Promillekjøring: En av tre tror de kan ha kjørt i påvirket tilstand

Mange tar sjanser og kombinerer bilkjøring med alkohol, viser undersøkelse.

Kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo.
Kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo. Foto: Gjensidige

Hver tredje bilist tror de kan ha promillekjørt. Det kommer frem i en undersøkelse Ipsos har gjennomført for Gjensidige.

Undersøkelsen viser videre at hver tiende bilist “av og til” drikker alkohol noen timer før bilkjøring, og beregner når de er under promillegrensen. I Oslo vest og Asker og Bærum, er denne andelen dobbelt så høy som i resten av landet. Her svarer hele en av fem at de beregner seg frem til når de er i kjørbar tilstand.

Kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige advarer folk mot å stole for mye på egne regneferdigheter.

– Drikker du alkohol – lar du bilen stå. Må du kjøre hjem, så hold deg til alkoholfri drikke. Så enkelt er det, sier Eklo.

Han advarer også mot “dagen derpå”-fellen.

– Legg inn god margin før du skal ut å kjøre etter en fest, råder han.

Kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo.
Kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo. Foto: Gjensidige

Selv lav promille øker risikoen for ulykker

Promillekjøring

Ipsos-undersøkelsen viser at menn er mer tilbøyelige til å kombinere bilkjøringen med alkohol. Klart flere menn enn kvinner tror de kan ha kjørt i påvirket tilstand.

– Det er ikke mye alkohol som skal til. Selv med lav promille svekkes sansene og reaksjonsevnen. Det øker faren for en ulykke kraftig, sier Eklo.

Promillekjøring

Ingen erstatning til promillekjørere

Kolliderer du etter å ha kjørt i alkoholpåvirket tilstand, kan de økonomiske og menneskelige konsekvensene bli svært alvorlige. Ikke bare for dem du eventuelt måtte skade, men også for deg selv.

– Kolliderer du på grunn av promillekjøring, vil du normalt ikke få noen erstatning fra forsikringsselskapet i det hele tatt. I tillegg får du et erstatningskrav for alle skadene du har påført andre, både personskader og materielle skader. Dette kan fort bli millionbeløp og i verste fall ender du opp som gjeldsslave for resten av livet, sier Eklo.

Alvorlige trafikkulykker

Kjøring i ruspåvirket tilstand har forårsket mange alvorlige trafikkulykker. Undersøkelser gjort av Statens Vegvesen viser at rus var medvirkende faktor i 21 prosent av alle dødsulykker i perioden 2005 – 2017.

– Det reelle omfanget av ruspåvirket kjøring er trolig høyere, fordi det ikke tas utvidet blodprøve av alle innblandede førere. Det er heller ikke alle omkomne førere som obduseres, avslutter Eklo.

Les mer om bilforsikring

Sist oppdatert:

Mer om:

På veienMotor