Varmepumpe i borettslag og sameier: Dette bør styret vite om
Sitter du i styret der du bor? Her er rådene til hvordan dere vurderer søknader om varmepumper.
Varmepumper kommer til å bli stadig mer vanlig som følge av høye strømpriser og økt behov for energieffektivisering. Dette vil påvirke holdningene til slike installasjoner i borettslag og sameier, tror Morten Fæste, advokat i Huseierne.
– Jeg vil oppfordre styrene til å forberede seg på dette ved å innføre retningslinjer og tenke over hvordan man skal forholde seg til søknader om varmepumper, og om det kan være behov for å se på behovet for felles innkjøp og oppsetting av denne typen installasjoner, sier Fæste.
Dette bør retningslinjene ta for seg
Han mener det er fornuftig å utarbeide retningslinjer som blant annet beskriver hvor på veggen varmepumper skal festes, hvordan rørene skal føres, hvor kondensvannet skal og hvilke modeller man kan velge mellom for minst mulig støy.
– Man bør passe på å ha med vilkår som for eksempel at den som monterer varmepumpen tar kostnadene for vedlikehold, at den må fjernes for beboerens egen regning dersom fasaden skal rehabiliteres, og at den som monterer pumpen tar ansvar for skader på fasaden når pumpen fjernes, sier advokaten.
Samme regler for leiligheter og hus
Det er «ett fett» om du bor i en leilighet eller et rekkehus – så lenge boligen er en del av et borettslag eller eierseksjonssameie er det de samme reglene som gjelder.
– Det kan imidlertid være enklere å få godkjent montering av varmepumpe i et rekkehus kontra en leilighet, til tross for at reglene er de samme. Ofte er avstanden mellom beboerne lengre i rekkehusbebyggelse, og det kan være lettere å plassere en varmepumpe på en måte som ikke er til sjenanse for naboer, ødelegger fasaden eller byr på problemer knyttet til kondensvann.
En kjapp oppsummering:
- Styret bør vurdere om søknaden er i tråd med eventuelle vedtatte retningslinjer for montering av varmepumpe, for eksempel i hvilken grad utedelen påvirker fasaden, hvor stor avstand det er planlagt til naboers vinduer og løsning for avrenning av kondensvann.
- Om det ikke er vedtatt retningslinjer bør styret vurdere om plassering og montering er planlagt på en fagmessig måte, og om støy og eller synlighet av varmepumpen kan komme til å være til sjenanse for andre beboere.
- Dersom behovet er stort og mange ønsker varmepumpe, kan styret vurdere å gå til felles innkjøp og oppsetting.
Se Huseiernes forslag til sjekkliste mellom beboer og styret
Omfattet av bygningsforsikringen
Varmepumper inngår i det som omfattes av bygningsforsikringen til et borettslag eller sameie, opplyser Renate Danielsen, produktutvikler i Gjensidige.
– Hvis en beboer får en skade på varmepumpen sin, vil reparasjon av denne normalt dekkes av bygningsforsikringen deres, sier hun.