Dette har du krav på ved forsinkelser
Lite er mer frustrerende enn forsinkelser og bagasje som ikke dukker opp. Her er ekspertens råd til hva du bør gjøre ved problemer på reisen.
Dersom forsinkelser oppstår må du først ta kontakt med transport- eller reiseselskapet ditt, ifølge forretningsutvikler og reiselivsekspert Lene Hasler i Gjensidige.
– De kan fortelle deg hvilke ekstrautgifter de dekker, i tillegg til å gi informasjon om når du kan forvente å fortsette reisen din, sier Hasler og fortsetter:
– Har du bestilt en pakkereise, vil du ofte få god hjelp av reiseselskapet. Hvis det viser seg at de ikke dekker alle ekstrautgiftene dine, kan du kontakte forsikringsselskapet.
Hun minner om at reiseforsikringen kun gjelder ved forsinkelser forårsaket av værforhold, teknisk eller mekanisk feil, trafikkuhell og nødlandinger.
– Skyldes forsinkelsen andre ting, som for eksempel streik, konkurser, bemanningsproblemer, treg trafikk og liknende, så er det ingen dekning.
Ny tjeneste gjør godt ved forsinkelser
Du som har privat reiseforsikring i Gjensidige (ikke forsikring via arbeidsgiver) har tjenesten SmartDelay+, inkludert i forsikringen din, opplyser produktsjef Anne Stake Løvdahl i Gjensidige. Den gir et «plaster på såret» til deg og inntil fire medreisende hvis flyet forsinkes.
Blir flyet ditt forsinket med mer enn 1 time, gir tjenesten deg tilgang til flyplasslounger over hele verden. I loungen kan du og reisefølget ditt, på inntil fire personer, slappe av med mat og drikke. Hvis flyplassen ikke har lounge, utbetales 40 euro per person, sier Løvdahl..
For å kunne nyte godt av tjenesten, må du huske å registrere reisen på nettsiden til SmartDelay+ minst to timer før planlagt avgang. Består turen av flere flyreiser, må hver enkelt av dem registreres på samme måte. Du finner koden som må brukes ved registreringen, på innlogget side, under Inkluderte tjenester - SmartDelay+
– Og hvis dere er flere i reisefølget, må du registrere hver og en av de medreisende også, sier Løvdahl.
Dette dekker reiseforsikringen ved forsinkelse
Hvis reisen har flere etapper og du kommer for sent frem til neste avgang, må forsinkelsen være på 1,5 time eller mer. Den som reiser er også forpliktet til å holde kostnadene på et rimelig nivå.
– Forsikringen dekker for eksempel ikke ny flybillett på 1. klasse eller opphold på suite. Reise Pluss gir i tillegg erstatning for én forhåndsbetalt overnatting og billetter til ett forhåndsbetalt arrangement, for eksempel fotballkamp eller konsert, dersom du ankommer mer enn åtte timer for sent.
For å minske risikoen for uheldige konsekvenser ved forsinkelser, kan du gjøre noen grep selv.
– Vær ute i god tid før avreise, og sjekk at det er tilstrekkelig med tid mellom etappene ved flere mellomlandinger. Det er også lurt å følge med på oppdateringer i trafikkbildet, både hvis du skal kjøre bil eller reise kollektivt. Er forsinkelsen varslet god tid i forveien, vil nemlig ikke forsikringen dekke ny reise, advarer Hasler.
Forsinket bagasje
Reiseforsikringen dekker kjøp av det aller mest nødvendige om din innsjekkede bagasje blir forsinket. Dette gjelder umiddelbart etter forsinkelsen, men du må likevel huske å få dokumentasjon på forsinkelsen fra transportør eller reiseselskapet.
– Sørg for å holde kontakt med flyselskapet underveis til du får bagasjen din igjen, og ta vare på alle kvitteringer på innkjøp du ønsker å få erstattet. Mange føler at hele ferien er ødelagt hvis bagasjen blir forsinket og ønsker erstatning for «tort og svie», men det er ikke noe reiseforsikringen dekker, avslutter Hasler.
1. Les bestemmelsene for innsjekket bagasje
Husk at både transport- og forsikringsselskapene har egne bestemmelser på hva du ikke kan sende som innsjekket bagasje. Trosser du disse bestemmelsene, kan du ikke regne med å få det dekket.
2. Unngå mat i innsjekket bagasje
Mange ønsker å ta med seg mat på reisen, for eksempel norsk laks eller brunost. Blir en koffert med mat i forsinket i flere dager, kan det bli en svært ubehagelig opplevelse å åpne den igjen.
3. Pakk det viktigste i håndbagasjen
Sørg for at verdisaker, nøkler og andre gjenstander som er viktige for deg også er med inn på flyet. Etter en lang reise vil de fleste hjem så fort som mulig, og da er det ekstra kjedelig å stå der på parkeringsplassen uten nøkkel, eller måtte ringe etter låsesmed for å få opp inngangsdøren hjemme.
4. Vær nøye ved sending av spesialbagasje
Les nøye hvilke regler som gjelder ved sending av spesialbagasje. Mange velger å dra på jakt i utlandet, og tar med seg eget våpen. Da er det viktig at det planlegges ekstra godt med tid før avreisen, men også mellom transportetappene på grunn av nødvendig papirarbeid og sikkerhetskontroller.
Sist oppdatert: