Prøver å slå GPSen
Fire av ti bilister under 30 år innrømmer å ha kappkjørt mot GPSen. For å slå den må du som regel bryte fartsgrensen. – Bekymringsverdig, sier kommunikasjonssjef i Gjensidige.
GPS kan være et nyttig verktøy når du skal finne frem. Ikke bare viser den deg veien, men den forteller også når du kan forvente å være fremme.
Det er fint når man trenger å planlegge tiden, men tidsangivelsen kan også by farlige situasjoner i trafikken.
I en fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos for Gjensidige, erkjenner hele 16 prosent av norske bilførere at de har kappkjørt mot GPSen. Det bekymrer kommunikasjonssjef Marie Brudevold.
– Dette innebærer altså at titusenvis bevisst har tråkket ekstra på gassen for å komme raskere frem enn navigasjonssystemet estimerer. Jeg kan forstå ønsket om å komme fortest mulig frem, og at det er fristende å vise GPSen at du er raskere enn den tror, men det kan ikke gå på bekostning av trafikksikkerheten, sier hun.
Bryter fartsgrensen og distraheres av skjermen
Undersøkelsen viser at fylkene Oslo og (tidligere) Vestfold kommer dårligst ut. Her har mer enn en av fem kappkjørt med GPSen.
– På landsbasis er det dobbelt så mange menn som kvinner som lar seg utfordre av tidsestimatet som dukker opp på skjermen. Men, aller verst er det blant de unge; her innrømmer hele fire av ti at de har forsøkt å slå GPSen på tid, sier Brudevold.
Foruten faren for å bryte fartsgrensen, advarer hun også mot å ha fokus på det digitale kartet fremfor veien.
– Du må ofte bryte fartsgrensene for å kunne "vinne" over GPSen. Høy fart og ufokusert kjøring er en fryktelig dårlig kombinasjon, sier kommunikasjonssjefen, før hun avslutter:
– Ha fokus på veien, og ta deg god tid. Det viktigste er å komme trygt og helskinnet frem.
Sist oppdatert: