Freshe opp hjemme? Slik får du et strøkent resultat
Med maling og rulle kan du forvandle et rom på 1–2–3. Men det er jobben du gjør i forkant som gir et perfekt resultat.
Det å male en vegg eller fire er noe alle kan klare. Og så fint som det blir! Et nymalt rom er mer delikat og hyggelig enn et rom som ikke har fått en omgang med pensel eller rulle på en stund, fremhever fargeekspert og kreativ leder Tale Henningsen i Fargerike.
– Over tid vil støv, sot fra stearinlys og peis, os fra matlaging og annen ytre påvirkning sette sitt preg på alle overflater. Et nymalt rom fremstår som rent, klart og friskt. Trivselsfaktoren er større i omgivelser som har fått en overhaling, sier hun.
Maling er ikke bare maling
Du ønsker en forandring. Hvilken farge skal rommet få – og hvilke egenskaper må malingen ha? Her er det flere ting som må vurderes. Glans, for eksempel. Maling med høy glans gir en annen effekt enn en matt variant, som har vært veldig populært de siste årene, ifølgeinformasjonskonsulent Chera Westman hos ifi.no (Informasjonskontoret for farge og interiør).
– Matte malinger reflekterer lite lys. Derfor gir de et rolig og dempet uttrykk som fremhever fargen. Kombinert med blankere maling på treverk, lister, dører og vinduer, får man frem kontraster som gir en fin effekt, påpeker hun.
Ifølge Westman har mange også fått øynene opp for kalkmaling, som gir veggen en matt og rustikk overflate. Tradisjonelt har kalkmalinger og andre matte produkter hatt begrenset slitestyrke og vaskbarhet. Dette har imidlertid endret seg de siste årene.
– Likevel er det smart å vurdere malingens robusthet opp mot rommet du skal male, sier hun.
Søle og annet griseri
Tale Henningsen forteller at hun valgte en maling med glansgrad 10 på sitt eget kjøkken. Til sammenligning har matte malingstyper glansgrad 2–5.
– En veggmaling med glansgrad 10 er ikke spesielt blank, men den er enklere å holde ren for fett og annet smuss enn en helmatt variant. Jeg ville også anbefalt en maling med god vaskbarhet til barnerom og ytterganger, hvor du må kunne fjerne søle og annet griseri, sier hun.
Hva med taket? De mest brukte malingene for slette himlinger er ekstremt matte. Etter noen år blir taket uvegerlig mer lysegrått enn hvitt. Å gå løs på det med såpevann, er imidlertid en dårlig idé. I stedet bør du belage deg på å male med noen års mellomrom, er ekspertene enige om.
Med gulvmaling er det motsatt. Her snakker vi om produkter som tåler en støyt. På malte flater i våtrom er det våtromsmaling som gjelder. Den slipper gjennom mindre damp enn andre produkter og er ekstra motstandsdyktig mot skurekost og mugg.
Nytt liv til kommoden
Et malingsstrøk kan gjøre underverker for en gammel bokhylle eller kommode.
– Malinger spesielt beregnet for treverk har god utflyt og gir en fin finish uten penselstriper. Disse har god vedheft til treverk og tåler godt å vaskes. Flatene blir robuste og takler støt og slag på en god måte, sier Chera Westman.
Skal du male kjøkkeninnredninger, dører og andre flater du ofte berører med hendene, er det viktig å velge en kvalitet som tåler det naturlige fettet vi har på fingrene. Styr derfor unna rene akrylkvaliteter.
– Benytt riktig malingskvalitet på riktig sted. Ikke bruk en slump veggmaling som ble til overs når du skal male møbler. Den vil ikke takle slitasjen over tid, er Westmans råd.
Tips: Det er lurt å male fargeprøver før du bestemmer deg. Mal én og én prøve på en plate eller lerret, slik at du kan sammenligne prøvene med andre farger i rommet – og under ulike lysforhold. Ikke mal flere prøver ved siden av hverandre på én vegg. Da vil prøvene kunne «forurense» hverandre, noe som gjør det vanskelig å se dem i sitt rette lys.
Perfekt malevær
– Male kan du gjøre hele året, de ulike årstidene har både fordeler og ulemper. Uansett er folks behov for forandring – og arbeidslysten – på topp når vinteren slipper taket, er Fargerikes erfaring.
– Det er fint å male på senvinteren og våren. Da er utetemperaturen slik at du kan åpne et vindu eller to slik at damp og lukt fra malingen blir luftet ut. Før sommertemperaturene setter inn for alvor, har du også mer slingringsmonn til å gjøre den siste finishen før malingen tørker, sier hun.
Henningsen peker på at det sommeren 2018 var 30 grader flere steder i landet.
– Med slike temperaturer blir det rett og slett vanskelig å få et pent resultat. På sånne dager er det vel uansett mer interessant å gjøre noe annet enn å male, smiler hun.
Ikke helseskadelig
Før inneholdt maling olje, white spirit og andre løsningsmidler som ikke var heldige å puste inn. I dag utgjør maling som selges i Norge ingen trussel for friske personer, gravide inkludert. Når malingen tørker og herder, vil det likevel alltid være noe avdamping og lukt. Dette avtar imidlertid kraftig i løpet av et døgn eller tre. Og innen tre uker er malingen gjennomherdet, opplyser ekspertene.
Flere produsenter selger maling som er svanemerket og/eller astma- og allergivennlig. Ifølge Henningsen er slike produkter gode for folk som allerede har plager.
– Det finnes også andre alternativer for den som vil være ekstra miljøvennlig. Såkalte naturmalinger er basert på linoljer og celluloselim (emulsjonsmaling), skyter Westman inn.
Det viktige forarbeidet
Når du lener deg tilbake for å beundre et nytt rom, er det ekstra tilfredsstillende å vite at jobben er utført ordentlig. Forarbeidet er både viktig og tidkrevende. Ifølge ifi.no er forholdet i tidsbruk mellom forarbeid og selve malejobben 80/20, noe som kan gjøre det fristende å ta noen snarveier. Ordentlig innsats vil imidlertid lønne seg i form av et penere og mer holdbart resultat, lover Westman og Henningsen.
– Først og fremst er det viktig å vaske godt. Det gjelder også de veggene du i utgangspunktet betraktet som rene. Da får malingen bedre heft, konstaterer ekspertene og anbefaler rengjøringsmidler beregnet for innendørs bruk.
– Slike midler løser opp og fjerner smuss og fett uten å etterlate såperester på underlaget. Mange sverger fortsatt til salmiakk og Zalo eller grønnsåpe, som kanskje gjør jobben med å løse opp fett og smuss. De mangler imidlertid en viktig bestanddel – emulgatoren. Spesialmidler binder smusset til vaskevannet slik at det følger med kluten bort fra underlaget, i stedet for å smøre smusset jevnere ut over flaten, forklarer Westman.
Maling fremhever ujevnheter
Når overflatene er rene og tørre, ser du etter spikerhull og ujevnheter. Tommelfingerregelen er at maling ikke skjuler, men heller fremhever skader og «feil» i underlaget.
Deretter er det tid for grunning. Bart treverk får to strøk med kvist- og sperregrunn. I tillegg til å sikre god vedheft, hindrer denne malingen gjennomslag av kvist. Kvist- og sperregrunn kan også benyttes på tidligere malte flater der det er fare for kvistutslag – og der sot, smuss eller nikotin ikke lar seg vaske bort, opplyser Westman.
– Umalte gipsplater eller andre ubehandlede bygningsplater, samt områder med nytt sparkel, males med vanlig grunning. Det gir god vedheft og sørger for at underlaget trekker til seg like mye maling over alt, sier hun.
En svingom med rullen
Når veggen så skal få sin endelige farge, anbefaler Westman at du begynner med å male i hjørnene og i overgangene mot himling og gulv. Bruk pensel. Deretter maler du rundt brytere (hvis du fjerner plastdekselet, kan du male forsiktig rundt dem med en liten rulle). Til slutt går du løs på de store flatene med rulle.
– Sørg for at det er god plass rundt deg, slik at du har fri bane og får til jevne og pene drag over veggen – opp og ned mens du gradvis dekker nye felter. Det er nesten som å danse, smiler Henningsen og tipser om at et forlengerskaft vil spare deg for mye tid. Når første strøk er tørt, gjentas prosessen.
– Selv om veggen ser tilsynelatende bra ut etter ett strøk, oppstår det alltid «helligdager» som blir synlige etter kort tid. Strøk nummer to metter overflaten og dekker over stedene som fikk litt lite maling med det første strøket. På den måten får du et ensartet underlag uten glansskjolder, sier Henningsen.
Tips: Når du maler vegg: Før du skal dyppe rullen, føres rullen nedenfra og opp i den våte malingen på veggen. Fortsett i samme retning når rullen er mettet med ny maling. På den måten orienterer du rullemønsteret i én og samme retning og får et mer harmonisk resultat. Spesielt viktig ved bruk av mørke farger.
Gode råd for et vellykket resultat
- Velg kvalitet, både når det gjelder verktøy og maling. Det lønner seg!
- Ikke slurv med forarbeidet. Du har bare én sjanse til å gjøre det riktig fra starten.
- Underlaget for maling skal være rent, tørt og fast.
- Stol på deg selv! Velg farger du trives med. Du pusser opp for deg selv, ikke for vennene eller naboen.
- Les alltid bruksanvisningen på malingboksen og følg den. Mer informasjon om bruk av malingen finner du på malingprodusentenes nettsider der du kan laste ned både teknisk datablad og anvisning for vedlikehold.