Sykkelferie. Ferge. Vann. Fjell.

Populært med ferie på to hjul

Stadig flere tar ferien på to hjul, ifølge Syklistenes Landsforening. Har du også vurdert en sykkelferie? Her er noen nyttige tips.

Ola G. Bustad i Syklistenes Landsforening
Ola G. Bustad

Trenden i det europeiske reisemarkedet er at stadig flere ønsker aktive ferier som vandring og sykling, ifølge Syklistenes Landsforening.

– Det skyldes nok en økende miljø- og helsebevissthet. Så er det heller ingen tvil om at el-syklene har senket terskelen for flere grupper, ikke minst for de over 60, sier Ola G. Bustad i Syklistenes Landsforening.

Han opplyser at folk i denne aldersgruppen ofte kombinerer sykkelferien i utlandet med for eksempel mat- og vinopplevelser. I Norge er det mange som bruker sykkel for å utforske området rundt en hytte, et hotell eller en campingplass. Sykkelen kan være medbragt eller leid på stedet, og turforslag er lokale turistbedrifter eller turistkontorer behjelpelig med.

– Flere vinterdestinasjoner har for eksempel begynt å tilrettelegge for stisykling om sommeren. Her kan også barn fint være med, forteller Bustad. Han legger til at du finner flotte forslag til sykkelturer Syklistenes Landsforenings guide SykkelNorge.no, hos VisitNorway og på UT.no.

Ola G. Bustad i Syklistenes Landsforening
Ola G. Bustad

Legger sykkelferien til sydlige strøk

Ole Kenneth Høie
Ole Kenneth Høie

Ole Kenneth Høie representerer en annen type sykkelturisme som har fått oppsving de siste årene – nemlig treningssykling. Tønsbergmannens sykkelklubb reiser vanligvis to ganger i året til sydlige strøk for å gi seg i kast med snø- og isfrie landeveier.

Treningssyklistene drar gjerne når det er lavsesong på hotellene. Der blir de tatt imot med åpne armer og gode priser. Av den grunn er visse flyavganger nærmest fylt med syklister.

– Det blir nesten som på sjøen om sommeren, sier Høie entusiastisk. – Det er en egen stemning, hvor du møter kjente og ukjente som alle deler din interesse.

Nå gleder han seg til at det igjen skal bli mulig å reise sydover etter et par års avbrekk grunnet pandemien.

Ole Kenneth Høie
Ole Kenneth Høie

Avbrekk fra familieferien

Ola G. Bustad har også sett denne trenden. Hun forteller om syklister som søker utfordringer som berømte stigninger i Alpene og enkeltetapper av Frankrike rundt. I Norge tar mange med seg sykkelen på familiens sommerferie for å kunne bryne seg på klassiske bakker som for eksempel Trollstigen.

Også Ole Kenneth Høie tar med seg sykkelen på familieferien, men de foretrekker alle å tilbringe denne på sydligere breddegrader.

– De siste årene har vi vært i Spania eller Italia, og det skal ikke mye research til for å finne fine veier der. Det er deilig med et par timer på sykkelsetet når rastløsheten slår inn, sier han med et smil.

Sør-Europa er for øvrig kjent for å ha en mer temperamentsfull stil i trafikken, men dette kjenner ikke Høie seg igjen i.

– Nei, faktisk ikke. Spanske bilister er gode til å ta hensyn, men akkurat som hjemme er det viktig å forstå at trafikken er et samspill.

Nyt naturen på stengte veier

Du kommer langt i trafikken med årvåkenhet og et smil. For mange kan det imidlertid være smart å oppsøke veier uten mye biltrafikk.

– Let dere frem til blindveier og stengte veier. Her er det lite eller ingen biltrafikk, og det gir både trygg og trivelig sykling – og gjerne gode naturopplevelser på kjøpet, anbefaler Bustad i Syklistene. Hun slår samtidig et slag for turkartet.

– Med det kan du oppdage småveier og severdigheter du kan ha som mål. Mange kart viser dessuten delavstand mellom forskjellige kryss og tettsteder, slik at det blir lettere å beregne hvor lang tid turen vil ta. Du vil jo ikke bare sykle – selv på sykkeltur.

Syklistenes landsforenings ferieråd til sykkelmosjonister

1) Sjekk at bremser og gir fungerer ordentlig, at sittestillingen er behagelig og at det er nok luft i dekkene.

2) Hvor langt orker dere egentlig å sykle? Følgende råd angir realistiske dagsdistanser for personer uten spesiell sykkelerfaring, på normalt god asfaltvei:

Barn 6 – 7 år: 5 – 15 km
Barn 8 – 10 år: 15 – 25 km
Barn 11 – 13 år: 20 – 40 km
Voksne og ungdom over 13 år: 40–60 km

3) Konkrete mål for turen gir motivasjon for å sykle litt ekstra, både for voksne og barn. Målet kan for eksempel være en badeplass, en fiskeplass, et utsiktspunkt eller en iskremkiosk.

Ole Kenneth Høies ferieråd til litt mer erfarne syklister

1) Det finnes egne sykkelkofferter som kan sendes med flyet. Men det er trangt om plassen, og behandlingen kan være røff, så du bør pakke den godt inn – også inni kofferten. Husk også å pakke personlig sykkelutstyr i håndbagasjen slik at du har dette hvis noe går galt og du må leie sykkel.

2) Ofte kan du til og med få en egen servicemann på kjøpet når du bestiller sykkelferie. Han kan rykke ut om du skulle være uheldig og punktere eller ødelegge sykkelen på annet vis.

3) Husk reiseforsikring.

– Når mange syklister og andre trafikanter ferdes sammen, kan det skje uhell. Jeg har venner som har blitt liggende på sykehus i ukesvis etter velt. Andre har måttet reise hjem. Da er det greit å ha reiseforsikringen i orden, sier Høie.

Dekker sykkel og rytter

Anne Stake Løvdahl i Gjensidige
Anne Stake Løvdahl i Gjensidige

Produktsjef Anne Stake Løvdahl i Gjensidige kan fortelle at reiseforsikring er alfa og omega for en syklist i utlandet. Den vil dekke både sykkelen og rytteren.

– Reiseforsikringen dekker utgiftene hvis du blir syk eller skades når du er på sykkelferie – alt fra legebesøk, sykehus til hjemtransport og tilkalling av pårørende. Vår døgnåpne alarmsentral, Alarmen Vår, vil dessuten hjelpe til med alt det praktiske dersom du trenger bistand. Du bør lagre telefonnummeret +45 88 24 73 00 på telefonen, sier Løvdahl.

Hun legger til at Gjensidige-kunder også kan kontakte en norsk lege via mobilen. Tjenesten er tilgjengelig for kunder med henholdsvis reiseforsikring og hus- eller helse-/livsforsikring.

– En legetime på mobilen er et fint alternativ til vanlige legebesøk ved mindre alvorlige ferieskader og -sykdommer, sier Løvdahl.

Anne Stake Løvdahl i Gjensidige
Anne Stake Løvdahl i Gjensidige

Forsikringen dekker 40 000 kroner, men beløpet kan økes

Sykkelen din, både vanlig sykkel og el-sykkel, dekkes som annen bagasje du har med deg på ferie utenfor Norge. Det samme gjør en eventuell sykkeltilhenger. Du kan få inntil 30 000 kroner i erstatning for skader eller tap under transport, tyveri og skadeverk, samt skader ved trafikkuhell.

Reiseforsikringen gjelder også når man er på tur i Norge, men her hjemme dekkes sykkelen av innboforsikringen – også her med inntil 40 000 kroner ved tyveri eller skade under trafikkuhell. Tyveridekningen kan økes til 50 000 kroner.

– Hvis du har en spesielt dyr sykkel, bør du øke forsikringssummen for sykkel i innboforsikringen eller kjøpe en egen verdigjenstandsforsikring. Den dekker også skader som oppstår i konkurranse, sier Løvdahl.

Sjekk vår reiseside, her har vi samlet alle artiklene om reise og ferie.

Sist oppdatert: