikkerhetskontrollen. Om en pakker håndbagasjen litt «strategisk», med nettbrett og toalettsaker helt ytterst i trillekofferten, går sikkerhetssjekken fortere – både for deg selv og for andre, forklarer reiselivseksperten.
6. Flere og kortere pauser
Flere timer i bil kan fort bli krevende for de minste. Mange velger å ta én lengre pause underveis til feriedestinasjonen, men det kan være smart å heller ta flere mindre pauser, ifølge Hasler.
– Å ta flere mindre pauser er både mer trafikksikkert og gjør at barna ikke mister tålmodigheten like raskt. Avbrekk fra rattet gjør at du kan holde bedre fokus når du er på veien, i tillegg til at det jo er deilig med frisk luft og å strekke litt på beina underveis, forklarer hun.
7. Pass, penger og reiseforsikring
Barn er nødt til å skifte pass oftere enn voksne. Å sjekke utløpsdatoen i god tid før reisen er derfor svært viktig.
– I verste fall kan konsekvensen av et utløpt pass være at dere ikke får reist på ferie i det hele tatt. Har du mange pass å holde styr på kan du for eksempel legge inn varsel på telefonen din, eller i mailkalenderen, slik at du får sjekket dette i god tid før reisen, sier Hasler.
Hun påpeker at det også er lurt å ha reiseforsikringen, samt et ekstra kredittkort, klart i forkant av ferien.
– En reiseforsikring er viktig å ha, selv om man ikke skal utenfor EU. Da er dere dekket ved innbrudd eller dersom dere trenger å avbestille reisen grunnet sykdom. I tillegg dekker den skader og ulykker som kan oppstå på reisen, noe som er spesielt viktig ved reiser til for eksempel USA, hvor man fort kan risikere høye sykehusregninger om man ikke har gyldig reiseforsikring, sier Hasler og fortsetter:
– Gjensidige tilbyr en familiedekning på reise, hvor barna er inkludert opptil fylte 20 år. Husk at du er nødt til å kjøpe reiseforsikring før du reiser for at den skal være gyldig.
Hun legger til at du er avhengig av å ha kjøpt reiseforsikring før eller samtidig som du kjøpte selve reisen, for å få dekket en eventuell avbestilling.
– Ved reiser innen Europa, må du også ha med det europeiske helsetrygdekortet, som du kan enkelt få tilgang ved å laste ned Gjensidige-appen til telefonen eller nettbrettet ditt, avslutter Hasler.